background

Darmflora en antibiotica

De darmflora is het geheel van micro-organismen, vooral bacteriƫn, in het maagdarmstelsel. Deze micro-organismen zijn met veel: in de darmen huizen honderdbiljoen bacteriƫn (100.000.000.000.000), verdeeld in drie tot vijfhonderd bevolkingsgroepen. Dit zijn zowel nuttige als schadelijke micro-organismen. Normaal gesproken zijn deze twee in evenwicht met elkaar en zorgen zo mee voor een goede weerstand (door een goede opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen doorheen de darmwand), een goede spijsvertering en een vlotte stoelgang. De darmwand maakt ook vitamine K en een aantal B-vitaminen aan.

Soms is het noodzakelijk om gedurende een week of een tiental dagen een sterk, voorgeschreven middel in te nemen om schadelijke micro-organismen te vernietigen. Helaas worden daarbij ook de gunstige micro organismen vernietigd. Best herstel je dan het evenwicht in de darmflora door gunstige micro-organismen extra in te nemen.
Dit kan door melkzuurrijke voeding te gebruiken zoals melkwei, karnemelk, yoghurt, biogarde, zuurkool en zuurdesembrood of met een probioticum zoals Aciforce.

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>