Tips voor een gezonde vakantie


Marina Cluysen

Verwen jezelf, maar met mate

Start je dag met een lekker ontbijt. Ga bij het ontbijtbuffet op zoek naar volkoren- of meergranenproducten. Eet daarbij eens een gekookt eitje of neem wat plattekaas of honing als beleg. Let op met cornflakes, want ze bevatten vaak meer suiker dan je denkt. Kies in plaats daarvan voor een glaasje versgeperst fruitsap, en sluit af met een kommetje (magere) yoghurt en vers fruit.

Kies ’s middags voor een lichte lunch. Een slaatje of enkele volkorenboterhammen, licht belegd met magere charcuterie of kaas en wat kerstomaatjes of komkommer erbij, zijn ideale lunchgerechtjes voor al wie bewust en gezond wil eten op vakantie.

Ga je ’s avonds op restaurant? Kies dan ook hier voor een gezonde maaltijd, zoals een frisse salade met eventueel wat fetakaas, olijven of pesto als smaakmakers. Kook je liever zelf? Koop dan verse groenten in de supermarkt, op de plaatselijke markt of bij de groenteboer. Een avondmaal in buffetvorm op hotel vormt een grotere uitdaging. Onze tip? Bekijk eerst het volledige buffet, zodat je een zicht hebt op het aanbod. Beslis pas daarna wat je wil eten. Ga op zoek naar gezonde voeding en schep bescheiden hoeveelheden op. Start met soep, zodat je maag al wat gevuld is. Neem daarna groenten en vul aan met vlees of vis. Zin in een dessert? Fruitsla is natuurlijk de meest lijnvriendelijke optie, maar jezelf af en toe verwennen met een ijsje is niet verboden. Je bent ten slotte nog altijd op vakantie! Maar wees matig met chocoladesaus en slagroom. Je vult je ijsje beter nog aan met wat fruit of een coulis op basis van fruit en indien je de keuze hebt, kies je beter voor een waterijsje dan voor roomijs.

Bereid je goed voor

Zoek op voorhand op waar de dichtstbijzijnde supermarkt is en op welke dag de markt plaatsvindt. Leer daarnaast enkele woorden van de taal. Dat maakt het gemakkelijker wanneer je boodschappen doet. Bereid je ook voor bij uitstapjes. Neem een rugzak mee als je een stad bezoekt of zet een koeltas klaar voor op het strand. Zo kun je gezonde tussendoortjes meenemen: fruit, noten of groenten, zoals kerstomaatjes en radijsjes. Neem ook enkele flesjes water mee en vergeet de zonnecrème niet!

Voldoende beweging

De hele dag zonnebaden met een tijdschrift erbij is heerlijk ontspannend, maar je lichaam heeft ook wat beweging nodig. Ga ook eens de actieve toer op en trek baantjes in het zwembad of speel een balspelletje op het strand. Verken de buurt te voet of met de fiets. Of trek vaak de stad in en plan lekker veel actieve uitstapjes.

Laatste wijziging op deze pagina: 25-06-2018

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >