background

Darmflora

Opgeblazen darmen

Haastig eten kan ook een oorzaak zijn van een verstoorde darmflora. Bij haastig eten komen grotere voedselbrokken in het maag-darmkanaal die kunnen gaan gisten en rotten, wat weer schadelijk is voor de micro-organismen in de darm.
Vaak is een opgeblazen buik door opgeblazen darmen een eerste teken van het onevenwicht in de darmflora. Door gisting en rotting van de voedselbrij in de darmen komt er namelijk te veel lucht in de darmen en dat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Normaal komt er bij de vertering van voedsel al 0,4 tot 1,2 liter gas vrij. Dat gas zoekt zich een uitweg door boeren of een wind. Een wind laten hoort dus bij een normale, gezonde spijsvertering en gebeurt dagelijks tien tot vijftien keer. Een wind inhouden is niet verstandig: hierdoor kan een opgeblazen gevoel en gevoeligheid in de buikstreek ontstaan.
Winden met een vieze geur, zoals rotte eieren, zijn een teken van niet optimale spijsvertering. Eiwitten die te lang in de warme en vochtige darm blijven, gaan rotten. Gisting van suikers en zetmeel leidt tot de vorming van alcohol, koolzuur en methaan.
Rotting en gisting treden op als de ontlasting zich dagenlang ophoopt in de dikke darm, een verstopping dus. Het kan ook voorkomen bij een verstoorde darmflora. Als de bevolking van micro-organismen in de darm sterk is uitgedund, verloopt het verteringsproces langzamer en moeizamer. Vaak gaat dat gepaard met een opgeblazen gevoel.

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>