Weerstand

Probiotica en weerstand verhogen: zo pak je het aan!


Marina Cluysen

Je weerstand wordt voor een groot deel in je darmen bepaald. In je darmen leven namelijk miljarden micro-organismen vreedzaam naast elkaar. Een flink deel van die micro-organismen is nuttig. Ze helpen bijvoorbeeld de darmwand sterker te maken en de darmwerking te bevorderen. En ze ondersteunen de opname van waardevolle voedingstoffen uit je voeding.

Darmflora en weerstand

Je darmflora heeft een rechtstreekse invloed op je weerstand. Zo’n 25 % van de immuun-cellen bevinden zich in je darmen. Zij zijn verantwoordelijk voor 50 % van de immuunreacties in je lichaam.

Ook de samenstelling van je darmflora heeft een impact op het functioneren van je immuunsysteem. Bepaalde bacteriën in je darmwand vormen bijvoorbeeld een natuurlijk verdedigingssysteem tegen indringers zoals virussen en bacteriën. En de gunstige micro-organismen in je darmflora produceren antibiotische stoffen die virussen en bacteriën doden. Bovendien zorgen die gunstige micro-organismen voor een goede PH-waarde in je darmflora, waarin indringers moeilijk kunnen overleven en groeien.

Probiotica en weerstand

Het is duidelijk dat je darmflora en je weerstand nauw met elkaar verbonden zijn. Een goede werking van de darmflora is dan ook essentieel voor een goede weerstand. Om die goede werking te garanderen, kan je gebruik maken van een probioticum. Probiotica zijn namelijk gunstige micro-organismen die het natuurlijke evenwicht in je darmen herstellen en helpen behouden.

Probiotica beschermen je zelfs preventief tegen verkoudheden. Zo zouden mensen die probiotica gebruiken, 12% minder vaak verkouden zijn dan mensen die dat niet doen.

Je weerstand verhogen met probiotica

probiotica-en-weerstand

Je kan je weerstand dus verhogen met probiotica. Je kan dat op natuurlijke wijze doen, door voedingswaren op het menu te zetten die veel melkzuurbacteriën bevatten. Melkzuurbacteriën zijn namelijk verwant met probiotica. Denk aan zuurkool, kaas, augurken, kefir, kombucha en miso.

Andere gezondheidsvoordelen van probiotica

Naast een positief effect op je weerstand, hebben probiotica nog andere gezondheidsvoordelen. Zo helpen probiotica onder andere bij:

  • een goede darmwerking: probiotica herstellen de darmflora en stimuleren de darmtransit;
  • de vertering van lactose: mensen met lactose-intolerantie die regelmatig probiotica innemen, hebben minder last van hun klachten;
  • bescherming tegen vaginale infecties: probiotica regelen ook de vaginale flora, waardoor ze de kans op vaginale infecties en ontstekingen verlagen;
  • eczeem en allergieën: uit wetenschappelijke studies blijkt dat het innemen van bepaalde soorten probiotica in het laatste trimester van de zwangerschap, een positief effect heeft op de bescherming van de baby tegen atopisch eczeem en allergieën.

Er loopt nog volop onderzoek naar andere gezondheidsvoordelen van probiotica. Uit sommige studies blijkt bv. dat probiotica een gunstige invloed hebben op diabetes type 2, infecties van de bovenste luchtwegen, een hoge cholesterol en een hoge bloeddruk. Ook zou je mentale gezondheid verbeteren door het gebruik van probiotica. Dit wordt echter allemaal nog verder onderzocht.

Extra tips voor een goede weerstand

Je kan je weerstand dus verhogen met probiotica. Dat is echter slechts 1 element voor een goede weerstand. Ontdek nu al onze natuurlijke tips voor een ijzersterke weerstand!

Meer lezen over de weerstand

Weerstandscoach

Weerstandscoach

Ontdek ons ​​speciale weerstandsprogramma om jouw natuurlijke afweer dagelijks te verbeteren.

Schrijf je nu GRATIS in!

Laatste wijziging op deze pagina: 10-10-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >