A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Tips om maaggeluiden de mond te snoeren!

door Marina Cluysen, op 7 maart 2017, Spijsvertering

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

darmen geluid

Maken jouw darmen geluid? Misschien heb je honger… Geen honger en toch last van rommelende darmen of andere maaggeluiden? Geen paniek. Het is heel normaal dat je buik af en toe van zich laat horen. Ontdek hier alle redenen waarom je darmen geluid maken én hoe je je buik het zwijgen oplegt!

Je maag krijgt heel wat te verduren op een dag. Denk er maar eens over na hoeveel je op één etmaal in je mond steekt. Eigenlijk staan we nooit echt stil bij al het werk dat onze spijsvertering verricht. Net omdat het meestal ‘op wieltjes’ loopt. Pas wanneer onze spijsvertering vierkant draait, met bijhorende maagklachten en darmgeluiden, besteden we er aandacht aan.

Darmperistaltiek

Je spijsvertering is een ingewikkeld proces dat reeds van start gaat in de mond. Vervolgens gaat je voedsel via de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dunne en dikke darm naar de anus waar het uiteindelijk via de ontlasting uit je lichaam verdwijnt.

Voor een goede vertering, zijn spijsverteringssappen noodzakelijk. Deze sappen worden vermengd met het gekauwde voedsel zodat de voedzame stoffen eruit gehaald kunnen worden. Een goede darmperistaltiek zorgt er vervolgens voor dat het voedsel de weg doorheen het spijsverteringskanaal vlot aflegt. En het is ook die darmperistaltiek (bewegingen van de darmen) die ervoor zorgt dat je darmen geluid maken. Met een moeilijk woord, worden die darmgeluiden ook wel eens een borborygme genoemd.

Waarom maakt mijn buik geluid?

Allereerst: het is niet alleen je buik die geluid maakt. Het meeste geluid wordt geproduceerd door je darmen. Eigenlijk maken je darmen bijna constant geluid. Alleen hoor je het niet altijd. Liefst laten ze van zich horen wanneer je in een meeting zit of in een doodstil klaslokaal ;-). Bijgevolg kunnen rommelende darmen af en toe best gênant zijn.

Darmgeluiden zijn vooral goed hoorbaar wanneer je darmen samentrekken op het moment dat er ook vocht of gas aanwezig is in de maag. Je darmen rommelen dus eigenlijk wanneer er ‘inhoud’ doorheen beweegt. Wanneer die inhoud ‘gas’ is (bijvoorbeeld als je weinig gegeten hebt), kan je het rommelen makkelijk doen ophouden door iets te eten.

Wanneer darmgeluiden na het eten optreden, dan is dat gewoon omdat je darmen hun werk doen. Niets aan de hand dus, zou je denken. Soms zijn darmgeluiden na het eten echter toch niet zo normaal…

Oorzaak geluiden buik

Darmen geluid-oorzaken

Darmgeluiden kennen diverse oorzaken. Wanneer je, naast rommelende darmen, ook last hebt van andere lichamelijke klachten zoals misselijkheid of buikpijn, is het belangrijk om contact op te nemen met je dokter. In dat geval kan er namelijk iets ernstigs aan de hand zijn.

Diarree:

Wanneer je last hebt van diarree, is er sprake van een verhoogde darmperistaltiek. Je darmbeweging is dus versneld waardoor je darmen ook vaker samentrekken dan normaal. De verhoogde darmperistaltiek gaat vaak gepaard met de aanwezigheid van vocht en gas in de darmen.

De oorzaak? Door schade of een infectie aan de darmen kunnen je ingewanden tijdelijk geen voedsel opnemen. Je lichaam probeert zich op dat moment zo snel mogelijk te ontdoen van het voedsel. En dit gaat meestal gepaard met hevig gerommel in de darmen.

Voedselallergie:

Wanneer je lichaam, bijvoorbeeld door een voedselallergie, niet in staat is om voedsel (of bepaalde voedselgroepen) goed op te nemen, kan je ook last krijgen van darmgeluiden. Denk maar aan gluten– of lactose-intolerantie. Doordat je lichaam intolerant is voor bepaalde voedselgroepen, raakt de darmperistaltiek en spijsvertering in de war wanneer je er toch mee in contact komt. Bijgevolg krijg je last van rommelende darmen en diarree. Ook kan er een overmatige gasproductie ontstaan, die ook resulteert in darmen die geluid maken.

Darmobstructie:

Wanneer je heel erg last hebt van constipatie (of obstipatie) kan er een darmobstructie ontstaan. Dit is een ernstige medische aandoening, die dringende professionele hulp vereist. Bij een darmobstructie heb je meestal ook last van felle buikpijn. Soms maakt je buik helemaal geen geluid meer, maar vaak is er net sprake van zeer veel darmgeluiden bij een darmobstructie. Dit komt voort uit een verhoogde darmperistaltiek: een noodpoging van je lichaam om de opstopping te verhelpen.

Gas:

Normaal gesproken is in het maag-darmkanaal niet meer dan 100 à 200 ml gas aanwezig. Om het darmgas te lozen en een opgeblazen gevoel tegen te gaan, laat iedereen dagelijks zo’n 10 à 20 windjes. Soms is de productie van gassen groter, wat leidt tot een opgeblazen gevoel. Je buik zet op en je hebt een vol, soms misselijk gevoel. Het gas in je darmen verplaatst zich en dit kan leiden tot rommelende darmen.

Vaak last van een opgeblazen gevoel en winderigheid? Lees dan onze tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen of ontdek hoe je winderigheid kan stoppen met voeding.

