A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Wat is het verschil tussen snelle en trage suikers?

door Marina Cluysen, op 12 maart 2015, Energie, Voeding
1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Wat is het verschil tussen snelle en trage suikers?

Suiker is alomtegenwoordig in de voedingsindustrie. Aan suiker weerstaan, is dan ook een hele opgave. Toch moet je snelle suikers zoveel mogelijk vermijden. Ze geven je een energieboost, gevolgd door een dipje. Grijp daarom naar trage suikers. Maar wat is juist het verschil tussen snelle en trage suikers?

Vermijd snelle suikers

Snelle suikers, of enkelvoudige koolhydraten, kan je opdelen in twee groepen:

 • Suikers van nature: Dit zijn suikers die je van nature in bepaalde producten vindt. Denk maar aan fructose in fruit of lactose in melk.
 • Toegevoegde suikers: Maak je een cake klaar? Dan voeg je hier suiker aan toe. Dit geldt ook voor suiker in frisdranken, snoep, koeken, suiker in je koffie,….

Snelle suikers worden, zoals de naam het verklapt, snel opgenomen in het bloed, met bloedsuikerpieken tot gevolg. Je krijgt plots een energieboost. Maar daarna krijg je onvermijdelijk een dipje en ben je vermoeid, geïrriteerd, en minder geconcentreerd. Het gevolg? Je krijgt weer zin in zoet, grijpt opnieuw naar suiker en de calorieën speel je zonder veel nadenken naar binnen. Maar vergeet niet: dit zijn lege calorieën. Deze producten bevatten namelijk geen vitaminen of mineralen. Je lichaam gebruikt bovendien vitamines en mineralen om suiker af te breken, waardoor je essentiële voedingsstoffen ‘verspilt’. Je eet dus calorieën zonder dat ze een meerwaarde zijn voor je lichaam. Bovendien bevatten deze producten ook vaak vet en zijn ze slecht voor je tanden. Conclusie? Vermijd snelle suikers!

Er is wel één uitzondering: fruit mag je niet schrappen van je menu. Fruit bevat ook snelle suikers (fructose), maar ze zitten ook boordevol vitaminen en mineralen. Kortom, fruit is gezond en het zijn geen lege calorieën.

Kies voor trage suikers

Trage suikers geven je langdurige, gezonde energie. Deze meervoudige koolhydraten worden namelijk langzamer geabsorbeerd door het lichaam en ze verteren ook trager. Daardoor wordt de energie geleidelijk aan gebruikt. Deze meervoudige koolhydraten worden niet aanzien als echte suikers. Voedingsmiddelen die meervoudige koolhydraten bevatten, zitten vol met vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Je vindt meervoudige koolhydraten in graanproducten, zoals brood, rijst, deegwaren, in aardappelen (ook zoete aardappelen), peulvruchten en groenten. Kies hierbij wel altijd voor de volkoren varianten: volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst bevatten namelijk meer vezels en zijn dus een heel stuk gezonder. Tip: zet deegwaren niet te vaak op tafel. Ze bevatten relatief weinig calorieën, maar zijn calorierijker dan aardappelen, bevatten minder kalium en ook geen vitamine C. Kies je toch voor een pastamaaltijd? Laat de room- of kaassaus dan zeker achterwege. En voeg aan elke maaltijd veel groenten, of ook een keertje peulvruchten, toe. Zo krijg je ook de essentiële vitaminen en mineralen binnen.

1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Portretschilder Eli Perres, 1035 dagen geleden

  Wel fijn die info, maar hoe zoet ik mijn koffie of thee? Met honing of kokosbloesemsuiker ?

  • Annelore, 668 dagen geleden

   Beste. Dit kan je het best doen met Tagatesse. Dit kan je bij Delhaize verkrijgen.

 • Marc Van de Putte, 500 dagen geleden

  Ik drink regelmatig fortimel jucy. Dit is een bijvoeding met een hoog gehalte aan snelle suikers. Een busje van 200ml bevat zo maar even 67gr kool-hydraten. Is dit wel gezond?

  • Marina Cluysen , 498 dagen geleden

   Hallo Marc, Als je via jouw gewone voeding onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, dan kan je dit tekort aanvullen met medische dieetvoeding, zoals Fortimel Jucy. De arts beveelt dit dan ook aan. In dat geval hoeft je je dan ook geen zorgen te maken over de hoeveelheid snelle suikers. Indien je het echter gewoon drinkt omdat je het lekker vindt of omdat je denkt dat het gezond is, kan je het beter aan de kant laten. Als je reeds voldoende voedingsstoffen (en calorieën) binnenkrijgt via je voeding, heb je deze extra aanvulling immers niet nodig.

 • Benny de Groot, 248 dagen geleden

  Fruit kan je wel schrappen. De vitaminen en mineralen kan je krijgen uit groente. Een dieet zonder fruit is dus zeker wel mogelijk. Sterker nog, met fruit mag je zelfs niet overdrijven, niet enkel om suikerziekte te vermijden maar ook omdat het insuline opwekt en deze is kanker triggerend.

 • More in Energie, Voeding
  Start de lente energiek door te detoxen
  Start de lente energiek door te detoxen

  Net zoals je je woning schoonmaakt als de lente start, is een grote poetsbeurt van je lichaam aan te raden...

  Close