background

Potentilla erecta - Tormentil

Geschiedenis Potentilla erecta - Geschiedenis Tormentil

Potentilla erecta - Tormentil

We komen de tormentil voor het eerst tegen bij de Romeinse arts Galenus die de plant uitwendig toepaste bij huiduitslag, bij winterhanden en -voeten en als gorgelmiddel. Inwendig beval hij de plant aan bij problemen van de luchtwegen en bij spijsverteringsstoornissen. Ook vinden wij de tormentil terug in het kruidboek van Dodonaeus, in het engelse kruidboek van Culpeper én bij pastor Kneipp.

De Latijnse geslachtsnaam 'Potentilla' is afgeleid van het Latijnse "potens" wat krachtig betekent en duidt op een sterke geneeskracht van de plant. De oude naam "Tormentilla" is afgeleid van het Latijnse "tormen" wat kramp betekent of van "tormentum", wat foltering betekent. Beide namen hebben betrekking op de sterk samentrekkende werking van de plant. De soortnaam "erecta" betekent opgericht en duidt op de opstijgende stengels van de plant.

Tormentil lijkt op andere geelbloeiende soorten van de Rozenfamilie zoals bvb de kruipganzerik (Potentilla anglica).

Botanische eigenschappen Potentilla erecta - Botanische eigenschappen Tormentil

Potentilla erecta of tormentil hoort bij de familie van de Rosaceae of rozenfamilie.

Het is een overblijvend plantje van 10-20 cm hoog, met liggende en opstijgende, vertakte stengels met verspreid staande bladeren en kleine, alleenstaande bloemen met 4 kroonbladeren. De bloempjes bloeien van juni tot augustus.

De plant heeft een dopvrucht. Er is een korte, dikke, knolvormige, zwartbruine wortelstok die van binnen rood is.

Voorkomen Potentilla erecta - Voorkomen Tormentil

Tormentil komt voor in Europa, van poolcirkel tot aan de Middellandse Zee, Siberië en Azië. Het groeit op droge en vochtige heiden, op schrale, onbemeste kalkarme zandgronden, in bermen, veenmoerassen en duinvalleien.

Verwerking Potentilla erecta - Verwerking Tormentil

Potentilla erecta heeft een samentrekkend, antimicrobieel en antiviraal effect. Deze plant is niet toxisch. Zij wordt vooral gebruikt bij een te snelle stoelgang. Voor de bereiding van natuurlijke middelen wordt de gedroogde wortelstok gebruikt.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >