A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Bloeddruk en cholesterol

Bloeddruk en cholesterol

0

Iemand met veel slechte cholesterol (LDL) in zijn bloed, heeft vaak ook te kampen met een te hoge bloeddruk. Gevaarlijk, want geen van beide gezondheidsproblemen laat zich opmerken. Tot het te laat is! Ontdek nu het verband tussen een hoge slechte cholesterol en je bloeddruk én hoe je je cholesterol kan verlagen.

Wat is een hoge bloeddruk?

Om te begrijpen wat een hoge bloeddruk is, leggen we eerst uit wat de bloeddruk eigenlijk is. Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer te ontspannen. Het hart knijpt met andere woorden samen om bloed in de slagaders te pompen.

De druk die op dat moment op de slagaders komt te staan heet bloeddruk. Als de druk die op je slagaders komt te staan te hoog is, dan is er de mogelijkheid dat je slagaders niet goed functioneren. We spreken dan van een hoge bloeddruk.

Verband hoge bloeddruk en cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die nodig is voor de bouw van celwanden in je lichaam. Er is een verschil tussen goede en slechte cholesterol. Bij een verhoogde waarde van slechte cholesterol neemt de kans op hartklachten en aderverkalking toe. 

Je aders gaan namelijk 'dichtslibben' door de slechte cholesterol. Daardoor kan het bloed minder vlot door je aders stromen en verhoogt de druk op de slagaders. En zo neemt dus ook je bloeddruk toe.

Het gevaar van een hoge bloeddruk

Van een verhoogde bloeddruk merk je niet altijd iets. Je kunt het dus hebben zonder dat je het weet. Daarom is het goed om jouw lichaamsdruk regelmatig te laten controleren door je huisarts.

Omdat de druk schommelt doorheen de dag, zijn er meestal meerdere metingen nodig om de bloeddruk goed te kunnen vaststellen. Er worden altijd twee waarden gemeten:

  • Bovendruk of systolische lichaamsdruk: de druk van het bloed op de aders als het hartsamentrekt om het bloed erdoor te pompen.
  • Onderdruk of diastolische lichaamsdruk: de druk in de aders op het moment dat het hart zich ontspant (de rustdruk).

Hoe je bloeddruk verlagen?

Regelmatig bewegen houdt je hart en je aders in conditie en je bloeddruk op peil. Dagelijks een half uurtje bewegen in de frisse buitenlucht is het mininum. Je hoeft ook niet geen half uur aan één stuk door te bewegen. Drie keer tien minuten of tweemaal een kwartier bewegen is ook goed. Trek dus die wandelschoenen of loopschoenen aan, spring op je fiets, rol je yogamatje uit, ... . Maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging bent!

Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om je cholesterolgehalte terug in evenwicht te krijgen, als je je bloeddruk wilt verlagen. Bekijk daarvoor onze tips om je cholesterol te verlagen.

Laatste wijziging op deze pagina: 09-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje