Gezonde voeding

Wat groeit er in mijnen hof?


Marina Cluysen

Seizoensgroenten zijn groenten die traditioneel in ons land groeien in dat specifieke seizoen. Ze worden in die maanden dus niet van het buitenland ingevlogen of geteeld in verwarmde serres. Nee, ze komen van Belgische bodem en dat proef je natuurlijk!

Seizoensgroenten zijn verser, goedkoper, lekkerder, gezonder én beter voor het milieu. Ze zitten boordevol zonne-energie, vitaminen, mineralen en vezels.  Seizoensproducten zijn wel afhankelijk van het weer, dus het kan soms gebeuren dat het seizoen wat later of vroeger op gang komt. Maar dat is toch net leuk?
Laat maar komen dus, die zomergroentjes! Recht uit je eigen tuin of gemakkelijk uit de supermarkt, je gezondheid vaart er wel bij.

De zomergroenten van juli en augustus

Juli

Kijk uit naar heerlijk verse doperwtjes, radijsjes, spinazie, witlof, artisjok, aubergine, broccoli, rode bietjes, snijboontjes

Augustus

Proef de nieuwe aardappelen, andijvie, bleekselderij, bloemkool, courgette, knolselderij, komkommer, spitskool, tomaten, uien, venkel, witte kool, wortelen.
Natuurlijk geldt dit alles ook voor zomerfruit. De typische fruitsoorten van bij ons zijn nu volop verkrijgbaar: aardbeien, kersen en perziken in juli en augustus en pruimen, appels, kweeperen en peren in het najaar.

Koken met zomergroenten

Met zomergroentjes kan je de heerlijkste gerechten maken. Wat dacht je van bloemkool in curry of meloen met sla en kervel?
Bloemkool is vandaag de dag het hele jaar door te verkrijgen maar eigenlijk is het een zomergroente. De vroege Mechelse bloemkool is een delicatesse en heeft een heel fijne smaak die niet te vergelijken valt met de ingevoerde Franse en Spaanse bloemkolen die meer naar raap smaken door een hoger zwavelgehalte. Probeer het zelf maar eens uit: vanaf begin mei wordt de vroege Mechelse bloemkool aangevoerd op de veilingen. Bloemkool is caloriearm, bevat veel vitamines en mineralen en je kan er alle kanten mee uit: rauw, gekookt, gestoofd, met of zonder saus, in hutsepotjes, in smoothies…

Meer tips om gezond te eten

Kruidenzout

Packshot Herbamare Original 250g

500g

€ 6,69

Meer weten

Herbamare Original

Heerlijk, glutenvrij kruidenzout met zeezout, bereid met verse groenten en kruiden. 100% natuurlijk!
Meer weten

Pittige kruidenzout

Packshot Herbamare Spicy 250g

250g

€ 5,15

Meer weten

Herbamare Spicy

Heerlijk kruidenzout met chilipeper voor al je gerechten die een pittige toets verdienen. 100% …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 29-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >