A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / Neusspray: onschuldig?

Neusspray: onschuldig?

0

Een verstopte neus is heel vervelend en daar wil je zo snel mogelijk vanaf.

Snelwerkende neussprays helpen je snel om met slechts enkele puffs of druppels weer vrij te ademen en dat is leuk natuurlijk. Minder leuk is dat wanneer je dit soort middelen langer dan een week gebruikt, ze juist leiden tot een toename van neusverstopping. Je hebt steeds vaker of steeds meer van de neusspray nodig en je belandt in een vervelende vicieuze cirkel waar je niet zomaar uitgeraakt.

Wat doen deze neussprays dan precies?

Neussprays met ingrediënten zoals nafazoline, efedrine, oxymetazoline, xylometazoline of tramazoline werken als volgt: deze stoffen hebben een sterk samentrekkend effect op de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Dit laatste slinkt dan, wordt dunner en dat heeft tot gevolg dat de neus weer vrij is en je gemakkelijk kan ademen. Na een tijdje is het product uitgewerkt en wordt het neusslijmvlies weer dikker. Je gebruikt de spray dan weer opnieuw en zo herhaalt zich dit proces steeds weer. Na verloop van tijd kan je niet meer zonder je spray en sleep je die overal mee naar toe. Zodra je je daarvan bewust wordt, wil je hier natuurlijk mee stoppen maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Tips om te stoppen

  • Stop met de neusspray op een moment dat het rustig is, niet tijdens drukke werkdagen dus.
  • Je kan onmiddellijk categoriek stoppen en niets meer nemen. Het gevolg zal zijn dat je neusslijmvlies gedurende enkele dagen erg opzwelt en je moeilijk zal kunnen ademen. Na een poosje zal het lichaam de normale situatie herstellen en zal het neusslijmvlies weer dunner worden.
  • Je kan langzaam stoppen door enkel in één neusgat te sprayen en het andere te laten ontwennen. Zo kan je nog goed ademen door het behandelde neusgat terwijl het andere neusgat kan ontwennen. Na enkele dagen gebruik je geen neusspray meer.
  • Of je kan de hoeveelheid neusspray en het aantal spray momenten geleidelijk aan verminderen. Verdun de neusspray met fysiologisch zoutwater of gebruik ter vervanging een veilige neusspray met een lagere concentratie of een natuurlijke neusspray zonder bijwerkingen zoals bijvoorbeeld Cinuforce neusspray + menthol van A.Vogel.

Laatste wijziging op deze pagina: 28-12-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje