background

Eucalyptus globulus - Blauwe gomboom

Over Eucalyptus globulus - Over Blauwe gomboom

Eucalyptus globulus - Blauwe gomboom

De naam eucalyptus kan je in twee stukken hakken en dan hou je "eu" en "kalypto" over. Dit betekent respectievelijk "goed" en "bedekken" of "verbergen". Dit slaat terug op het feit dat de boom zijn bloeiwijzen goed bedekt en beschermt met een soort van muts. "Globulus" betekent "omringd door" en dit verwijst dan weer naar de globulare vorm van de bloem of de vrucht.
De andere namen voor deze boom zijn blauwe gomboom en koortsboom. Dit laatste verwijst naar het feit dat deze boom al heel vroeg gebruikt werd bij koorts-toestanden.

 

Botanische eigenschappen Eucalyptus globulus - Botanische eigenschappen Blauwe gomboom

De blauwe gomboom (Eucalyptus globulus) is een boom uit de mirtefamilie (Myrtaceae). De kroon van de boom is kegelvormig of koepelvormig, hoog en dicht. De stam is recht en cilindervormig. De boomschors bladdert af met grote grijsbruine stroken. Daaronder is de kleur van de stam wit, bruin- of grijsachtig.
De bladeren zijn sikkelvormig en 10 tot 30 cm lang en 3 tot 8 cm breed. Ze zijn glimmend donker blauwgroen en zijn voorzien van kliertjes. De jonge bladeren zijn langwerpig, tegenoverstaand en stengelomvattend.
De bloemen van de blauwe gomboom zijn witachtig en hebben een doorsnede van ca 4 cm. Ze zijn alleenstaand. De bloemknop heeft een dekseltje (operculum). Als de knop opengaat, gaat dat dekseltje eraf en komen er veel meeldraden tevoorschijn.
De Eucalyptus globulus oftewel Tasmanische Blauwe Gom kan in tropische en subtropische gebieden wel een hoogte van 60 m bereiken, in Zuid-Europa hooguit 40 m. Het rode hout is hard kwaliteitshout en zeer gegeerd voor de bouw van schepen.

Voorkomen Eucalyptus globulus - Voorkomen Blauwe gomboom

Deze grote boom groeide eerst alleen in Australië, Tasmanië maar werd vanaf 1860 uitgevoerd naar subtropische streken zoals het Middellandse Zeegebied maar ook naar USA, Zuid- en West-Afrika, en Azië. Deze boom verbruikt enorm veel water en groeit zeer snel. Daarom wordt hij aangeplant om moerasgebieden droog te leggen. Op die manier zorgt hij ook voor het indijken van de malariamuskietenpopulatie die zich vooral in moerassige gebieden ophoudt.

Verwerking Eucalyptus globulus - Verwerking Blauwe gomboom

De volwassen bladeren van de boom worden geplukt in de zomer en bevatten het meeste essentiële eucalyptusolie. Deze olie kan gebruikt worden in vele gezondheidsproducten. Met zijn zachte geur en verfrissend, verkoelend effect is deze essentiële eucalyptusolie onder andere bijzonder geschikt bij luchtwegproblemen, om weer vrij te kunnen ademen. De aboriginals wisten dit al en zij gebruikten zowel de schors, het hars als de bladeren. In 1848 werd de eerste eucalyptusolie gedistilleerd door een Australische immigrant uit Yorkshire, J. Bosito.

A.Vogel gebruikt eucalyptusolie in de Cinuforce neusspray + menthol, bij een verstopte neus.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >