Dossier: Natuurlijke slaap

Slaap als basisbehoefte

Alles wat leeft, slaapt. Ieder levend wezen, tot de eencelligen aan toe, heeft een dagelijks 24-uurs ritme met fases van activiteit en fases van rust. De meeste levende wezens vallen minstens eens per 24 uur in slaap gedurende een bepaalde periode. Dit 24-uurs ritme noemen we de biologische klok en is aangeboren.

De biologische klok bepaalt, of we dat nu leuk vinden of niet, dat we een deel van onze tijd moeten besteden aan slapen. Dat we moeten herstellen van de actieve fasen van de dag. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Feit is in ieder geval dat de behoefte aan slaap voor iedereen anders is. Toch is er vaak – bewust of onbewust – een oordeel over mensen die veel slaap nodig hebben. In onze maatschappij wordt het als stoer gezien als je zegt dat je maar 5 uur per nacht slaapt. En mensen die veel slaap nodig hebben, worden betiteld als ‘lui’. Beide onterecht, want nogmaals: onze biologische klok – en dus ook onze slaapbehoefte – is aangeboren. Dus heeft iemand genoeg aan 5 uur slaap? Dan heeft hij geluk. Heeft een ander 10 uur slaap nodig? Dan heeft die eigenlijk gewoon pech.

Helemaal zónder slaap kunnen we in ieder geval niet. Net zoals we niet zonder eten, drinken en zuurstof kunnen. Wanneer we enkele dagen niet eten en drinken, zullen we dit uiteindelijk niet overleven. Dat is met slaap net hetzelfde. En dat maakt slaap tot een echte basisbehoefte.

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>