A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / oog / droge ogen

Droge ogen - Wat is de oorzaak van droge ogen?

Veel mensen hebben last van droge ogen. De oorzaak van droge ogen hangt af van diverse factoren. Op 1 staat het kijken naar een beeldscherm doordat je minder met je ogen knippert wanneer je dit doet. Maar ook bij het wakker worden hebben veel mensen last van droge ogen. Je oogleden lijken haast dichtgelijmd te zijn! Ontdek vandaag wat de oorzaak is van jouw droge ogen en wat je eraan kan doen!

Wat zou je doen zonder je ogen? Een beetje een gekke vraag misschien, maar velen staan er pas bij stil wanneer er zich problemen voordoen. Bij droge ogen bijvoorbeeld. Je hebt dan een branderig, vermoeid gevoel in je ogen. Erg vervelend!
Het probleem van droge ogen komt zo vaak voor, dat er zelfs gesproken wordt van het ‘Droge Ogen Syndroom’.

Droge Ogen Syndroom

Droge Ogen Syndroom

Wie vaak last heeft van droge ogen, lijdt misschien aan Keratoconjunctivitis sicca, oftewel het ‘Droge Ogen Syndroom’. Dit is een veelvoorkomende oogaandoening, veroorzaakt door een verminderde traanproductie of een onjuiste samenstelling van de traancomponenten. Oogvocht is essentieel voor gezonde ogen. Het bevat namelijk diverse bestanddelen die uitdroging van je ogen voorkomen.

Heb je last van Droge Ogen Syndroom? Dan heb je waarschijnlijk last van een jeukend, branderig en zanderig gevoel in je ogen. Naarmate de dag vordert, nemen de klachten toe.

Oorzaken van droge ogen

Wat is de oorzaak van droge ogen?

Zoals gezegd spelen diverse factoren een rol als het aankomt op droge ogen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van droge ogen: 

  • Je omgeving kan een rol spelen. Mensen die in een winderig klimaat wonen (zoals aan zee), hebben vaker last van droge ogen. Ook stadsbewoners ontwikkelen sneller droge ogen door de hogere luchtvervuiling, dan mensen die op het platteland wonen.

  • Je werk (computerwerk) of vrijetijdsbestedingen spelen ook een rol (televisie kijken). Mensen die gedurende lange tijd naar een beeldscherm staren, knipperen namelijk minder vaak met hun ogen. Daardoor drogen je ogen sneller uit.

  • Bepaalde medicijnen hebben als bijwerking dat je er droge ogen van krijgt. Lees daarom steeds goed de bijsluiter vooraleer je start met het innemen van een nieuw medicijn. Zo ben je goed op de hoogte van mogelijke bijwerkingen en weet je waaraan je je kan verwachten.

  • Tijdens de menopauze hebben vrouwen vaker last van droge ogen. Een verklaring kan gezocht worden in de hormonale veranderingen die optreden tijdens deze levensfase.

    Tijdens de menopauze drogen de slijmvliezen bij vrouwen in de overgang uit door de verminderde aanmaak van oestrogeen. Daardoor voelen je ogen en mond droog aan. Bij de ogen geeft dit een branderig gevoel.

7 tips bij droge ogen

7 tips bij droge ogen

1. Stop met roken

Wie meer dan 1 pakje sigaretten per dag rookt, loopt 5x meer risico op droge ogen. Stoppen met roken is dan ook een goede eerste tip.

2. Verbeter de luchtvochtigheid in huis

Droge lucht droogt je ogen uit. Vermijd daarom ook zoveel mogelijk het gebruik van airconditioning en verwarming aangezien deze de lucht uitdrogen. Voornamelijk ’s winters is het nodig om een luchtbevochtiger of waterbakjes bij de radiatoren te plaatsen, zodat de luchtvochtigheid in huis optimaal blijft.

3. Vermijd contactlenzen

Contactlenzen kunnen voor personen die vaak last hebben van droge ogen problematisch zijn. Zij vormen namelijk een laagje over je ogen waardoor er geen lucht en zuurstof aan kan. Daardoor kunnen je ogen snel uitdrogen. Wissel daarom voldoende af met je bril en doe je contactlenzen zeker uit voor je gaat slapen!

4. Beschermende bril

Ga je buiten wandelen of fietsen? Draag dan een bril die aan de zijkanten goed afgesloten is, zoals bij bepaalde fietsbrillen. Op die manier krijgt de wind geen kans om je ogen uit te drogen. Draag ook zeker een zonnebril bij fel zonlicht!

5. Beperk je schermtijd

Door lang naar een beeldscherm te kijken (computer of televisie), krijg je niet alleen vermoeide ogen, maar ook droge ogen. Als je aan de computer zit of tv kijkt, knipper je namelijk minder vaak met je ogen. Las dus regelmatig een pauze in.

6. Kunsttranen

Kunsttranen (in de vorm van oogdruppels) zorgen voor verzachting bij droge en geïrriteerde ogen. De 100% natuurlijke Oogdruppels van A.Vogel zorgen voor een snelle en langdurige bevochtiging. Ze bevatten geen conserveringsmiddelen. Daardoor kan je ze veilig langdurig gebruiken en zijn ze ook geschikt voor dragers van contactlenzen.
Sinds kort zijn er ook de Oogdruppels Extra Intensief bij zeer droge ogen en de Oogdruppels Ampullen voor extra gebruiksgemak.

7. Vul tekorten aan

Neem extra vitamine A in (dosis = 5000 IE per dag). Dit stabiliseert de celmembranen van het bindvlies en het netvlies. Daarnaast kan een visoliesupplement met een hoog gehalte aan omega 3 of duindoornoliecapsules met een hoog gehalte aan omega 7 ook helpen bij droge ogen.

Oefeningen bij droge ogen

Oefeningen bij droge ogen

Bepaalde oefeningen zorgen ervoor dat je minder last hebt van droge ogen. Ze gaan eigenlijk het branderige, vermoeide gevoel tegen.

>> Ontdek nu onze 4 simpele oefeningen tegen droge ogen

Lees meer over:
Brandende ogen
Droge ogen

Hooikoorts ogen

Geïrriteerde ogen

Kunsttranen

Ontstoken ogen

Laatste wijziging op deze pagina: 19-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje