A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Wat zegt je huid over je gezondheid

Wat zegt je huid over je gezondheid?

0

Ben jij gezegend met een stralend, zacht perzikenvelletje? Of zijn er hier en daar toch wat oneffenheden te bespeuren op jouw huid? Puistjes bijvoorbeeld. Of acne? De plaats van die oneffenheden, vertelt heel wat over je gezondheid. Wat zegt je huid over je gezondheid?

Is het je ook al eens opgevallen dat je vaak op dezelfde plaats last hebt van huidproblemen? Puistjes vragen bijvoorbeeld steevast een tijdelijke verblijfsvergunning aan op je neus of voorhoofd. En je kin is altijd het slachtoffer als je last hebt van acne … 

Volgens de alternatieve Chinese geneeskunde wijst dat op een aantal gezondheidsproblemen. Elk stukje huid is immers gelinkt aan een ander orgaan in je lichaam. En zo is je huid dus eigenlijk een beetje een spiegel van je gezondheid. Wat zegt je huid over je gezondheid? 

Wat zegt je huid over je gezondheid? Face mapping

Face mapping

Deze Chinese zienswijze steunt op het principe van face mapping. Hierbij wordt je gezicht opgedeeld in verschillende zones. 14 om precies te zijn. Elke zone is gelinkt aan bepaalde organen. Duiken jouw huidproblemen dus steevast op in één bepaalde gezichtszone? Dan probeert je huid je iets te vertellen over je gezondheid. Hieronder kan je een face map bekijken. Deze is toepasbaar op elk gezicht. Ook dat van jou dus J.

Hieronder bekijken we zone per zone wat je huid je probeert te vertellen. Hierbij wil ik wel opmerken dat dit geen sluitend bewijs is voor bepaalde gezondheidsproblemen. Dit zijn eerder algemene richtlijnen. Verschillende factoren spelen echter een rol. Zo spelen je genen een hoofdrol. Maar ook een slechte verzorging of verkeerd productgebruik is vaak rechtstreeks af te lezen op je gezicht. 

Wat zegt je huid over je gezondheid?

Wat zegt je huid over je gezondheid?

Zone 1 en 3: voorhoofd

Bij veel mensen is het voorhoofd een probleemzone op huid-gebied. Hier kunnen namelijk verstoppingen ontstaan door achtergebleven restjes haarproducten (denk maar aan die vettige wax, haarlak, stylingmousse, …) of een gebrekkige reiniging. 

In de alternatieve Chinese geneeskunde wordt het voorhoofd als reflexzone gezien voor de blaas en het spijsverteringskanaal. Heb jij regelmatig last hebt van puistjes, acne of andere huidproblemen op je voorhoofd? Dan kan het helpen om meer water te drinken (helpt bij de afvoer van gifstoffen) en minder bewerkt voedsel te eten. Ga ook eens na of je misschien allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Misschien wijst die hardnekkige acne wel op een glutenintolerantie

Zone 2: tussen de wenkbrauwen

Het gebied tussen je wenkbrauwen staat rechtstreeks in verbinding met je lever. Heb je hier vaak last van huidoneffenheden zoals roodheid, schilfertjes of puistjes? Dan kan het helpen om je alcoholgebruik te matigen. Ook een goed idee: minder vet eten. Je lever krijgt het immers zwaar te verduren als je erg veel vette voeding eet. Huidproblemen tussen de wenkbrauwen wijzen ook vaak op een voedselallergie. 

Daarnaast kan je ook eens tijdelijk minderen met suiker en zuivel. Je zal na enkele weken het verschil zien. 

Zone 4 en 10: de zijkant van je gezicht (richting je oren)

De alternatieve Chinese geneeskunde linkt de zijkant van je gezicht met je nieren. Zijn je oren rood en voelen ze warm aan? Dan is het een goed idee om meer water te drinken en je alcoholconsumptie te minderen. Ook minder cafeïne drinken kan helpen. Op die manier ontlast je je nieren en zijn zij beter in staat om afvalstoffen uit te scheiden. 

Zone 5 en 9: je wangen

Je wangen staan in direct contact met je longen en holtes (bv. voorhoofdsholte). Als je vaak last hebt van huidonzuiverheden ter hoogte van je wangen, duidt dat op ademhalingsproblemen (bv. astma) en allergieën. Het vermijden van wijn, mango en zeevruchten kan een positief effect hebben.

Zone 6 en 8: de huid rond je ogen

Slaap je elke nacht braafjes +/-8 uur en heb je toch last van hardnekkige donkere kringen onder je ogen? Dan proberen je nieren je misschien te vertellen dat je meer water moet drinken. Donkere kringen onder de ogen wijzen immers op uitdroging. 

Zet ook wat meer gezonde vetten op het menu zoals avocado en zalm. 

Zone 7: de neus en bovenlip

Huidproblemen op en rond de neus wijzen op problemen met het hart en de bloedvaten. Laat je bloeddruk eens opmeten door je huisarts. Misschien is deze te hoog of te laag. Ook een rode neus wijst op interne circulatieproblemen. Door de huid rond je neus te masseren, stimuleer je de doorbloeding. 

Zone 11 en 13: de huid rondom je mond en kaken

Puistjes, acne of andere huidonzuiverheden op deze plaats wijzen op problemen met je hormonale stelsel. Vrouwen hebben hier extra last van huidproblemen rond hun menstruatie. Voeg wat meer donkere bladgroenten toe aan je menu om je hormoonspiegel terug in evenwicht te brengen. 

Zone 12: de kin

De kin staat in direct contact met de maag en darmen. Wanneer je vaak last hebt van huidproblemen in deze zone, is het een goed idee om je maag wat rust te gunnen. Overweeg bijvoorbeeld eens een detox-kuur (zoals de A.Vogel Lenteweek). Het helpt ook om beter te kauwen op je voedsel. Zo kan je maag het makkelijker verteren. Voeg meer vezels toe aan je dieet: deze ondersteunen je spijsvertering. 

Zone 14: je hals

Ken je dat? Van die rode bultjes in je nek of hals? Erg onflatterend! Deze ontstaan vaak door stress. Het kan ook dat bacteriën de oorzaak zijn: je lichaam vecht tegen deze indringers en dat uit zich in rode bultjes en puistjes in je hals. 

Gun jezelf voldoende rust en ontspanning en drink voldoende water! 

Laatste wijziging op deze pagina: 11-12-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje