Spijsvertering

Tips om turista te voorkomen


Marina Cluysen

Hoe wordt turista veroorzaakt?

Meestal lopen vakantiegangers turista op door een besmetting met bacteriën zoals E.coli, Campylobacter, Shigella of Salmonella. Deze bacteriën komen voor in rauw of ongaar eten, besmet voedsel of water, en op plaatsen waar de hygiëne te wensen overlaat. Meestal is dat het geval in landen in Latijns-Amerika, Afrika of Zuidoost-Azië. Ook in Europa kan slechte hygiëne turista veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan toiletten langs de snelweg, vuile restaurants, etc. Bij sommige mensen volstaat zelfs een verandering in eetgewoonten om van turista last te krijgen. Dat komt vooral voor bij mensen die vermoeid op vakantie vertrekken.

Wat te doen bij turista?

Het beste advies bij turista is jezelf voldoende rust gunnen. Eet enkele uurtjes niets totdat je jezelf beter voelt. Drink minimum 1 liter water per dag om uitdroging te voorkomen. Ook zoete thee en frisdranken zonder prik zijn goed om te drinken bij diarree. Wat het eten betreft, kies je liefst voor mager vlees of vis met rijst, deegwaren of geroosterd brood. Eet 5 tot 6 kleine porties per dag en vermijd rauwe groenten, fruit en melkproducten. Groentebouillon en soepen zoals wortelsoep zijn dan weer ideaal voor wanneer je diarree hebt.

Turista voorkomen

Verblijf je in een risicoland op het vlak van turista, vermijd dan rauwkost, geschild fruit, schaaldieren, rauwe vis en melkproducten. Drink altijd water van een fles waarvan je zelf de kroonkurk verwijdert. Blijf uit de buurt van kraampjes, vuile toiletten en onhygiënische restaurants.

Meer lezen over de spijsvertering

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >