background

Suiker: verslavend lekker!

Simpel. Onze voorliefde voor zoet zit er werkelijk ingebakken. In de oertijd was dit zelfs van levensbelang. In die periode was voedsel vaak schaars en wanneer men op iets calorierijks stuitte zeiden de hersenen: eet ervan en wel zoveel als je kan! Dit signaal bestaat duizenden jaren later nog steeds. Denk maar eens na: op restaurant heb je altijd nog wel plaats voor een dessertje ongeacht hoeveel gangen je reeds gegeten hebt.

Bovendien doet suiker iets met je lichaam waardoor het extra verslavend werkt. Wanneer suiker je smaakpapillen bereikt, lijkt het in je hersenen net of je de jackpot wint. In je hersenen komt namelijk dopamine vrij, waardoor je gevoelens van blijdschap en geluk ervaart.

Ook door zijn effect op de bloedsuikerspiegel werkt suiker verslavend. De bloedsuikerspiegel stijgt heel snel door het eten van suiker. Door het vrijkomen van insuline daalt deze vervolgens nog veel sneller. Deze pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je chagrijnig en moe bent en telkens meer (suiker) wilt eten om de ‘dalen’ te bestrijden. Een vicieuze cirkel dus.

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>