A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Verslaafd aan neusspray? Zo maak je er komaf mee [Infographic]

door Marina Cluysen, op 14 oktober 2014, Verkoudheid
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Verslaafd aan neusspray? Zo maak je er komaf mee

Gebruik je al langer dan een week een neusspray? Gebruik je hem zelfs bijna dagelijks? En neem jij je neusspray overal mee? Dan ben je waarschijnlijk verslaafd aan neusspray. Aangezien het niet gezond is, kan je hier maar beter zo snel mogelijk mee stoppen. Met onderstaande stappenplan zal je dat zeker lukken.

 

Hoe raak je verslaafd aan neusspray?

‘Hoe heb ik het zo ver laten komen?’ is misschien een vraag die door je hoofd spookt. De verslaving ontstaat doordat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. In de meeste chemische neussprays zit de schadelijke stof xylometazoline. Deze stof doet de bloedvaatjes samentrekken, waardoor het neusslijmvlies dunner wordt. Dit zorgt ervoor dat je neus weer vrij is en je opnieuw gemakkelijk ademt. Wanneer je de neusspray echter langer dan vijf à zeven dagen gebruikt, ontstaat er een ‘rebound’-effect. Je neusslijmvlies zwelt nog meer dan voor de start van de behandeling, waardoor je opnieuw naar de neusspray grijpt. Dit proces herhaalt zich daarna telkens opnieuw, waardoor je eraan verslaafd raakt. Je legt bovendien de neusspray op verschillende plaatsen zoals in de auto of je handtas om zeker altijd een exemplaar bij te hebben.

Stappenplan om je neusspray verslaving te stoppen

Herken je jezelf? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen en ermee te stoppen. De beste oplossing is om over te schakelen naar een natuurlijke neusspray zonder verslavend effect, zoals de A.Vogel Cinuforce neusspray + menthol. Volgend stappenplan helpt je bij de overstap:

 1. Spray minder (vb. 4 keer per dag in plaats van 5 keer).
 2. Start met een natuurlijke neusspray en spuit één keer per dag.
 3. Gebruik de natuurlijke neusspray en stop stap voor stap met de chemische neusspray.
 4. Gebruik enkel nog de natuurlijke variant.

Wil je liever onmiddellijk stoppen met de chemische neusspray? Dan zal je neusslijmvlies in het begin opzwellen en zal je moeilijk ademen. Daarna wordt je neusslijmvlies vanzelf weer dunner.

Een andere oplossing is stoppen per neusgat. Spuit in het ene neusgat nog de neusspray en stop ermee in het andere. Op die manier kan je nog altijd door één neusgat goed ademen. Wanneer je het andere laat ontwennen, kan je ook daar vrij ademen en ban je de chemische neusspray voorgoed uit je leven.

Tips om te stoppen met neusspray

Aangezien het niet gemakkelijk is om van een verslaving af te raken, stop je het best op een rustig moment. Start het stappenplan niet op een drukke werkdag, maar net voor het weekend. Geef niet op! In het begin lijkt het alsof de natuurlijke neusspray minder goed werkt. Je neus moet echter wennen aan de nieuwe neusspray, dus geef het even tijd.

Infographic Neusspray

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Christel, 437 dagen geleden

  Nog een tip om de neusspray af te bouwen: gebruik als tussenoplossing eerst een tijd de kindervariant. Is maar 25% van de dosering van volwassenen en helpt bijna even goed, mits half minuutje geduld. Zo verminder je ogenblikkelijk al spectaculair je dosis xylometalozine. Dan kan je ook afwisselen met sterimar (zoutoplossing voor baby’s en kinderen) en alleen ‘s nachts nog neusspray… enz…

 • More in Verkoudheid
  Adem vrij en voorkom een neusspray verslaving dankzij Cinuforce neusspray
  Adem vrij en voorkom een neusspray verslaving dankzij Cinuforce neusspray + menthol

  Wie verkouden is, doet vaak beroep op een neusspray om de neus open te maken en weer vrij door de...

  Close