A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Voeding en gezondheid: waarom zegt iedereen iets anders?

door Marina Cluysen, op 19 oktober 2015, Voeding
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Het is je misschien wel eens opgevallen hoeveel verschillende visies en meningen er zijn over voeding en gezondheid. De één zweert bij een vegetarisch dieet rijk aan groente, fruit en graanproducten, voor de ander is vlees en vis juist onmisbaar. Sommige experts vertellen je dat je verspreid over de dag best veel kleine porties eet, terwijl andere experts juist vinden dat je gezondheid het meeste baat heeft bij een maximum van drie maaltijden per dag. En volgens de één is het ontbijt onmisbaar, de ander zegt dat je het ontbijt prima kunt overslaan… Lekker duidelijk! Wat is nu waar? Een kritische noot van Sundriya.

Ik merk dat veel mensen om mij heen dit erg frustrerend vinden. Ze hebben dan soms de neiging om niets meer te geloven en alles maar onzin te vinden. Maar mag ik even advocaat van de duivel spelen?

Bestaan er wel ‘one-size-fits-all’ voedingsregels?

Probeer je eens het tegenovergestelde scenario voor te stellen waarbij er maar één stel voedings- en leefregels zou zijn. Een soort ‘one-size-fits-all’ beleid. Lekker duidelijk, je weet meteen waar je aan toe bent, discussies zijn overbodig. Probleem is dat zoiets alleen zou werken in een wereld waarin we allemaal klonen van elkaar zijn. Geen genetische individualiteit. Geen verschil in leeftijd, levensfase of geslacht. Allemaal leven we in dezelfde omgeving, hetzelfde klimaat en reageren precies hetzelfde op omgevingsfactoren. Ieders spijsverterings-, zenuw- en hormonale systeem is exact hetzelfde.

Identical ginger twins looking at each other in studio

Alleen in zo’n (akelige!) eentonige wereld zou het mogelijk zijn om maar één stel voeding- en gezondheidsregels te hebben, die voor ieder van ons precies hetzelfde zou zijn. Maar gelukkig leven wij in een wereld waarin ieder levend wezen volkomen uniek is. Deze individualiteit brengt wel een specifiek pakket met eisen en behoeftes met zich mee. Om gezond en gelukkig te zijn. Wij zijn complexe wezens en deze complexiteit weerspiegelt zich in de enorme diversiteit aan voedings- en leefadviezen.

Politieke en economische belangen

Daarnaast zijn er natuurlijk ook binnen de voeding- en gezondheidswereld allerlei politieke en economische invloeden en belangen (lees o.a. de boeken Food Politics, Feiten over vetten en De Cholesterol Leugen en je snapt wat ik bedoel…). Of mensen die de juiste kennis missen over voeding en gezondheid… maar toch een bestseller schrijven.

Check de feiten!

Stel, je leest een bericht in de krant of op internet over de nieuwste ontdekking rondom voeding en gezondheid. Een week later staat er ergens anders een bericht dat precies het tegenovergestelde beweert. Huh?

Soms is het gewoon slordige journalistiek: een persbericht niet kritisch checken op de feiten en een discutabel onderzoek groot vermelden. Soms worden onderzoeksresultaten verkeerd ‘vertaald’ (effecten van stof X op een groep lab muizen of op patiënten met een specifieke aandoening kun je niet zomaar vertalen naar het grote publiek). Ook niet onbelangrijk is dat de meeste onderzoeken gedaan worden met blanke, volwassen mannen (bijvoorbeeld omdat er dan geen rekening hoeft te worden gehouden met allerlei vertroebelende details zoals hormooncycli of stofwisselingsverschillen). Prima, ware het niet dat de resultaten van deze onderzoeken doorgaans wél als basis dienen voor medicijn-, voedings- of leefadviezen voor een veel breder publiek. En dat publiek bestaat dus niet alleen maar uit blanke, volwassen mannen.

Mijn advies aan iedereen

Body care, pregnancy or diet concept, female hands forming heart shape on the stomach

Probeer zoveel mogelijk te lezen en jezelf te blijven informeren, wees kritisch en gebruik je nuchtere verstand en luister vooral naar wat je eigen lichaam je te vertellen heeft!

Sundriya Grubb

Dit artikel is geschreven door Sundriya Grubb.

Sundriya is voedingsdeskundige en natuurgeneeskundige en al lange tijd werkzaam bij A.Vogel als trainer en gezondheidsspecialist.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Monique Blonk van Loon, 791 dagen geleden

  Mooi geschreven en ik sluit me hier volledig bij aan.

 • More in Voeding
  Gezonde lunch
  3 recepten voor een gezonde lunch

  ’s Middags gezond eten is niet altijd vanzelfsprekend. We hebben het nu eenmaal druk op het werk, en fastfood is...

  Close