A.Vogel Blog

Van chiazaad tot gojibes: zijn superfoods echt een must?

door Marina Cluysen, op 10 september 2015, Voeding

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Superfoods

Superfoods zijn de laatste tijd helemaal hot in foodieland, maar is dat wel terecht? Wat maakt superfoods nu precies zo super? En hebben we ze echt nodig om gezond te zijn? Tijd om uit te vissen hoe het werkelijk zit met al dat powervoedsel!

Superfoods supergezond?

Superfoods worden zo genoemd omdat ze ondanks hun compactheid – vaak gaat het om bessen of zaden – toch barstensvol gezonde stoffen zitten zoals vitaminen, mineralen, omega 3, …. Superfoods zijn met andere woorden gezond en goed voor je. Supergezond zelfs. Maar laat je niet verleiden door de gedachte dat superfoods je lichaam ook alle belangrijke voedingsstoffen leveren die het nodig heeft om op-en-top gezond te zijn. Daar heeft het nog heel wat andere soorten voeding voor nodig. Voeding die dan misschien wel minder ‘super’ is, maar daarom zeker niet minder belangrijk.

Gezond eten is vooral variëren

Vanaf nu alleen nog maar ontbijten met chiapudding of gojibessen? Daar zul je niet per se gezonder van worden. Natuurlijk zitten chiazaden en gojibessen boordevol voedzame stoffen. Maar je lichaam heeft daarnaast ook nood aan andere bouwstoffen: koolhydraten, eiwitten, vetten, en vezels.

De sleutel tot een gezond dieet? Variatie! De ene dag haal je je vitamines uit een appel tussendoor, de andere dag uit de havermout bij je ontbijt. Maak je ’s ochtends graag een smoothie met vers fruit? Strooi er gerust wat blauwe bessen, gojibessen of een ander superfood overheen. Zolang je maar voldoende afwisselt in je dagelijkse menu en je daarbij de belangrijkste voedingsgroepen niet links laat liggen.

Superfoods - gojibessen

Superfoods horen thuis in je dieet

Goed om te weten bij je volgende bezoek aan de supermarkt: in feite zouden we alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen als superfoods kunnen bestempelen. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over moerbeien en hennepzaad. Ook groenten, fruit, noten, volkoren producten en vette vis zijn ‘super’ voor je lichaam en horen dus zeker thuis in een gezond dieet.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
Koken voor kinderen
Koken voor kinderen: zo hou je het makkelijk én gezond

Kinderen en eten: het is niet altijd een makkelijke combinatie. Maar zelfs de moeilijkste eters worden blij van een lekkere...

Close