Spijsvertering

Welke voeding is goed voor je darmflora?


Marina Cluysen

Wat is een gezonde darmflora?

Je darmflora is een verzamelnaam voor de goede en slechte micro-organismen in je darmen. De gunstige bacteriën? Die breken je voedsel af en zetten het om in de essentiële voedingsstoffen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor je spijsvertering en je stoelgang. Bovendien bevordert het je natuurlijke weerstand door de opname van vitaminen en mineralen. De boodschap? Probeer de balans in je darmen niet te verstoren.

Wat veroorzaakt een verstoorde darmflora?

Eet je vaak fastfood en koekjes en laat je groenten en fruit links liggen? Ongezond en ongevarieerd eten heeft een negatieve impact op je darmflora. Eet niet te snel, maar neem rustig de tijd om je maaltijden te verorberen. Ook een plotse verandering van eetpatroon, bijvoorbeeld wanneer je met een dieet begint of op reis bent, verstoort je darmflora. Stress, te weinig beweging, veel alcohol, roken en antibiotica, het zijn ook allemaal echte boosdoeners voor een gezonde darmflora.

Welke voeding bevordert je darmflora?

De oplossing? Neem een gezonde levensstijl aan! Dit wil zeggen: eet dagelijks je portie verse groenten en fruit. Kies daarnaast voor voedingsmiddelen met voldoende voedingsvezels: volkorenproducten, noten, zaden (bijvoorbeeld lijnzaad) moeten aan je menu worden toegevoegd. Kan je niet weerstaan aan die lekkere koekjes, cake, frisdrank of snoepjes? Probeer ze toch maar te laten staan, want te veel suiker kan je darmen danig van de wijs brengen. Gefermenteerde producten zijn daarentegen wel een aanrader. Eet daarom eens yoghurt, zuurkool, karnemelk of zuurdesembrood.

Hoe kan je je darmflora herstellen?

Naast gezonde voeding, is het ook van groot belang genoeg te variëren. Zorg ervoor dat je een vast eetpatroon hebt, waarin de drie hoofdmaaltijden centraal staan. Neem voldoende tijd om te eten en vergeet niet dat je het best elke dag minimaal 1,5 liter water drinkt. Rust voldoende en probeer stress zoveel mogelijk uit je leven te bannen.

Meer lezen over de spijsvertering

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >