A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Welke voeding is goed voor je darmflora?

door Marina Cluysen, op 2 april 2015, Spijsvertering

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Darmflora

Een gezonde darmflora begint bij een gezonde levensstijl en daar hoort natuurlijk ook gezonde voeding bij. Ontdek hoe je je darmflora kan verbeteren.

Wat is een gezonde darmflora?

Je darmflora is een verzamelnaam voor de goede en slechte micro-organismen in je darmen. De gunstige bacteriën? Die breken je voedsel af en zetten het om in de essentiële voedingsstoffen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor je spijsvertering en je stoelgang. Bovendien bevordert het je natuurlijke weerstand door de opname van vitaminen en mineralen. De boodschap? Probeer de balans in je darmen niet te verstoren.

Wat veroorzaakt een verstoorde darmflora?

Eet je vaak fastfood en koekjes en laat je groenten en fruit links liggen? Ongezond en ongevarieerd eten heeft een negatieve impact op je darmflora. Eet niet te snel, maar neem rustig de tijd om je maaltijden te verorberen. Ook een plotse verandering van eetpatroon, bijvoorbeeld wanneer je met een dieet begint of op reis bent, verstoort je darmflora. Stress, te weinig beweging, veel alcohol, roken en antibiotica, het zijn ook allemaal echte boosdoeners voor een gezonde darmflora.

Welke voeding bevordert je darmflora?

De oplossing? Neem een gezonde levensstijl aan! Dit wil zeggen: eet dagelijks je portie verse groenten en fruit. Kies daarnaast voor voedingsmiddelen met voldoende voedingsvezels: volkorenproducten, noten, zaden (bijvoorbeeld lijnzaad) moeten aan je menu worden toegevoegd. Kan je niet weerstaan aan die lekkere koekjes, cake, frisdrank of snoepjes? Probeer ze toch maar te laten staan, want te veel suiker kan je darmen danig van de wijs brengen. Gefermenteerde producten zijn daarentegen wel een aanrader. Eet daarom eens yoghurt, zuurkool, karnemelk of zuurdesembrood. Je kan je voeding eventueel aanvullen met een probioticum of A.Vogel Aciforce. Zo vul je de actieve bacteriën in je darmen aan, zodat je darmflora zich sneller herstelt.

Hoe kan je je darmflora herstellen?

Naast gezonde voeding, is het ook van groot belang genoeg te variëren. Zorg ervoor dat je een vast eetpatroon hebt, waarin de drie hoofdmaaltijden centraal staan. Neem voldoende tijd om te eten en vergeet niet dat je het best elke dag minimaal 1,5 liter water drinkt. Rust voldoende en probeer stress zoveel mogelijk uit je leven te bannen.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • eddy brandt, 388 dagen geleden

  Ïk heb nu dagelijks diarree en mijn ontlasting is een beetje aan de gele kant en de krampen beginnen te komen maar we panikeren nog niet

  • Marina , 388 dagen geleden

   Dag Eddy, het lijkt erop dat je darmen toch wat overhoop liggen. Gebruik enkele dagen alleen lichte voeding en schakel daarna langzaam over op je gewone voeding. Lees hiervoor de tips in het artikel nog eens door. Neem eventueel een probioticum in om je darmflora te herstellen: bvb Aciforce. Drink veel water om het verlies aan water door de diarree te compenseren. Als het na een week niet beter is, ga je best even langs bij je arts. Met kruidige groet, Marina

 • Dezitter Huguette, 43 dagen geleden

  Zeer interessant artikel, zoals altijd vind ik de producten van Dr. Vogel super en ik lees graag de Vogel blogs. Super, ik sla ze dan ook op. Heb trouwens ook de boeken van Dr. Vogel (anders beter worden en de kleine dokter)

  • Marina Cluysen , 43 dagen geleden

   Heel fijn, bedankt, Huguette!

 • Odette, 6 dagen geleden

  Ik heb last van constipatie welk natuurlijk middel kan ik het beste gebruiken

  • Marina Cluysen , 4 dagen geleden

   Dag Odette, Je kan een tijdje Linoforce korrels gebruiken. Die maken de stoelgang zachter en laten hem beter door de darm glijden. Ook kan je bij je maaltijd een glas water met 1 soeplepel Molkosan drinken. Dit bevordert de ganse spijsvertering en de darmwerking. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen: 3×10 minuutjes goed doorwandelen per dag is al zeer goed voor je stoelgang. Let ook op wat je eet. Neem geen producten van witmeel, geen witte rijst,geen witte pasta, geen zwarte chocola, geen harde kazen. Eet vooral veel verse groenten, vers fruit en volkorenproducten. Zure zuivel mag ook en veel water drinken. Beperk de hoeveelheid rood vlees. Zie voor meer tips ook onder categorieën hierboven bij ‘spijsvertering’.

 • More in Spijsvertering
  Opgeblazen gevoel
  Weg met je opgeblazen gevoel

  Iedereen kent wel het zogeheten opgeblazen gevoel: je buik zwelt op, rommelt en naast winderigheid heb je ook last van...

  Close