Hoe lang duurt het gemiddeld voordat ik effect heb van de middelen?

Soms wordt er gedacht dat het even duurt voordat natuurlijke middelen hun werk doen. Dat is onjuist. Hoe lang het duurt eer verbetering optreedt, hangt af van de aard van de klacht. Bij langdurige problemen heeft het lichaam tijd nodig om op de prikkel te reageren. Maar bij acuut optredende kwalen (zoals blauwe plekken of overgevoeligheidsreacties) hebben de juiste natuurlijke middelen vrijwel direct resultaat.

Kan ik mijn baby of peuter natuurlijke middelen geven?

Natuurlijke middelen zijn heel geschikt voor kinderen. In de praktijk blijkt dat kinderen er in het algemeen goed op reageren. A.Vogel heeft een aantal producten speciaal voor kinderen gemaakt, zoals Echinaforce Junior. Maar ook andere A.Vogel producten zijn, in overeenstemming met het doseringsadvies op de verpakking, geschikt voor kinderen.  

Waarom moet ik veel middelen van A.Vogel een half uur voor de maaltijd innemen?

In principe is een half uur voor het eten het mondslijmvlies schoon, wat de opname van het middel via het mondslijmvlies bevordert. Bovendien is het lichaam dan niet bezig met de voedselvertering, wat de opname van het middel in het maagdarmkanaal eveneens bevordert. Een middel kan ook minimaal twee uur na de maaltijd genomen worden.

Mag ik voor of na het innemen van natuurlijke middelen koffie drinken?

Het is geen probleem om enige tijd voor of na het innemen van A.Vogel middelen koffie te drinken. Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zoals cola, kunnen de werking van sterk verdunde middelen beïnvloeden. Dat geldt ook voor pepermunt en andere sterk geurende stoffen. De middelen van A.Vogel zijn echter niet zo sterk verdund (hooguit tot een D potentie). De overige middelen van A.Vogel zijn fytotherapeuthisch en dus niet verdund.

Kun ik meerdere verschillende middelen van A.Vogel tegelijkertijd innemen?

Ja, het is in het algemeen geen probleem om meerdere verschillende middelen tegelijkertijd in te nemen. Vraag bij twijfel advies aan je arts of apotheker. 

Kan ik de middelen van A. Vogel ook naast “gewone” medicijnen gebruiken?

De meeste middelen van A.Vogel kunt u naast uw “gewone” reguliere medicatie gebruiken. Lees de bijsluiter altijd zorgvuldig, daarin staat duidelijk aangegeven of het middel wel of niet naast een regulier medicijn gebruikt kan worden. Er zijn namelijk een paar uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld het middel Hyperiforce forte. Hierin is sint-janskruid verwerkt, dat mogelijk interacties heeft met bijvoorbeeld bloedverdunners en de anti-conceptiepil. Het is overigens altijd verstandig je arts te informeren welke middelen je gebruikt.

Maakt het iets uit of ik druppels of tabletten gebruik?

Nee, je kan kiezen op basis van je persoonlijke voorkeur. Tabletten zijn makkelijker mee te nemen op reis of naar het werk.

Krijg ik, als ik druppels gebruik, niet te veel alcohol binnen?

Dat valt erg mee. Iemand die een maand lang iedere dag 25 druppels inneemt, krijgt die maand een hoeveelheid alcohol binnen die gelijk is aan een glas lichte wijn. Dat is zo weinig dat er onder normale omstandigheden geen schadelijke werking vanuit gaat.

Bevatten de tabletten lactose?

De meeste tabletten bevatten inderdaad lactose. Mensen met een lactose-intolerantie (koemelk-allergie) kunnen daarom beter de druppels van A.Vogel gebruiken. Hier vind je een overzicht van welke middelen van A.Vogel wel of geen lactose bevatten. 

Bevatten de producten van A.Vogel gluten?

De meeste van onze middelen zijn door TNO getest en zijn glutenvrij. De Bambu koffie bevat mogelijk gluten en het gebruik door mensen die hier gevoelig voor zijn wordt daarom afgeraden.

Kunnen diabetici alle middelen van A.Vogel zonder bezwaar gebruiken?

