Huid

Koortsblaas?

Met deze tips ben je er snel vanaf!


Marina Cluysen
@avogel_be

Eén Belg op vijf heeft regelmatig last van een koortsblaas. De oorzaak?  Het herpes simplex virus type 1. Zo’n 8 Belgen op 10 zijn drager van dit virus (maar slechts bij 20% van hen breekt het virus regelmatig door).

Wat is een koortsblaas?

Een koortsblaas is een onschuldige huidaandoening waarbij er sprake is van een pijnlijk blaasje ter hoogte van je lippen. Deze kan erg vervelend zijn. Enkele dagen voor het blaasje verschijnt op je lippen, kondigt de koortsblaas zichzelf aan met een prikkelend en tintelend gevoel op je lip. Eén à twee dagen later zie je dan het blaasje zelf.

Een koortsblaasje is gevuld met vocht. Na enkele dagen barst het blaasje en ontstaat er een zweertje. Dit zweertje droogt geleidelijk aan uit en wordt een korstje. Na enkele dagen is de koortsblaas verdwenen. Normaal blijft er geen litteken achter.

koortsblaas-oorzaak

Hoe ontstaat een koortsblaasje?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft een koortsblaas niets te maken met koorts. Wat dan wel de oorzaak van een koortsblaas is? Het herpes simplex virus. Meer bepaald herpes simplex virus type 1.

Dit virus is erg besmettelijk. Wanneer je in contact komt met iemand (bv. kussen of aanraking) die drager is van het virus en een koortsblaasje heeft, is de kans op bestemming erg groot. Zolang het blaasje niet volledig uitgedroogd is, is er immers gevaar voor besmetting.
Als je eenmaal drager bent van het virus, is dit voor de rest van je leven.

Tijdens de eerste besmetting merk je er doorgaans niets van. Het is dus niet zo dat er zich meteen een koortsblaas zal ontwikkelen nadat je met iemand gekust hebt die een koortsblaas heeft. Pas wanneer je een nieuwe opstoot krijgt van het virus, krijg je hier last van.

Stress, vermoeidheid, je regels of ziekte (bv. verkoudheid of griep) lokken zo’n opstoot uit. Je weerstand is op deze momenten immers laag, waardoor je lichaam minder goed kan vechten tegen het virus. Ook de zon kan koortsblaasjes uitlokken.

Herpes simplex virus

Wanneer je last hebt van een koortsblaasje op je lippen, gaat het doorgaans om het herpes simplex virus type 1. Het herpes simplex virus type 2 veroorzaakt blaasjes ter hoogte van de slijmvliezen van de geslachtsorganen en kan eveneens blaasjes veroorzaken ter hoogte van de lippen of mond.

Tips bij een koortsblaas

Een koortsblaas is op zich onschuldig. Maar het is pijnlijk én ontsierend. De meeste mensen schamen zich dan ook wanneer ze er last van hebben en proberen het te camoufleren. Een speciaal daarvoor voorzien pleistertje kan daarbij helpen, maar doe het zeker niet met make-up of iets dergelijks. Echt mooi camoufleren lukt toch niet met make-up én doordat je make-up op die manier besmet raakt met het herpesvirus, blijf je jezelf achteraf steeds opnieuw besmetten.

De beste tip bij een koortsblaasje? Laat de natuur haar gang gaan. Na enkele dagen verdwijnt het vanzelf. Wees wel erg voorzichtig zodat je jezelf niet opnieuw besmet.

Geduldig wachten niets voor jou? Dit kan je ook doen:

1. Verhoog je weerstand!

Voel je de eerste tintelingen van een opkomende koortsblaas? Ga dan meteen (nu, nu, nu!!!) aan de slag met je weerstand! Een goede weerstand is namelijk het beste wapen tegen koortsblaasjes. Lees hier hoe je je weerstand kan verhogen.

 

2. Blijf uit de zon

De zon kan een opstoot van het herpesvirus triggeren. Blijf dus uit de zon als je met een koortsblaas zit. Kan je de zon niet vermijden (bv. op skivakantie)? Gebruik dan een goede vette lippenbalsem met UV-factor.

3. Blijf eraf!

Een koortslip kan erg jeuken en prikken. Verleidelijk om er even aan te zitten dus. Niet doen! Door eraan te komen, kan je jezelf opnieuw besmetten op een andere plaats. Beeld je eens in dat je aan je koortsblaasje komt en vervolgens aan je oog… Dat wil je niet aan de hand hebben!

Bovendien kan je een koortsblaasje per ongeluk openkrabben. Daardoor krijgen bacteriën vrij spel en kan je (bovenop je koortsblaasje) ook nog eens last krijgen van bacteriële infecties.

4. Eet de juiste voeding

Voedingsmiddelen die Lysine bevatten moeten nu echt hoog op het menu staan bij jou. Lysine is een essentieel aminozuur dat je terugvindt in eiwitrijke voeding zoals kip, rund- en lamsvlees, kaas, eieren, sojabonen, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten. Smakelijk!

5. Smeer er tandpasta op

koortsblaas-tips

Zoals je hierboven al kon lezen is een koortsblaas niet langer besmettelijk zodra hij volledig uitgedroogd is en er een korstje over zit. Tandpasta zorgt ervoor dat het koortsblaasje sneller uitdroogt en is dus een goed hulpmiddeltje als je er snel verlost van wilt zijn.

6. Ice, ice baby!

Deze kwam ik zelf ooit ergens tegen. Ik heb hem nog niet kunnen uitproberen, maar: baat het niet, dan schaadt het niet :-)! Als je een koortslip voelt opkomen, moet je er een ijsblokje tegenhouden. Door de kou zou de werking van het herpesvirus vertragen en kan je soms een blaasje voorkomen.

Met deze tips kan je zo weer kusjes uitdelen :)! Heb jij nog een goede tip? Laat dan hieronder van je horen!

Laatste wijziging op deze pagina: 07-02-2020

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>