background

Alchemilla vulgaris - Vrouwenmantel

Alles over Alchemilla vulgaris - Vrouwenmantel

alchemilla-vulgaris-vrouwenmantel

Bij ons siert de plant menig tuin. Als hij ook bij jou in de tuin staat heb je ongetwijfeld gemerkt dat de plant de neiging heeft zich snel uit te breiden. Om dit te voorkomen kun je de bloemen wegknippen, voordat ze zaad zetten. De kans bestaat dan bovendien dat ze nogmaals bloeien!

Botanische eigenschappen Alchemilla vulgaris - Botanische eigenschappen Vrouwenmantel

Alchemilla vulgaris is een vaste plant uit de rozenfamilie die tussen de 10 en 30 cm hoog wordt. De dunne stengel is helder groen met rossige tinten. De onderste, grote bladeren zijn rond, groot en gesteeld met 7 tot 12 getande lobben, in rozetten gerangschikt. De bloemen zijn licht geelgroen, geurloos, heel klein en bloeien in mei en juli. De bladeren verzamelen 's nachts dauw in de vorm van druppels.

Voorkomen Alchemilla vulgaris - Voorkomen Vrouwenmantel

De plant houdt van vocht en koelte en komt oorspronkelijk veel voor in bergweiden, grasvlakten en open plekken in bossen. Hij is inheems in Europa (maar bij ons vrij zeldzaam), in Noord- en West-Azië, Groenland en het NO van Noord-Amerika. De plant wordt ook aangetroffen in hoge berggebieden zoals de Himalaja en de Alpen.

Verwerking Alchemilla vulgaris - Verwerking Vrouwenmantel

De gewone vrouwenmantel heeft weldoende eigenschappen. De plant is onder andere rijk aan stoffen die een gunstige invloed hebben op spieren en gewrichten.

A.Vogel gebruikt Alchemilla met name om zijn vochtafdrijvende en reinigende vermogen. De plant wordt verwerkt in Alchemilla + Glucosamine voor het behoud van soepele spieren en gewrichten.