background

Urtica dioica - Grote brandnetel

Alles over de Urtica dioica - Alles over de Grote brandnetel

De Urtica dioica, beter bekend als de grote brandnetel, zie je nu overal. De geslachtsnaam 'Urtica' is afgeleid van het Latijnse 'uro', wat 'ik brand' betekent. De soortnaam 'dioica' is samengesteld uit de Griekse woorden 'di' wat staat voor 'twee', 'oecos' staat voor 'verblijf' of 'huis', dus 'tweehuizig'. Er zijn aparte mannelijke en vrouwelijke planten.

Botanische eigenschappen Urtica dioica - Botanische eigenschappen Grote brandnetel

Een vaste plant die tot 150 cm hoog wordt, afkomstig uit de brandnetelfamilie. De grote brandnetel komt voor in heel Europa, Azië en Noord-Amerika. Er bestaan meer dan 500 brandnetelsoorten over de hele wereld.

De bloemen zitten in trossen, die na de bevruchting bij de vrouwelijke plant gaan hangen. De trossen zijn 2 tot 5 cm lang, de individuele bloemen zijn groen en onopvallend. De bloeiwijze van de mannelijke bloemen is opwaarts, of opzij gericht na de stuifmeelafgifte. De bloeitijd is van juni tot september. Het blad is groot, stevig en ondiep ingezaagd. De grote brandnetel is de waardplant (plant waar de vlinder haar eitjes afzet) voor de Atalanta, Kleine Vos en de Dagpauwoog.

De planten zijn bedekt met brandharen, het netelmechanisme van de brandnetels is eenvoudig. Als je de plant aanraakt, breken de punten van de brandharen af, waardoor een zuur vrijkomt dat de klachten veroorzaakt.

Voorkomen Urtica dioica - Voorkomen Grote brandnetel

De grote brandnetel houdt van arme grond, het is een echte pionier. Ze komen vroeg in het voorjaar op, nadat ze overwinterd hebben met hun onuitroeibare ondergrondse wortelgestel.

Verwerking Urtica dioica - Verwerking Grote brandnetel

De plant werkt op het hele lichaam, op alle organen als reiniger en versterker. Ook bij kalkgebrek. De plant helpt door het hoge gehalte aan mineralen ook goed bij spierproblemen. Verder bij elke klacht die baat heeft bij een toevoeging van mineralen. A.Vogel verwerkt Urtica dioica daarom in Urticalcin, een middel dat de opname van kalk en mineralen uit voedsel vergemakkelijkt.

Wist u dat?

  • De brandnetel een zeer goed anti luismiddel op planten is? Een bos brandnetels een aantal dagen laten weken in een emmer water, zeven en deze vloeistof op planten met luis spuiten. Als je er ook nog boerenwormkruid aan toevoegt kun je het ook gebruiken bij aaltjes.
  • Brandnetelblad de leg bij kippen bevordert?
  • De vezels van het kruid werden gebruikt om textiel mee te vervaardigen, voordat vlas algemeen in gebruik kwam?