A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Tips tegen jeuk bij huisdieren

door Marina Cluysen, op 2 april 2013, Hooikoorts, Huid
2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

huisdier krabben allergie

In het voorjaar hebben vele huisdieren last van extreem veel jeuk. Deze dieren gaan dan erg krabben en halen zo hun huid open.

Wat kan je doen om je huisdier te helpen?

Jeuk in het voorjaar en de zomer

Indien de jeuk elk jaar in het voorjaar en in de zomer opkomt, kan het dier te maken hebben met een allergie voor pollen. In dat geval kan je bij de apotheek een product kopen om deze allergie tegen te gaan. Het best geef je dit al een paar weken voordat de klachten gewoonlijk beginnen. Maar ook als de jeuk er al is, zal dergelijk product nog helpen om de allergische symptomen te verminderen. In acute gevallen mag je het huisdier zelfs elk uur een kleine dosis toedienen tot de aanval van jeuk geminderd is.

Het hele jaar door jeuk

Heeft jouw huisdier het hele jaar door last van jeuk en krabt hij zich vaak, dan kan het zijn dat het dier allergisch is aan huismijt of verdraagt hij de voeding niet goed. In het eerste geval hou je de ruimtes waar uw hond meestal vertoeft zo goed mogelijk stofvrij en laat je hem niet op langharige matjes liggen.

In het tweede geval geef je de hond geen brokken maar zelf bereid eten zonder zout of kruiden: gekookt vlees van rund, kip, lam of vis zonder graten met wat gekookte rijst of hondenrijst en een beetje groenten (wortelen, erwtjes…), brood en af en toe een zachtgekookt eitje en veel fris water geven. Sommige honden houden van aardappelschil: de hond mag elke dag zo een klein stukje aardappelschil rauw eten. Dit is goed voor honden met gevoelige darmen en tegen diarree. Na enkele weken dit zelf bereide eten te hebben gegeven, kunt u opnieuw proberen met brokken. Koop dan kleine probeerverpakkingen zodat u precies kunt uittesten welke voeding uw hond goed verdraagt en welke niet.

Tip voor een mooie vacht

Een extra tip om de vacht van uw hond mooi te houden is om elke week een paar keer een beetje goede olie over zijn eten te gieten. Telkens niet meer dan een koffielepeltje. De essentiële vetzuren omega 3 en de vitamine E in de olie zullen een gunstige invloed hebben op de huid, helpen de allergische symptomen verminderen en doen de pels mooi glanzen.

Opengekrabte huid kan je verzorgen door eerst te ontsmetten en daarna een dun laagje Bioforce crème te smeren. Na een paar dagen is de huid weer mooi gaaf. Voor een extra verzorging van binnenuit mag je ook Viola tricolor druppels geven. Deze werken zuiverend en hebben daardoor ook een gunstige invloed op de huid. Eventueel kan je enkele druppels in wat water verdunnen en hiermee de jeukende plekken deppen.

Andere mogelijke oorzaken van jeuk

Natuurlijk kunnen er nog andere oorzaken zijn voor de jeuk bij uw huisdier:

 • besmetting met vlooien: je vindt dan vlooienuitwerpselen als je het dier op een stuk papier zet en flink op de vacht wrijft . In dat geval helpt een goed vlooienpoeder van de apotheker en een middel om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Dit is de meest voorkomende oorzaak en ook het eenvoudigste te behandelen.
 • schimmels of gisten: door de dierenarts te behandelen
 • besmetting door parasieten van verschillende oorsprong: door de dierenarts te behandelen
2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Vinnie Murai, 1532 dagen geleden

  altijd handig om te weten, voor meer informatie kunt u ook naar http://www.jeukbijhonden.nl gaan

 • Joke, 451 dagen geleden

  Kan ik de viola tricolor ook rechtstreeks op de huid van mijn hond aanbrengen

  Vriendelijke groeten joke

  • Marina Cluysen , 451 dagen geleden

   Hallo Joke,

   Als je de druppels verdunt met wat water, kan je ze inderdaad rechtstreeks op de huid van je hond aanbrengen. Je kan hiermee dan over de jeukende plekken gaan.

   Gezonde groeten,
   Marina

 • Danielle, 355 dagen geleden

  Wij hebben een pup van bijna 9 maanden. Laatste tijd veel jeuk in neus. Dit had onze vorige hond ook en daar hielp pollisan goed bij. Onze pup is nu 9 kg kunt u ons adviseren over de dosis die wij haar kunnen geven

  • Marina , 354 dagen geleden

   Dag Danielle, de juiste dosis is 1 druppel per kg lichaamsgewicht en dit verdelen over 2 of 3 keer per dag. Voor jouw hond dus 9 druppels per dag en dan geef je 1x 4 druppels en 1x 5 druppels per dag ofwel 3×3 druppels per dag in wat water dat je met een pipet in de bek druppelt of je kan de druppels ook op een paar hondebrokjes doen en zo geven aan je hond. Gezonde groet Marina.

 • Peyton, 255 dagen geleden

  Even een vraag. Ik het de pollinosan tabletjes. Onze vorige hond had daar zeer veel baat bij. Nu hebben wij een andere hond. Die is nu net 1 jaar en weegt 9 kg. Wat is de dosis die wij haar kunnen geven? Alvast bedankt

  • Marina Cluysen , 255 dagen geleden

   dag Peyton, Fijn dat je vorige hond er zo goed mee was. Je mag de hond nu 2×2 tabletjes per dag geven, fijn geplet en met wat voeding gemengd. OF je kan kiezen voor Pollinosan forte tablet: 1,5 tablet per dag.

 • Raes martine, 202 dagen geleden

  Mijn hondje lukt zich voortdurend aan zijn poot en die ziet helemaal rood want kan ik er aan doen?

  • Marina Cluysen , 200 dagen geleden

   Dag Martine, laat de dierenarts eerst een diagnose stellen. Is het jeuk door allergie of door eczeem? Bij allergie kan je Pollinosan druppels of tabletjes geven. Deze zorgen ervoor dat de allergische reactie minder sterk is. Is het eerder een soort eczeem dan kan je de poot even baden in een oplossing van een halve liter water met een flinke scheut Molkosan om te ontsmetten en tegen de jeuk. Daarna insmeren met Bioforce crème om de geïrriteerde of beschadigde huid te herstellen.Je kan afwisselen met een watje gedoopt in een half glas water waaraan je eerst 20 druppels Viola tricolor hebt toegevoegd. Dit verzacht eveneens de jeuk en heeft een herstellende werking. Als de hond deze producten eraf likt, kan het geen kwaad, integendeel. Je kan de middelen kopen bij de apotheker behalve Viola tricolor, die kan je bestellen bij http://www.avogel.nl

 • Raes martine, 202 dagen geleden

  Mijn hondje likt voortdurend aan zij pootje en het ziet bloedrood

 • More in Hooikoorts, Huid
  Behandelingen tegen hooikoorts - 5 natuurlijke middelen
  Behandelingen tegen hooikoorts: 5 natuurlijke middelen

  Het voorjaar komt er aan: zonnestralen op je snoet, fris geurende bloesems, een heerlijk terrasje en gezellig picknicken. Het klinkt...

  Close