A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Diarree

Diarree

10

Onze darmen verteren het voedsel dat wij eten. Bij een storing in de spijsvertering kan dunne, waterige ontlasting ontstaan.

Oorzaken van diarree

De oorzaak van diarree is vaak een of ander vreemd micro-organisme bijvoorbeeld door het eten van bedorven voedsel. Dit zorgt dan voor een versnelde 'doorspoeling' van de darmen met het vocht uit de diverse spijsverteringsorganen - dagelijks liters vocht, dat normaalgesproken voor het grootste deel wordt teruggewonnen. Diarree mag dan wel hinderlijk zijn, toch is het dus vaak ook nuttig.

Het eten van bedorven of besmet voedsel is één van de belangrijkste oorzaken van darmproblemen (diarree/ eten teruggeven). Maar ook spanningen, het niet verdragen van sommige soorten voedsel (bijvoorbeeld gluten), problemen met de dikke darm en andere delen in de buikstreek, het gebruik van bepaalde middelen of een verstoorde darmflora kunnen diarree veroorzaken.

Behandelen en voorkomen van diarree

Dunne stoelgang is verreweg het meest voorkomend probleem op reis. Het wordt ook wel 'toerista' genoemd. Zeker in warme landen, waar de hygiëne soms slecht is en het drinkwater onbetrouwbaar.

Je kunt veel narigheid voorkomen door volgende tips in acht te nemen:

  • bij onbetrouwbaar drinkwater alleen bron- of mineraalwater uit flessen te drinken. Laat het flesje in restaurants in jouw aanwezigheid openmaken.
  • Koop nooit onverpakt schepijs bij een stalletje langs de weg.
  • Eet alleen goed doorbakken of doorgekookt vlees, kip, garnalen en mosselen.
  • Was de handen altijd goed met water en zeep na elk toiletbezoek.

Bij aanhoudende diarree die niet binnen een paar dagen over is, moet je altijd naar een arts. Bij ouderen, baby's en kleine kinderen is het aan te raden om al eerder een arts te waarschuwen. Bij deze groepen is gevaar voor uitdroging groot. Bij kleine kinderen merk je dat aan minder natte luiers.

Daarnaast zijn ook een droge mond en ogen, sufheid en een verminderde huidspanning (bij het opnemen van een stukje huid van de arm tussen duim en wijsvinger veert de huid niet direct terug), signalen van uitdroging.

Vaak is de oorzaak een vreemd micro-organisme; hierdoor kan een goede hygiëne bij het bereiden (en bewaren) van voedsel veel narigheid voorkomen. Was na ieder toiletbezoek heel goed de handen. Doe dit ook na het verzorgen van kinderen met diarree. Houd het toilet goed schoon.

Voedingsadvies bij diarree

Bij diarree verlies je veel vocht. Drink daarom veel, in het begin twee tot drie liter per dag, verdeeld in kleine porties over de dag en avond. Als dranken zijn geschikt: water, ORS-drank (zelf te maken door kwart theelepeltje keukenzout en een eetlepel suiker in een glas water op te lossen), slappe thee, bouillon of heldere soep, rijstwater, vers geperst wortelsap.

Als 'vaste' voeding kunt u bosbessen, bananen, geraspte appels, worteltjes, rogge, beschuit, oud brood en havervlokken gebruiken.

Natuurlijke hulp bij diarree

A.Vogel Tormentavena tabletten
Tormentavena van A.Vogel maakt de ontlasting dikker en helpt tegen het krampachtige gevoel in je buik.

Laatste wijziging op deze pagina: 11-02-2016

Volg A.Vogel op Facebook

Meer over

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje