background

Echinacea purpurea - Rode zonnehoed

Alles over Echinacea purpurea - Alles over Rode zonnehoed

Echinacea purpurea - Rode zonnehoed

De dagen worden korter, het weer frisser en onbestendiger. De ‘r’  is weer in de maand en dat betekent extra aandacht voor de algehele weerstand. Plant van het najaar is dan ook de Echinacea purpurea ofwel rode zonnehoed.

A.Vogel en de rode zonnehoed

Alfred Vogel ontdekte de Echinacea purpurea bij de Oglala Lakota-Indianen in Noord Amerika. Hij zag hoe de indianen de bladeren tot een papje kauwden dat ze op wonden legden om de genezing te bevorderen. Onder de indruk van de resultaten, nam hij de plant mee naar Zwitserland, waar hij een uitstekend product voor de weerstand ermee heeft ontwikkeld.

De naam Echinacea is afgeleid van het Griekse woord ‘echinos’ dat ‘egel’ betekent en verwijst naar het egelachtige uiterlijk van het bloemhoofd. De soortnaam 'purpurea' slaat op de kleur van de bloemen en betekent uiteraard 'purper'.

Botanische eigenschappen Echinacea purpurea - Botanische eigenschappen Rode zonnehoed

Het is een opgaande overblijvende vaste plant, met een hoogte tussen de 60 tot 100 centimeter. De plant bloeit met grote purperrode bloemen van juli tot september/oktober. Na de bloei blijven de bloemhoofdjes nog lange tijd mooi en zijn ze zowel in de tuin als in boeketten een verrassende verschijning. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter.

Voorkomen Echinacea purpurea - Voorkomen Rode zonnehoed

Echinacea purpurea groeit van nature in de Verenigde Staten. De rode zonnehoed vraagt in de tuin een lichte, goed doorlatende bodem en een plekje in de volle zon. Echinacea purpurea is als solitair te gebruiken maar is ook mooi in combinatie met grijze Artemisia, Monarda, Phlox en hoge siergrassen.

Verwerking Echinacea purpurea - Verwerking Rode zonnehoed

Echinacea purpurea is een immunomodulator. Dat wil zeggen dat deze plant de kwaliteit van de weerstand verbetert: hij wekt het, tegen verschillende vreemde organismen in gebreke blijvende, afweersysteem op. Vooral de eerstelijnsafweer wordt op verschillende (cel) niveaus gestimuleerd en in staat van paraatheid gebracht.

Bijgevolg wordt Echinacea purpurea vaak ingezet om de weerstand te versterken en in geval je je toch onwel voelt, om sneller te recupereren en ook om de veelvuldige terugkeer van het onwel zijn te verhinderen. Om die reden is Echinacea purpurea het hoofdingrediënt in onze Echinaforce-producten.

Echinacea purpurea kan eveneens gebruikt worden voor uitwendige huidproblemen zoals jeugdige huidoneffenheden, lipproblemen, kapotte huid enz.

De belangrijkste werkzame inhoudsstoffen zijn: polysacchariden, alkylamiden, koffiezuurderivaten, polyacetyleenverbindingen, flavonoïden en de etherische olie. Deze bevinden zich vooral in het kruid (herbae) van de plant dat in de zomer wordt geoogst. In de wortels (radix) zit ook nog een flinke hoeveelheid van deze stoffen maar deze worden pas in de herfst geoogst.