A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Tip van de herboriste: bosbessen

door Marina Cluysen, op 1 juli 2014, Tips van de herboriste
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

bosbessen

Om hun gezichtsscherpte en nachtzicht te verbeteren kregen Britse piloten bosbessenjam tijdens de wereldoorlogen. In 1960 konden Franse onderzoekers al aantonen dat bosbessen zowel het nachtzicht verbeteren als de aanpassing aan fel licht. Niet verwonderlijk want bosbessen bevatten veel flavonoïden en antioxidanten! Dit maakt de bosbes tot een tonicum voor de ogen en het netvlies.

Verder versterken ze de vaatwanden en verbeteren de (micro)-circulatie. Geplette, gedroogde bosbessen zijn ook goed tegen diarree omdat ze veel looistoffen bevatten. Nog een super-eigenschap is de gunstige invloed op de opbouw en veerkracht van collageenweefsel. Superfood dus.

Heb je zelf een bosbessenstruik? Gebruik dan de blaadjes voor een lekkere kop thee of koop bosbessenthee in de winkel. Bosbessenthee is goed voor de maag, ontsmet de urinewegen, versterkt de vaatwanden en heeft een milde, bloedsuikerverlagende werking.

Met hun knapperige velletje, donkerblauwe kleur en frisse smaak zijn ze lekker om zo uit de hand te eten maar ook om te gebruiken als garnituur, in confituur, als siroop of sap, met room, yoghurt of kwark en zelfs over een (fruit)slaatje of muesli gestrooid smaken ze voortreffelijk. Vries er ook eens een aantal in. Het zijn ideale, frisse ijssnoepjes op warme dagen.

Als saus bij vlees- en wildgerechten zijn bosbessen ook zeer gegeerd.

Verder wordt er nog likeur, jenever en wijn mee gemaakt.

Geniet er dus volop van. Binnenkort zijn de bosbessen rijp om geplukt te worden tot in het vroege najaar. Wist je dat een aantal bosbeskwekers hun plantages openstellen voor het publiek? Je mag er zelf plukken naar hartenlust. Een voorbeeld daarvan is Blueberry Fields in Koersel.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Tips van de herboriste
reuzenberenklauw
Mooi maar gevaarlijk. Kijk uit!

Giftige planten Wandelschoenen aan, de kinderen en de hond mee en hop een paar uurtjes struinen door bos en hei!...

Close