A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Suikervrij eten: een makkie met deze voedingsmiddelen

door Marina Cluysen, op 7 mei 2015, Voeding

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Suikervrij eten

Een leven zonder suiker? Voor sommigen lijkt het wel een onmogelijke opdracht. Vandaag zit suiker in heel wat voedingsmiddelen, soms zelfs zonder dat je het goed en wel beseft. Toch ben je maar beter attent, want suikervrij eten biedt heel wat voordelen. Je leest ze hieronder!

Het effect van suiker

Suiker wordt vaak toegevoegd aan producten als zoetmiddel, bewaarmiddel, smaakversterker of om structuur te geven aan de voeding. Deze toegevoegde, snelle of geraffineerde suikers ban je het best uit je leven. Het zijn namelijk lege calorieën, wat wil zeggen dat je calorieën binnenkrijgt zonder dat je ook essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen opneemt. Deze suikers geven je weliswaar een tijdelijke energieboost, maar daarna daalt je energieniveau sterk. Het gevolg? Je grijpt opnieuw naar suiker. Vergis je niet: snelle suikers moet je vermijden! Maar trage suikers mag je wel nog eten. Die vind je terug in graanproducten en groenten. Ze worden dan ook niet echt gezien als suikers, maar als meervoudige koolhydraten die vitaminen, mineralen en vezels bevatten.

De voordelen van een suikervrij dieet

Kies je toch voor een leven zonder suiker? Dan zul je snel merken dat je fitter bent en meer energie hebt. Bovendien verlies je gewicht, want de lege calorieën vallen weg. Je kiest bovendien voor voedingsmiddelen die je langer een voldaan gevoel geven. Die ongezonde snacks tussendoor zijn dus verleden tijd. Suikervrij eten verhoogt bovendien je weerstand. En suiker mijden is natuurlijk ook veel beter voor je gebit.

Suikervrije voeding

Laat in de winkel alle zoetigheden in de rekken liggen. Leg je toch producten met suiker in je kast, dan wordt de verleiding groot om te zondigen. Kijk in de winkel dus op elke verpakking na of het product suiker bevat, zelfs bij de producten waarvan je het niet verwacht. Zo zit er bijvoorbeeld ook suiker in ketchup. Gebruik deze lijst met E-nummers tijdens het winkelen.

Vervang vanaf nu je koekjes, snoepjes, gebak en andere zoetigheden door gezonde tussendoortjes zoals fruit, noten en groenten (vb. stukjes wortel, stukjes komkommer, radijsjes). Kies daarnaast voor een gezond en volwaardig ontbijt. Ruil je cornflakes of koffiekoeken bijvoorbeeld in voor volkorenproducten. Vervang ook frisdrank en fruitsap door water. Je drinkt namelijk dagelijks het best minimaal 1,5 liter water. Heb je toch nog zin in een zoete drank? Kies dan voor een suikervrije drank zoals Molkosan of Molkosan fruit. Vervang suiker ook eventueel door andere zoetstoffen, zoals stevia of honing. Let hier wel mee op, want ook deze zoetstoffen eet je niet helemaal zonder risico.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • daniel , 48 dagen geleden

  niet echt een interessant artikel suikervrij eten een makkie? niet welke producten goede zijn welke niet neen gewoon geen informatie gewoon een erg slecht artikel

  • Marina Cluysen , 47 dagen geleden

   dag Daniel, jammer dat je het artikel niet goed vindt. Er staan nochtans heel wat tips in om zelf aan de slag te gaan met suiker minderen. Als je bovenaan rechts klikt, bij de categorie, op de tips voor voeding, vind je nog meer artikels over gezonde voeding en op http://www.avogel.be kan je tal van gezonde recepten vinden. Alvast veel lees- en kokkerelplezier!

 • More in Voeding
  Vegetarische gerechten
  Ben jij een (deeltijdse) vegetariër? Probeer deze heerlijke vegetarische gerechten

  Wil jij door deeltijds vegetarisch te eten jouw steentje bijdragen aan het milieu? Of eet je geen vlees omdat alle...

  Close