De examenperiode is voor veel studenten de vreselijkste periode van het jaar. Dagen (en nachten) aan een stuk studeren, krampachtig proberen om zoveel mogelijk nieuwe informatie op te nemen, ... Geen pretje! Examenstress maakt het er bovendien niet gemakkelijker op.
Heel wat mensen houden slechte herinneringen of zelfs trauma’s over aan de examens. Leerstof instuderen die je niet altijd interesseert en daar dan vragen over beantwoorden: het brengt zelfs bij de meest relaxte personen zorgen, angst of examenstress met zich mee.
Examenstress maakt het leren bovendien nog moeilijk en brengt heel wat negatieve gevolgen met zich mee. Maar wat zijn de symptomen van examenstress en hoe kan je er het best mee omgaan? Ontdek snel het antwoord en ga voor een minder stressvolle examenperiode!
Heb je enkele dagen, weken of maanden voor, tijdens of na een test paniek of angst? Dan heb je last van examenstress. Het gaat hier natuurlijk niet enkel om examens op school of de universiteit. Ook examens op het werk of de muziekschool kunnen je stress bezorgen. Examenstress is gelukkig meestal van korte duur. Zijn de examens voorbij? Dan valt er een enorme last van je schouders en ben je verlost van je zorgen.
Toch is het beter om examenstress aan te pakken: wanneer je gestrest bent, werkt je geheugen immers niet optimaal. Zo wordt het moeilijker om informatie op te slaan in je geheugen. En dat leidt tot een vicieuze cirkel: hoe meer stress je hebt, hoe minder goed je studeert. Naarmate je meer panikeert over hoeveel stress je wel hebt, zullen je prestaties daaronder lijden. Examenstress kan ervoor zorgen dat je de ingestudeerde leerstof vergeet en tijdens het examen niet optimaal presteert.
Je merkt het al, examenstress heeft verschillende negatieve gevolgen. Maar het helpt je ook om beter te presteren. Zo geeft de stress aan dat je écht goed wil scoren. Voel je helemaal geen stress? Dan ben je in de meeste gevallen niet geïnteresseerd in het onderwerp of je bent niet gemotiveerd om goed te presteren. Soms vind je door de stress zelfs antwoorden waarvan je niet eens wist dat je ze kende. Een gezonde portie stress zorgt er tijdens je examen voor dat je alert bent en helder nadenkt. Examenstress kan je dus helpen, maar hou ze onder controle!
Examenstress heeft bij iedereen een ander effect. Maar je ervaart ook niet bij elk examen dezelfde stress. De meest voorkomende symptomen van examenstress zijn:
De examenperiode lijkt soms wel eeuwig te duren. Toch moet elke student er door. Daarom is het van groot belang om je examenstress onder controle te houden en te verminderen. Deze strategieën helpen je beter met stress om te gaan.
Onthoud eerst en vooral goed dat iedereen op een andere manier studeert. Niet iedereen kan even lang aan zijn bureau blijven zitten en niet iedereen krijgt de materie even snel ingestudeerd. Sommige mensen studeren het best in groep, terwijl anderen zich niet meer kunnen concentreren bij het minste geluid. Voor sommige studenten is het voldoende om de belangrijkste zaken in de cursus te markeren, terwijl voor anderen een samenvatting de enige manier is om de leerstof te verwerken. Ga daarom op zoek naar de beste methode voor jou. Weet je hoe je het best leert? Dan zal je productiever zijn en effectiever leren.