Huid

5 tips tegen cellulitis


Marina Cluysen

Want alle crèmes en packings ten spijt: tot op heden bestaat er nog geen échte oplossing tegen cellulitis.

Toch verzamelden we hieronder enkele tips voor jou die je kunnen helpen in jouw strijd tegen sinaasappelhuid. Stuk voor stuk tips die te maken hebben met jouw voeding, verzorging, … want échte schoonheid? Die komt van binnenuit ;). En dat is bij cellulitis niet anders: om er goed uit te zien vanbuiten, moet je eerst schoon schip maken vanbinnen!

Wat is cellulitis?

Cellulitis-sinaasappelhuid

Ongeveer 90% van alle volwassen vrouwen heeft last van cellulitis. Ook wel gekend als sinaasappelhuid. Maar wat is het eigenlijk? Cellulitis is oppervlakkig vetweefsel dat het bindweefsel verstoort. Niet meer, niet minder. Mannen hebben er veel minder last van doordat de manier waarop vet, spier- en bindweefsel in de huid verdeeld is verschilt tussen mannen en vrouwen.

Oorzaken cellulitis

Zoals gezegd, heeft ongeveer 90% van alle volwassen vrouwen last van cellulitis. Maar wat met die overige 10%?  Kennen zij een trucje waar jij geen weet van hebt? Gebruiken ze een wondermiddeltje dat ze angstvallig geheim houden? Niets van dat alles…

Of je al dan niet last hebt van cellulitis, heeft namelijk te maken met erfelijkheid, de dikte van je huid, je leeftijd, de hoeveelheid lichaamsvet en hoe je lichaamsvet verdeeld is. En cellulitis heeft eigenlijk niets te maken met overgewicht: zelfs topmodellen als Kate Moss zijn al gespot met een sinaasappelhuidje!

Cellulitis komt voornamelijk voor op plaatsen op je lichaam die gevoelig zijn voor vetophoping. Denk maar aan je billen, buik, bovenbenen en bovenarmen.

Tips tegen cellulitis

Zo… Nu je weet wat cellulitis is én hoe het veroorzaakt wordt, kunnen we aan de slag. Deze 5 tips hebben stuk voor stuk effect op je innerlijke én uiterlijke schoonheid. Want wat alle anti-cellulitis-crèmes ook mogen beweren: dit probleem pak je best van binnenuit aan! De conditie van je huid is namelijk een afspiegeling van je lichamelijke gezondheid…

Drink water… Véél water!

Eerst water, de rest komt later :). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen die elke dag ongeveer 2 liter water drinken, tot wel 30% minder last hebben van cellulitis. Door een goede hydratatie worden onderliggende vetcellen namelijk minder zichtbaar.

Cellulitus-water

Ook groene thee is een handig strijdmiddel tegen cellulitis. In groene thee zitten veel polyfenolen die een ontstekingsremmende werking hebben. Houd het wel bij maximaal 5 koppen per dag!

Eet gezond

Je celwanden zijn gemaakt van lipiden en lecithine. Zij hebben nood aan een evenwichtig voedingspatroon om gezond te blijven. Door je lichaam te voeden met de juiste bouwstoffen, blijft het in optimale conditie! Goede voorbeelden van gezonde voeding die helpt tegen cellulitis zijn broccoli, asperges, vette vis en rode bieten.

Slechte keuzes zijn bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, koekjes, frieten, kant-en-klaarmaaltijden, … .

Beweeg voldoende

Een goede doorbloeding is essentieel als je een strakke huid wilt krijgen. Door voldoende te bewegen, stimuleer je jouw doorbloeding. Om cellulitis doeltreffend aan te pakken (en te voorkomen) is het cruciaal om minstens 3x per week oefeningen te doen die je probleemzones aanpakken. Zo kunnen squats erg doeltreffend werken als je last hebt van cellulitis op je billen en bovenbenen.

Ook een massage (bijvoorbeeld achteraf om je stramme spieren terug los te maken ;)) is perfect om je bloedcirculatie te stimuleren. Snel naar het massagesalon dus ;)!

Cellulitis-beweging-massage

Stop met roken

Roken is ongezond en is nergens goed voor. Alleen daarom kan je dus maar beter zo snel mogelijk stoppen met roken. Nog niet overtuigd? Roken heeft ook een effect op je cellulitis. Sigaretten verzwakken en verstoren de vorming van bindweefsel, waardoor het sneller beschadigd raakt. Daarnaast belemmert het ook je bloedcirculatie.

Slaap voldoende en vermijd stress

Als je veel last hebt van stress, produceert je lichaam meer van het hormoon cortisol. Hierdoor stapelt vet zich sneller op. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te slapen, want mensen met een slechte nachtrust hebben meer zin in vet voedsel.

Meer lezen over de huid

Laatste wijziging op deze pagina: 05-06-2020

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >