background

Gember

Verwarmend, prikkelend, conserverend, zuiverend, digestief… zo is gember. Klinkt ideaal voor de feestmaand december, niet? Deze grillig gevormde wortels vind je in alle winkels. Oorspronkelijk uit India afkomstig en nu door vrijwel iedereen gekend maar nog niet door iedereen gebruikt. Jij ook niet? Lees hier hoe je dit kruid in je keukenpotten kan gebruiken en bij welke gezondheidsproblemen je gember kan inzetten.

In je keukenpotten

Gember kan zowel vers als gestoomd, gekonfijt of gedroogd worden gebruikt. Er wordt oa gemberbrood en gemberbier mee gemaakt. Je kan stukjes gember gebruiken om gemberthee mee te zetten en smaak te geven aan oa limonades, snoeperijen, gebak, marmelades, sausen en stoverijen.

De verse wortel is zachter en heeft een citroenachtige smaak. Je kan de gemberwortel raspen of in schijfjes of stukjes snijden en toevoegen aan je gerecht of drank. De gedroogde wortel (meestal poedervorm) is scherper van smaak en smaakt ook niet meer naar citroen.

Recept: Recept voor gember chutney met peer

Ingrediënten

  • 0,5 kg stevige peren
  • 1/2 rode peper, 1/2 groene peper
  • 1/8 kopje gehakte verse gember (reepjes)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1,5 eetlepel gehakte koriander
  • 1 kopje ciderazijn
  • 1,5 eetlepel bruine suiker
  • 1,5 eetlepel witte suiker
  • zwarte peperbolletjes, gekneusd
  • Herbamare kruidenzout

Bereiding

Maak de rode en groene peper schoon en snij alles in kleine stukjes. Doe in een pan. Voeg gember, pepers, ui, koriander, ciderazijn en suikers toe en verwarm alles op een hoog vuur. Laat op zacht vuur koken tot de massa begint in te dikken. Regelmatig roeren en schuim van het mengsel scheppen tijdens het kookproces. Doe dan de perenstukjes erbij. Proef en strooi peperbolletjes en Herbamare kruidenzout naar smaak en laat nog 5 minuten pruttelen. De peren mogen niet tot moes koken. Roer nog even tot alles mooi gemengd is. Deze chutney mag je zo heet mogelijk in met heet water afgewassen potjes gieten en dadelijk dichtdraaien. De chutney bewaart nog enkele maanden in een koele ruimte.
Dit is erg lekker op een belegd broodje, bij koud of bij gegrild vlees.

Tip

Geen aluminium pan gebruiken om te vermijden dat het materiaal reageert met het zuur van de azijn.

Meer over

Gember

Pittige recepten voor de BBQ: download jouw gratis e-book

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>