A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Ziet je kind bont en blauw na het ravotten? Zo behandel je blauwe plekken

door Marina Cluysen, op 20 juni 2014, Huid
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Ziet je kind bont en blauw na het ravotten? Zo behandel je blauwe plekken

Kinderen ravotten, spelen en maken plezier. Tot er eentje plots valt, zich stoot of ergens tegenaan botst. Met alle gevolgen van dien: tranen met tuiten, een blauwe plek of, nog erger, een bult tot gevolg. In principe is een blauwe plek een onschuldige aandoening die doorgaans vanzelf verdwijnt na een paar dagen. Maar natuurlijk zijn die bont en blauwe beentjes geen zicht en zo’n plek doet ook pijn. Om dit alles te verlichten, geven we je enkele tips om blauwe plekken te behandelen!

Handige hulpmiddeltjes waardoor blauwe plekken sneller genezen

Arnicazalf, blauwe plekken zalf

In de eerste plaats is een tubetje Arnicazalf onmisbaar in het EHBO-kastje als je kleine kinderen hebt. Breng de zalf direct aan op de gevoelige plek bij blauwe plekken, rode verkleuringen van de huid na een val, botsen of wanneer men het hoofd stoot. De Arnicazalf verzacht de pijn en zorgt voor een sneller herstel. Let op: de zalf tegen blauwe plekken mag enkel worden aangebracht op een gave huid, dus niet op een huid die open is.

Bloedvaatjes stimuleren

Dadelijk nadat zoon- of dochterlief zich gestoten heeft, kan je ijs leggen. De koude zorgt ervoor dat de bloedvaatjes samentrekken. Hierdoor wordt de blauwe plek minder groot en doet het minder pijn. Let op: leg het ijs niet direct op de huid, maar leg er een handdoek of washandje tussen. De dag nadat je ijs gelegd hebt, kan je er een warmtepack opleggen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaatjes opnieuw uitzetten, zodat de bloedcirculatie verhoogt.

Vitamine C

Om het genezingsproces te versnellen, kan je de vitamine C inname verhogen. Dit door meer groenten en fruit te eten dat rijk is aan vitamine C zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi’s. Je kan ook je vitamine C inname verhogen door een supplement in te nemen. Doe dit tot de blauwe plek verdwenen is. Daarna stop je het best weer met het gebruik van extra vitamine C.

Blauwe plekken verzorgen: trucjes van oma

 • Leg dadelijk na het stoten of vallen een rauwe biefstuk op de blauwe plek
 • Druk de binnenkant van een bananenschil op de plek
 • Drenk een doek in water met appelazijn en leg het op de blauwe plek
 • Kneus een handvol peterselieblaadjes en leg ze op de blauwe plek. Doe er een drukverband rond.

Vaak last van blauwe plekken?

Krijg je gemakkelijk blauwe plekken? Dan heb je misschien een vitamine K-tekort. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Een tekort kan dus leiden tot meer en sneller blauwe plekken. Om dit tekort aan te vullen, kan je extra vitamine K nemen. Hiervoor vraag je het best eerst advies aan je huisarts! Maar je kan ook vitamine K opnemen uit je voeding: groenten en fruit, vlees en vis, melkproducten, ….

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Ingrid valckx, 260 dagen geleden

  Hallo wat kan je doen ik heb een een groote blauwe plek rondom mijn tattoo die ik bijn een week heb laten zeten

  • Marina Cluysen , 260 dagen geleden

   Dag Ingrid, blijkbaar is er bij het tatoeëren een en ander gekneusd zodat er een bloeduitstorting onderhuids is ontstaan. Je kan best even naar diegene die de tattoo gezet heeft, bellen om te vragen wat je moet doen.Of je kan dit verzorgen met een gel of crème met Arnica. Bijvoorbeeld: Arnicaforce forte gel of Arnicaforce crème.De Arnica werkt ontstekingsremmend, daardoor zal de blauwe plek sneller genezen. Opgelet: je mag dit niet op open huid smeren, dus niet op de tattoo zelf. Je kan wel een dun laagje rond de tattoo smeren, een paar keer per dag. Heb je pijn of is er zwelling, dan kan je ook even wat ijs erop leggen. Dit doet de zwelling afnemen en stilt de pijn. Daarna de crème of gel opbrengen.

 • More in Huid
  Te lang in de zon gezeten - Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen zonnebrand
  Te lang in de zon gezeten? Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen zonnebrand

  Je vergeten te beschermen tegen de zon? Net een minuutje te lang in de zon gelopen? Daar draag je nu...

  Close