Candida-infectie:

In je darmen is het een drukte van jewelste. Er leven miljarden bacteriën en gisten in relatieve harmonie naast elkaar. Als gisten in normale hoeveelheden aanwezig zijn in de darm, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar op het moment dat een gist de kans krijgt om te woekeren, bijvoorbeeld omdat de darmflora verstoord is door medicijngebruik, verandert hij in een schimmelvorm zoals Candida.

Bij een candida-infectie is er vaak sprake van maag- en darmklachten, een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree en een opgezette buik. Daarnaast zijn er nog veel andere, algemene klachten. Een ontlastingsonderzoek brengt daarom meestal uitsluitsel. Heb je een candida-infectie? Dan kan een candida-dieet de darmflora terug in evenwicht brengen.

Prikkelbare-darm syndroom:

Bij het prikkelbare-darm syndroom (ook wel spastische darmen genoemd) is er doorgaans sprake van een opgeblazen gevoel, een wisselende ontlasting, misselijkheid, boeren, rommelende darmen en winderigheid. Dit wordt mede veroorzaakt door een verstoorde darmperistaltiek. De exacte oorzaak van die verstoorde darmbeweging is onbekend. Toch wordt er vaak gedacht dat voeding een rol speelt. Het kan daarom slim zijn om te experimenteren met voeding en in een dagboek bij te houden wat bepaalde voeding met je darmen doet.

Snelle tips als je darmen geluid maken

Darmen geluid-tips

Wanneer je rommelende darmen veroorzaakt worden door een onregelmatig of ongezond voedingspatroon, kan het helpen om op regelmatige basis te eten. Eet rustig en kauw voldoende. Dit bevordert een vlotte spijsvertering. Een vezelrijk dieet (in combinatie met voldoende water!) heeft ook een positief effect bij rommelende darmen.

Heb je steevast last van je darmen na het eten van brood of het drinken van melk? Dan is de kans groot dat je licht intolerant bent voor bepaalde voedselgroepen. Houd hier rekening mee om gênante buikgeluiden tegen te gaan.

Het kan ook helpen om je stresslevels onder controle te houden. Stress heeft namelijk een direct effect op je darmen.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • ANNEMIE VERCRUYSSE, 353 dagen geleden

  OK ik schrijf me in.
  Dank alvast

 • ANNEMIE VERCRUYSSE, 353 dagen geleden

  OK ik schrijf me in.
  Dank alvast !

 • Smeysters Veronique, 353 dagen geleden

  Gelieve mij in te schrijven !

 • Casteels Veerle, 353 dagen geleden

  Lente week van A. Vogel.

 • Lena Vitse, 353 dagen geleden

  7Spijsvertering ,gas in buik ,geluid in buik

  • Marina Cluysen , 353 dagen geleden

   Dag Lena, lees de tips in het artikel nog eens goed door en pas ze toe. Vooral gezonde voeding zal je klachten sterk verminderen. Daarbij kan je je spijsvertering in zijn geheel verbeteren door bij elke maaltijd een glas water met een soeplepel Molkosan te drinken en na de maaltijd een tabletje Boldocynara forte te nemen. Deze laatste stimuleert je leverwerking en zorgt zo mee voor een goede spijsvertering en minder winderigheid.

  • Peerlinck Magda, 328 dagen geleden

   Heb ik ook héél erg, en altijd als ik in bed lig .

 • Bellefroid Ria, 353 dagen geleden

  Ik schrijf me in !

 • Marleen Verlinden, 353 dagen geleden

  Ik schrijf me in

 • neetens martina, 353 dagen geleden

  ik schrijfme in

 • Annie De Schaepmeester, 352 dagen geleden

  Ik schrijf me in

 • wouters constantr, 352 dagen geleden

  prima initiatief

 • Diane Van Hove, 352 dagen geleden

  Lente week van A Vogel

 • Peerlinck Magda, 328 dagen geleden

  Ik kreeg dit artikel van een kennis en heb met veel interesse de verschillende artikels gelezen!
  Graag zou ik meer willen lezen over een gezond lichaam.
  Dank u wel !
  Magda

  • Marina Cluysen , 327 dagen geleden

   Dag Magda, leuk dat je interesse hebt! Schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale A.Vogel nieuwsbrief. Dat kan je doen op http://www.avogel.be Je krijgt dan elke maand een heleboel informatie en tips voor gezonde voeding en een gezonde levenswijze!

 • PinasRoël, 17 dagen geleden

  Buik geluid

  • Marina Cluysen , 17 dagen geleden

   Dag PinasRoël, je buik maakt dagelijks geluiden. Meestal valt dat niet op. Als het wel opvalt, kan verloopt de spijsvertering niet optimaal, is je darmflora niet in balans of kan je bvb last hebben van gasvorming. Drink daarom elke dag bij de maaltijd een glas water met 1 à 2 soeplepels Molkosan. Dat verbetert de ganse spijsvertering. Ook kan je na de maaltijd 1 tablet Boldocynara forte nemen. Dit stimuleert je lever en gal. Beide middelen kan je vinden bij je apotheker of bestellen op http://www.avogel.be

 • PinasRoël, 17 dagen geleden

  Droge lip

  • Marina Cluysen , 17 dagen geleden

   Dag PinasRoël, tegen droge lippen helpt de A.Vogel Lippenbalsem. Je kan hem bij je apotheker of natuurwinkel kopen of bestel op http://www.avogel.be

 • More in Spijsvertering
  Tong-gezondheid
  Witte aanslag op je tong? Dit zegt je tong over je gezondheid!

  Als je naar de dokter gaat, vraagt deze je wel eens om je tong uit te steken en ‘Aaah’ te...

  Close