A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Het belang van zout voor je gezondheid!

door Marina Cluysen, op 24 mei 2016, Voeding
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Sel santé

Het meest gekende keukenkruid ter wereld? Dat is zout. Wereldwijd wordt zout lustig gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Maar zout speelt ook een belangrijke rol bij het regelen van enkele vitale lichaamsprocessen. Om alle gezondheidsvoordelen uit zout te halen, is het echter belangrijk om te gaan voor zeezout. Waarom? Dat ontdek je hier!

Zout en gezondheid

Wanneer we een gerecht op smaak willen brengen, grijpen we massaal naar het zoutvaatje. Simpel: paar keer schudden en een saai gerecht wordt in een handomdraai omgetoverd in een heerlijk “topgerechtje”! Handig dus, dat zout!

Maar zout speelt ook een belangrijke rol bij het regelen van enkele vitale lichaamsprocessen. Zo regelt zout de vochtbalans in je lichaam. Daarnaast heeft je lichaam zout nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen en om koolhydraten in ons voedsel af te breken. Daarnaast zorgt zout ervoor dat er signalen naar de zenuwsynapsen kunnen gaan.

En hoewel een verhoogd zoutgebruik vaak geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes, blijkt uit jarenlang onderzoek van professor Staessens (hoogleraar en afdelingshoofd van de Divisie Hypertensie en Cardiovasculaire Revalidatie) van de Katholieke Universiteit Leuven net dat mensen die te weinig zout eten, een verhoogd cardiovasculair risico lopen.

Betekent dit nu dat we volop mogen genieten van zout en dat je helemaal niet meer moet letten op je zoutinname? Neen… Zoals altijd: geniet, maar geniet met mate! Een zoutinname van ongeveer 6 gram per dag is ideaal.

Zout-gezondheid-gezondheidsvoordelen

Als je erg veel zout eet, zijn er namelijk ook best wel wat nadelen voor je gezondheid. Zo hebben mensen die veel zout eten vaak last van een te hoge bloeddruk. Het veroorzaakt oedeem waarbij je te veel vocht in je lichaam hebt of waarbij de verdeling van vocht in je lichaam abnormaal is. Zo krijg je dan bijvoorbeeld vochtophopingen in de enkels.

Nog een kenmerk van zout is dat het je dorst doet krijgen als je er van eet. Denk maar aan de zoute borrelnootjes die je op café vaak krijgt voorgeschoteld (niet voor niets natuurlijk). Dat dorstgevoel komt doordat zout door je nieren wordt gefilterd en daarna in je bloed terechtkomt. Wie te veel zout eet, heeft een te hoog bloedzoutgehalte. De verhouding tussen het vocht en zout is dan uit balans.
Gevolg? Dorst! Water drinken biedt in dat geval soelaas, maar helaas wordt nog al te vaak naar andere dranken gegrepen dan naar water. Als je nieren te veel zout moeten filteren, komen ze in de problemen. Dit resulteert uiteindelijk in hart- en vaatproblemen. Drink altijd voldoende water als je zout voedsel eet!

Zeezout vs. keukenzout

Zout bestaat er in diverse vormen. Zo heb je bijvoorbeeld keukenzout en zeezout. Keukenzout is geraffineerd zout dat met of zonder jodium uit zoutsteenlagen gewonnen wordt. Bij de raffinage van keukenzout, worden de mineralen, sporenelementen en essentiële macronutriënten verwijderd, waardoor er alleen nog natriumchloride overblijft. Nadien wordt het zout chemisch gereinigd en gebleekt.

Zout-gezondheid-zeezout

Zeezout wordt daarentegen uit de zee gewonnen in zoutpannen. Deze zoutpannen zijn vijvers van nog geen meter diep waarin men het water laat verdampen, zodat er alleen nog een laagje zeezout op de bodem achterblijft. Dit laagje is echter te dun om het zout te kunnen opscheppen. Daarom laat men op deze laag opnieuw zeewater lopen om het daarna weer te laten verdampen. Zo wordt er een dikkere zoutkorst gevormd.

Is zeezout gezonder dan keukenzout?

Zeezout is doorgaans gezonder dan standaard keukenzout omdat het nog spoorelementen van magnesium, calcium, kalium, zink en andere mineralen bevat. Bij keukenzouten worden al die gezonde mineralen weggefilterd.

De volle, pittige smaak van Herbamare kruidenzout, op basis van zeezout

Herbamare Original is een heerlijk kruidenzout. Het dankt zijn volle, pittige smaak aan de combinatie van zeezout met 14 verschillende, biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en specerijen. Ook kelp, rijk aan mineralen en jodium, wordt toegevoegd aan dit 100% natuurlijke zeezout. Jodium is goed voor de schildklier en draagt samen met de andere kruiden van Herbamare zeezout bij aan een vlot verloop van de spijsvertering. Bovendien hebben sommige kruiden in dit zout een vochtafdrijvend effect. Ontdek hier meer over de vele gezondheidsvoordelen van deze unieke samenstelling van kruiden!

Zout-gezondheid-Herbamare-kelp

Dankzij zijn volle, pittige smaak heb je er bovendien minder van nodig om je gerechten op smaak te brengen. Dat maakt Herbamare kruidenzout een gezonde smaakmaker voor al je gerechten!

Koken met Herbamare

Met Herbamare kruidenzout breng je dus elk gerecht in een handomdraai op smaak. Omdat we zelf zo enthousiast zijn over de lekker, pittige smaak hebben we heel wat gerechten uitgewerkt waarin Herbamare helemaal tot z’n recht komt. In onze receptenzoeker vind je heel wat inspiratie!

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Louis Peeters, 185 dagen geleden

  Ik gebruik al jaren zeezout ! Vroeger van La Baleine (er kan een foutje in staan)nu van kanarie of zo iets ,maar altijd grof hoe groffer hoe liever. Omdat ik denk dan de mineralen en smaken die erin zitten los komen bij het koken. Grof zeezout smaakt anders dan fijn gemaakt zeezout van hetzelfde bedrijf. Of zederik. Grof zeezout is ronduit zacht en heel lekker en doet gerechten voor 80 %beter tot hun recht komen. Ik kies al 20 jaar voor zeezout of langer.

  • Marina Cluysen , 184 dagen geleden

   Hallo Louis, grof zeezout heeft inderdaad een heel andere smaak dan fijner zeezout. Met enkele korreltjes breng je een volledige maaltijd goed op smaak :).

 • Huguette Dezitter, 185 dagen geleden

  Inderdaad, ik gebruik al jarenlang zeezout,vind het ook veel lekker.
  Dank aan jullie interesse betreffende de gezondheid van de mensen.

 • More in Voeding
  Voedingsmiddelen-hersenen
  6 voedingsmiddelen die je hersenen schaden

  Je hersenen zijn het meest complexe orgaan van je hele lichaam. Zij vormen het waarnemende, aansturende, controlerende en informatie-verwerkende centrum...

  Close