A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / oog / vermoeide ogen

Vermoeide ogen

Ken je dat gevoel? Het lijkt wel of er zand in je ogen zit… Je ogen voelen zo droog aan dat zelfs knipperen een opdracht wordt! Vooral 20 tot 45-jarigen hebben veel last van vermoeide ogen. Een onderschat probleem, want het brengt veel meer met zich mee dan enkel oogklachten! Hier gaan we verder in op de oorzaken van je vermoeide ogen en bekijken we enkele oplossingen.

Je ogen prikken en voelen branderig aan. Ze even sluiten doet dan ook écht deugd! Daarnaast is je zicht duidelijk verminderd: je ziet een beetje wazig, niet echt scherp. Als het echt te bont wordt, krijg je zelfs last van hoofdpijn. Eigenlijk heeft iedereen er ooit wel eens last van. Maar de laatste jaren hebben steeds meer mensen er last van. En dan ook nog steeds vaker!

De meeste mensen die last hebben van vermoeide ogen, negeren het probleem. Ze beseffen vaak niet wat er aan de hand is en weten al helemaal niet wat ze er aan kunnen doen.

Symptomen van vermoeide ogen

Symptomen van vermoeide ogen

Onderstaande symptomen wijzen op vermoeide ogen:

 • Tranende ogen
 • Troebel, wazig zicht
 • Sterretjes zien
 • Hoofdpijn
 • Droge ogen

Vermoeide ogen: oorzaken

Vermoeide ogen: oorzaken

Vooral 20 – 45-jarigen hebben vaak last van vermoeide, droge ogen als gevolg van langdurige fixatie. Voor hun werk of school spenderen zij namelijk een groot deel van de dag turend naar een computerscherm, handboeken, cursussen, dossiers, … . Doordat je ogen op die manier langdurig op dezelfde afstand geconcentreerd zijn, worden ze sneller moe. Je ogen houden namelijk van afwisseling!

Daarnaast ga je ook minder met je ogen knipperen als je naar een beeldscherm kijkt, waardoor je ogen uitdrogen en je sneller last hebt van een vermoeid gevoel. Samengevat zijn dit de meest voorkomende oorzaken van vermoeide ogen: 

 • Langdurige computergebruik
 • Tv-kijken
 • Kunstlicht
 • Airconditioning en verwarming
 • Ouderdom
 • Het dragen van contactlenzen
 • Leeftijd
Oplossingen bij vermoeide ogen

Oplossingen bij vermoeide ogen

Om oogvermoeidheid te voorkomen, kijk je best niet te lang aan één stuk naar een beeldscherm. Vermijd dus een hele avond tv-kijken en probeer op je werk niet de hele tijd aan je computer te werken. Kan je niet anders? Las dan regelmatig een pauze in!

Je kan bijvoorbeeld om het half uur enkele seconden uit het raam kijken naar een punt in de verte. Op die manier krijgen je vermoeide ogen de kans om even te ontspannen.

Een aanpassing aan de werkplaats kan ook al voor verlichting zorgen: minder kunstlicht, minder airconditioning en een open raam doen wonderen!

Natuurlijke hulp bij vermoeide ogen

Om de pijn en last te verminderen van vermoeide ogen bieden oogdruppels een goede oplossing. De Oogdruppels van A.Vogel zorgen voor een snelle en langdurige bevochtiging bij droge of vermoeide ogen. De 100% natuurlijke oogdruppels helpen bij het behoud van voldoende traanvocht.

Dankzij het praktische druppelsysteem zijn de A.Vogel Oogdruppels gemakkelijk te doseren. Het systeem zorgt dat er telkens één druppel in je oog valt. De A.Vogel Oogdruppels zijn ook geschikt voor dragers van contactlenzen en blijven tot 6 maanden houdbaar na opening.

Oefeningen bij droge, vermoeide ogen

Oefeningen bij droge, vermoeide ogen

Bepaalde oefeningen zorgen ervoor dat je minder last hebt van vermoeide ogen. Ze gaan eigenlijk het branderige, vermoeide gevoel tegen.

>> Ontdek nu onze 4 simpele oefeningen tegen vermoeide ogen

Lees meer over:
Brandende ogen
Droge ogen

Hooikoorts ogen

Geïrriteerde ogen

Kunsttranen

Ontstoken ogen

Laatste wijziging op deze pagina: 19-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje