A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Wereldkoffiedag: drink jij te veel koffie?

door Marina Cluysen, op 24 september 2015, Voeding
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

koffie

Koffie: de één komt de ochtend niet door zonder, de ander heeft er een afkeer van. De laatste jaren is koffie hip: de koffiebar is het nieuwe café geworden. We kunnen niet meer zonder onze dagelijkse cappuccino of espresso macchiato. Maar wanneer drink je te veel koffie? En is te veel koffie drinken écht zo ongezond dat je maar beter afkickt? Enkele vaststellingen en tips op een rijtje.

Koffie drinken: ook met mate

Zoals voor alles geldt ook voor koffie dat te veel ‘trop’ is. Cafeïne maakt je alert, maar zoals dat vaak het geval is met oppeppende middeltjes: na verloop van tijd neemt de werking af en heb je steeds meer nodig om diezelfde alertheid op te wekken. Je hebt dan op bepaalde momenten van de dag je kopje koffie echt ‘nodig’ om goed te functioneren. Ons advies? Drink het ‘zwarte goud’ met mate, en probeer af te kicken zodra je merkt dat je concentratieniveau afhankelijk is van het aantal koffieshots dat je jezelf per dag toestaat.

koffie

Afkicken van koffie

Koffie wordt niet voor niets als een bakje troost bestempeld. Een kopje koffie drink je om het warm te krijgen of omdat je geniet van de smaak – eventueel met een koekje of een stukje chocolade erbij. Vaak is koffie drinken een gewoonte. Denk maar aan het ochtendlijke praatje met collega’s bij de koffiemachine, of je dagelijkse kop koffie na het avondeten. Als je wilt afkicken van koffie, doe je er dus goed aan om jezelf af te vragen waarom je jezelf alweer een kop koffie inschenkt. Is dat omdat je er écht zin in hebt? Of omdat je het zonder nadenken doet?

Een andere tip om makkelijker af te kicken: stel een haalbaar doel voorop. Weet je van jezelf dat je nooit helemaal zonder koffie zult kunnen? Dat is ook niet erg: een of twee kopjes koffie drinken per dag is beslist niet ongezond. Neem je in dat geval voor om week na week één kop koffie minder te drinken, tot je uiteindelijk je doel bereikt.

Effecten van koffie

In kleine hoeveelheden is cafeïne ongevaarlijk, maar in grote hoeveelheden houdt het gezondheidsrisico’s in (hoofdpijn, slaapproblemen, prikkelbaarheid, nervositeit, …). Ben je gevoelig voor cafeïne? Drink dan een natuurlijke koffievervanger of neem je toevlucht tot rustgevende kruidenthee.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
fabels over voeding
5 fabels over voeding ontkracht

Over voeding en diëten doen heel wat fabeltjes de ronde. Het internet overspoelt ons dagelijks met allerlei tips over voeding...

Close