Zeker. De druppels bevatten zo weinig alcohol en de tabletten zo weinig melksuiker, dat er geen enkel bezwaar is deze middelen te gebruiken. Een uitzondering is de hoestdrank Drosinulasiroop, in deze drank is namelijk honing verwerkt. Bij hoest kunnen mensen met suikerziekte beter Drosera complex gebruiken.

Mogen de A.Vogel middelen ook tijdens de zwangerschap worden gebruikt?

Natuurlijke middelen zijn over het algemeen niet schadelijk. Toch is het verstandig gedurende de zwangerschap, en dan vooral tijdens de eerste drie maanden, zo weinig mogelijk medicijnen te gebruiken. Dat geldt ook voor natuurlijke middelen. Enkele A.Vogel middelen mogen tijdens de zwangerschap niet worden gebruikt. Dit staat dan op de verpakking en op de bijsluiter vermeld onder ‘Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding’.

Soms zit er bezinksel in het flesje, kan dat kwaad?

Absoluut niet. Je moet voor het gebruik het flesje met de druppels altijd even schudden, dan lost het bezinksel weer op. Het bezinksel wordt veroorzaakt door een plantenstof, tannine. Deze stof heeft verder geen negatieve invloed op de werkzaamheid van het middel.

Hoe lang moet ik een middel blijven innemen?

In het algemeen geldt dat zodra de klachten afnemen, de dosis geleidelijk kan worden afgebouwd. Maar natuurlijk hangt dit af van de aard van het middel en de klachten waarvoor het wordt gebruikt. Bij het ene middel stop je zodra de klacht verdwenen is (bij diarree bijvoorbeeld als de stoelgang weer normaal is). Het andere middel gebruik je juist over een langere periode. Bijvoorbeeld bij overgangsklachten of prostaatklachten. Weerstandsverhogende middelen kan je bijvoorbeeld gebruiken als de ‘r’ in de maand is. 

Is het wel veilig om ‘zelf te dokteren’?

Het spreekt vanzelf dat dit afhangt van de aard van de klachten. Bij twijfel is het altijd raadzaam je arts te raadplegen. Over het algemeen kan je natuurlijke middelen met een gerust gevoel gebruiken. Lees wel altijd zorgvuldig de bijsluiter. 

Hoe kan ik de  natuurlijke middelen het best bewaren?

Op een donkere, koele en droge plaats, goed afgesloten. Vloeibare middelen (druppels) bij voorkeur rechtopstaand. Het is af te raden deze middelen te bewaren in de buurt van sterk geurende producten, zoals kruiden, parfums of mottenballen.

Wat is een beginverergering en wanneer treedt die op?

Bij sommige middelen kan het voorkomen dat er een beginverergering optreedt. De klachten worden dan in eerste instantie heftiger. In principe is dit een goed teken en betekent het dat je het goede middel voor jouw klacht hebt. Je kan dan een aantal dagen stoppen met het middel tot de ergste klachten zijn verdwenen en dan met de helft van de dosering verder gaan. Over het algemeen komt een beginverergering voor bij hogere potenties (zoals bijvoorbeeld een C30), die door de homeopathisch arts worden voorgeschreven. De middelen van A.Vogel zijn niet of slechts weinig verdund en veroorzaken meestal geen beginverergering.

Kan ik de middelen van A. Vogel ook aan dieren geven?

Ja. De middelen van A. Vogel zijn ook geschikt voor toediening aan dieren. Je kan dan een aangepaste hoeveelheid op lichaamsgewicht geven. De stelregel luidt: 1 druppel per kilo lichaamsgewicht, deze hoeveelheid kan over de dag verdeeld worden. Stel dat je een kat hebt van 4 kilo, dan mag deze kat 4 druppels hebben, verdeeld over 2x daags 2 druppels. De druppels kunnen over het voer gedaan worden, of met een pipetje in de bek worden gebracht. Tabletten kunnen vermalen worden en door het voer gedaan worden.

Kunnen de middelen van A.Vogel zonder bezwaar worden meegenomen op vakantie?

Ja. Je kan jouw middelen zonder bezwaar meenemen naar het buitenland. Het is natuurlijk wel aan te raden ze zoveel mogelijk bij kamertemperatuur te bewaren. Zet ze dus niet in de felle zon.

print-icon

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>