Overgang

De weldaden van duindoorn


Leen Steyaert

Algemene klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, een verstoorde hormoonhuishouding en vetstofwisseling, broze nagels, droge huid, … komen zeer vaak voor bij vrouwen in de overgang. Erg lastig!

Dit soort klachten kunnen je overgangsjaren nog een stuk moeilijker maken dan ze al zijn. Zeker als je er niets aan doet. Want hoewel de overgang 100% natuurlijk is, zijn je overgangsklachten dat niet. Verzachten is dus de boodschap! En, goed nieuws, de natuur helpt je daarbij een handje.

De kracht van duindoorn

Duindoorn-overgangsklachten

De kustbewoners onder ons kennen de duindoornplant met zijn vrolijke, oranje besjes ongetwijfeld! Die besjes zijn een belangrijke bron van onmisbare voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kleine vitaminebommetjes als het ware!

De besjes van de duindoorn hebben diverse positieve effecten op de gezondheid. Zo schieten ze te hulp bij spijsverteringsproblemen en reumatische aandoeningen. Maar ook bij overgangsklachten is de duindoorn een goede partner in crime. Het helpt namelijk bij een droge huid, ogen, vagina en mond (oftewel droge slijmvliezen), veelvoorkomende klachten tijdens de overgangsjaren.

Droge slijmvliezen in de overgang

Droge slijmvliezen (huid, ogen, neus, vagina, mond) zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen in de overgangsjaren. Een daling in de oestrogeenproductie is de oorzaak. Daardoor drogen de slijmvliezen uit en krijg je last van een droge mond, ogen en vagina. Ook neemt de hoeveelheid collageen in je huid af. Hierdoor wordt deze minder elastisch en verliest hij aan stevigheid. En je huid is daardoor minder goed in staat om vocht vast te houden. Gevolg? Een drogere huid en meer rimpelvorming.

Stuk voor stuk vervelende klachten. Maar gelukkig kan je deze dankzij het gebruik van duindoorn grotendeels verhelpen.

Duindoorn-huid

Meer weten

 

Laatste wijziging op deze pagina: 27-11-2019