A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Te hoge cholesterol? Tips om je cholesterol te verlagen

door Marina Cluysen, op 29 oktober 2015, Klachten
2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Cholesterol verlagen

Veel mensen denken dat vetten per definitie ongezond zijn, maar niets is minder waar. Sterker nog, je lichaam heeft vetten nodig om gezond én slank te blijven. Heb je last van te hoge cholesterol? Dan is het zelfs belangrijk om extra vetten op te nemen in je dieet. Maar dan wel de juiste vetten in de juiste hoeveelheid. Er zijn namelijk verschillende soorten vet, en de ene heb je al wat meer nodig dan de andere …

Eerst en vooral: wat is cholesterol?

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor cellen, gal en vitamine D, en wordt aangemaakt door de lever met behulp van verzadigde vetten. Je lichaam heeft cholesterol met andere woorden broodnodig om goed te kunnen functioneren. Maar overdaad schaadt. Een teveel aan cholesterol zorgt ervoor dat je aders en bloedvaten dichtslibben.

Verzadigde vetten verhogen je cholesterol

Verzadigde vetten worden ook wel ‘slechte vetten’ genoemd, omdat ze je cholesterol verhogen en zo je risico op hart- en vaatziekten doen toenemen. Toch zijn verzadigde vetten niet door en door slecht, want je lichaam heeft ze nodig voor een goede stofwisseling. Schrap verzadigde vetten dus niet volledig uit je dieet (zelfs niet als je cholesterol te hoog is), maar beperk ze tot een gezond minimum. Verzadigde vetten vind je voornamelijk terug in rood vlees, eieren, boter en volle melkproducten.

Vetten die je cholesterol verlagen

Behalve verzadigde vetten, heeft je lichaam ook onverzadigde vetten nodig om cellen te vernieuwen en een goede weerstand op te bouwen. Maar onverzadigde vetten doen meer dan dat: ze verlagen bijvoorbeeld actief je cholesterol. Daarom worden ze in de volksmond ‘goede vetten’ genoemd. Onverzadigde vetten haal je voornamelijk uit plantaardige voedingsmiddelen (noten, zaden, avocado, olijfolie, arachideolie, …), maar ook uit vis.

Cholesterol verlagen

Wat kun je doen om je cholesterol te verlagen?

Je cholesterol verlagen, doe je dus door verzadigde vetten zo veel mogelijk te beperken en meer onverzadigde vetten te eten. In de praktijk komt het voornamelijk hierop neer:

 • Gebruik olijfolie in plaats van bakboter
 • Smeer je boterhammen met plantaardige boter
 • Kies voor magere melkproducten of sojaproducten
 • Kies zo veel mogelijk voor mager vlees of vis
 • Zin in een tussendoortje? Eet een handvol nootjes

>> Lees ook: 5 slechte gewoontes die je cholesterol verhogen

2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Lena Vitse, 337 dagen geleden

  Super intresante mail veel bij geleerd

 • More in Klachten
  Spataders
  Voorkom spataders en laat je mooie benen zien

  Ontsierende spataders op je benen: die wil je ongetwijfeld koste wat kost vermijden. Om spataders te voorkomen, zijn voldoende beweging...

  Close