A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Veilig in de zon met deze 8 tips

door Marina Cluysen, op 3 juli 2014, Huid
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Veilig in de zon: 8 tips

De zomervakantie staat weer voor de deur. Of je nu een verre reis onderneemt of het gewoon thuis gezellig maakt, genieten van de zon willen we allemaal. Platliggen op het strand of in de tuin en een bruin kleurtje opdoen mag dan wel erg prettig zijn, toch is het niet zo gezond. Deze 8 tips om veilig in de zon te liggen en je adequaat te beschermen zullen deze zomer vast en zeker hun nut bewijzen.

Waarom veilig zonnen?

Dagelijks een beetje zon is goed voor ons. Ons lichaam heeft immers zonlicht nodig om vitamine D aan te maken, wat nodig is voor sterke botten. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Veel in de zon zitten droogt je huid uit. Daardoor wordt die minder elastisch en zal ze sneller verouderen, met meer rimpels tot gevolg.

Verbranden is helemaal nefast voor je huid. Een verbrande huid is rood, warm en pijnlijk. Soms krijg je zelfs te maken met blaren. Bovendien verhoogt langdurig zonnen en verbranden het risico op huidkanker. Veilig zonnen en je goed beschermen tegen de zon is dus echt noodzakelijk!

Jezelf beschermen tegen de zon: kies de juiste zonnecrème

Dé manier om je tegen de zon te beschermen is uiteraard zonnecrème smeren. Het is wel belangrijk om de juiste crème te kiezen. Dat doe je in 3 stappen:

1) Ken je huidtype. Mensen met huidtype 1 en 2 hebben een lichte huid die snel verbrandt. Huidtype 3 en 4 komt overeen met een licht getinte huid die iets minder snel rood wordt. Mensen met huidtype 5 en 6 zijn van Aziatische of Afrikaanse afkomst, zij hoeven zich slechts lichtjes tegen de zon te beschermen.

2) Bij elk huidtype hoort ook een verbrand-tijd. Zo kunnen mensen met huidtype 1 maar 10 minuten in de zon zitten vooraleer hun huid rood worden.

3) Kies voor een zonnecrème met de juiste factor. Dat doe je door je verbrandtijd te vermenigvuldigen met de factor. Is je verbrandtijd zonder zonnecrème 10 minuten? Dan is hij met een zonnecrème factor 15 gelijk aan 10 x 15, wat overeenkomt met 150 minuten veilig zonnen. Je moet gedurende die tijd wel regelmatig bijsmeren, en nadien de schaduw opzoeken.

Extra tips om veilig in de zon te vertoeven

  • Zorg voor een voldoende dikke laag zonnecrème.
  • Kies bij voorkeur voor een waterbestendige crème.
  • Breng regelmatig een nieuwe laag aan, zeker na het zwemmen. Ook wanneer je een waterbestendig product gebruikt.
  • Bescherm je ogen met een zonnebril die UV-stralen tegenhoudt.
  • Blijf uit de zon tussen 12 en 16 uur, dan is ze immers het meest krachtig.
  • Wil je zeker niet verbranden? Draag dan UV-bestendige kledij. Zeker bij het beoefenen van watersporten is dit interessant, omdat je op het water sneller verbrandt.
  • Bescherm kinderen extra tegen de zon. Gebruik hiervoor een speciale zonnecrème voor kinderen met minimaal factor 30. Doe je kinderen beschermende kledij, een hoedje en een zonnebril aan voor extra veilig speelplezier in de zon.
  • Smeer na het zonnen je huid in met een voedende crème die helpt om je huid elastisch te houden, zoals bijvoorbeeld Crème Bioforce of Crème Symphytum.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Huid
Ziet je kind bont en blauw na het ravotten? Zo behandel je blauwe plekken
Ziet je kind bont en blauw na het ravotten? Zo behandel je blauwe plekken

Kinderen ravotten, spelen en maken plezier. Tot er eentje plots valt, zich stoot of ergens tegenaan botst. Met alle gevolgen...

Close