A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Reuma: verzamelnaam voor tal van aandoeningen

door Marina Cluysen, op 24 december 2015, Spieren en gewrichten
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Reuma

Reuma associëren we met een ‘ziekte voor oude mensen’, maar het is veel meer dan dat. In tegenstelling tot wat velen denken, verwijst de term reuma niet naar één bepaalde klacht of kwaal. Reuma is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die ons bewegingsstelsel (spieren, pezen en gewrichten) treffen. Of reumatische klachten te verhelpen zijn? Dat hangt af van de aandoening. Een overzicht.

Het ‘grijze’ imago van reuma

Wist je dat twee derde van de mensen die last hebben van reuma, jonger is dan 65 jaar? Met andere woorden, het grijze imago van reuma is hopeloos achterhaald. Iedereen kan met reumatische klachten af te rekenen krijgen, ongeacht de leeftijd.

Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor een tweehonderdtal aandoeningen van de spieren, pezen en gewrichten, die niet aangeboren zijn en ook niet veroorzaakt werden door een ongeval of trauma. Reuma wordt onderverdeeld in vier categorieën.

Ontstekingsreuma

Ontstekingsreuma wordt ook weleens artritis genoemd. Deze vorm van reuma kan acuut opduiken of chronisch zijn en treft de gewrichten en pezen.

Systeemziekten

Dit zijn ontstekingsziekten van het bindweefsel (bijvoorbeeld de gewrichten), die zich kunnen verspreiden over de rest van het lichaam en mogelijk de inwendige organen aantasten.

Metabool-degeneratieve aandoeningen

Artrose en osteoporose of botontkalking worden tot deze groep gerekend.

Weke-delen-reuma

Fibromyalgie is een voorbeeld van een weke-delen-reuma, waarbij de omgeving rond het gewricht wordt aangetast.

Symptomen van reuma

Zoveel aandoeningen, zoveel symptomen. Het is moeilijk om een volledige lijst van typische reumatische klachten samen te stellen, simpelweg omdat die afhankelijk zijn van de aandoening. De klachten zijn bijgevolg heel uiteenlopend. Ze kunnen gaan van opgezwollen gewrichten tot een rode, schilferige huid. Pijn, zwelling en spierstijfheid duiken het vaakst op.

Reuma

De juiste diagnose

Bij reumatische klachten is een juiste diagnose laten stellen door een gespecialiseerde arts een noodzakelijke eerste stap. Pas daarna kan een behandelingsplan worden opgesteld. Zoals voor de meeste ziekten geldt ook hier: hoe vroeger de ziekte gediagnosticeerd wordt, hoe doeltreffender de behandeling.

Bij lichte klachten van bijvoorbeeld spierstijfheid kan een spiergel verlichting brengen.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Lisette vermeir, 761 dagen geleden

  Ik heb veel last van onstekingremmers aan mijn knie die 2 jaar geleden geopereerd is van minuscule moet regelmatig naar specialist om een inspuiting gel en cortisonen wat kan ik nemen dank

  • Marina , 758 dagen geleden

   Dag Lisette, Om de ontsteking aan je knie tegen te gaan, kan je best Atrosan forte tabletjes nemen. Deze werken sterk ontstekingsremmend en na enkele dagen ook pijnstillend. Dit middel veroorzaakt geen maaglast. Je kan het dus langdurig blijven nemen indien noodzakelijk.Uitwendig smeer je nog Arnicaforte gel om de doorbloeding te verbeteren. Dit bevordert de genezing. Extra tip: Je zou ook nog Ribes nigrum druppels kunnen innemen. Deze hebben een cortisone – achtige werking maar het is geen cortisone. Dit zit niet in het A.Vogel gamma maar je natuurwinkelier kan je wel een goed extract aanraden.

 • Maes Maria, 761 dagen geleden

  Een vraag,op mijn linker arm heb ik een ader die dik staat en pijn doet welke zalf kan ik er aan doen?

  • Marina , 758 dagen geleden

   Dag Maria, Wellicht is die ader wat ontstoken. Je kan best Arnicaforte gel smeren ofwel Haméliforce crème. Beiden werken ontzwellend en genezend. Is het na een dag of ttwee, drie nog niet beter, vraag dan raad aan je huisarts.

 • Luc de bock, 730 dagen geleden

  Onderrug pijn en stram

  • Marina , 729 dagen geleden

   Beste Luc, na een flinke inspanning kan de rug pijnlijk en stijf aanvoelen. Je kan er Arnicaforte gel op smeren enkele keren per dag. Dit vermindert de stijfheid, verbetert de doorbloeding op de pijnlijke plaats en verzacht op die manier de pijnlijke spieren. Indien de gel alleen niet voldoende is, kan je nog Atrosan forte tablet nemen. Dit werkt sterk ontstekingsremmend. Al deze middelen vind je bij je apotheker. Lees voor meer informatie nog eens de laatste paragraaf over De juiste diagnose en klik daar op de links.

 • Rita Ghysens, 676 dagen geleden

  Beste,ik heb fibromylagie,artrose en syndroom van tietze!Ik heb alle dagen veel pijn en pijnbestrijding is zeer beperkt door de vele allerigeen zoals lactose ,soja,kleur en bewaarmiddelen en ook ik mag geen inspuitingen van Xycolcaine meer hebben daar ik bywerkingen heb gehad ,juist een dafalgan forte bruistablet 1 gr mag ik innemen maar dat helpt niet!Ik neem ook dormesan druppels om te slapen!Welk middel van jullie raden je mij aan want zo kan het echt niet verder !Laat mij iets weten!Dank u!

  • Marina , 674 dagen geleden

   Beste Rita, wat naar voor je dat je al deze symptomen hebt maar geen klassieke pijnstillers kan verdragen. Best schakel je over naar een natuurlijke en gezonde voeding, Gebruik liefst geen voeding die in de fabrieken werd gemaakt, neem wel gezonde vetten en veel vers fruit en verse groenten. Op onze http://www.avogel.be website vind je heel veel gezonde recepten. Je kan ook inschrijven voor de lenteweek die vandaag gestart is. Dan krijg je elke dag gezonde recepten in je mailbox gedurende één week. Zo leer je flink wat bij over gezonde voeding. Verder gebruik je best ook enkele natuurlijke ondersteuningsmiddelen zoals Alchemilla + glucosamine om de artrose tegen te gaan en Efamol omega forte visoliecapsules voor een algehele ondersteuning tegen de ontstekingen. Ga ook eens te rade bij een natuurarts, osteopaat of orthomoleculaire arts voor een persoonlijke natuurlijke aanpak van je gezondheidsproblemen. Er valt best wel wat aan te doen.

 • More in Spieren en gewrichten
  Start to run
  Start to run: zo hou je het vol

  Ben je vol goede moed begonnen aan een start to run programma? Super! Maar start to run volhouden tot de laatste...

  Close