A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Oorzaken en remedies voor zware en vermoeide benen

door Marina Cluysen, op 25 maart 2013, Zware benen
1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Oorzaken en remedies voor zware en vermoeide benen

Nu de lente in zicht is, is het eindelijk weer tijd om kleedjes en rokjes uit te kast te halen. Bij sommige vrouwen kunnen warmere temperaturen echter tot zware en vermoeide benen leiden. Heb jij daar ook wel eens last van?

Zware en vermoeide benen herkennen

Heel wat mensen, en vooral vrouwen, kampen weleens met zware en pijnlijke benen. Maar wat zijn nu eigenlijk zware benen en wat zijn de symptomen ervan?

Meestal zijn zware benen te herkennen aan aders met een blauw of paarse verkleuring. De enkels voelen pijnlijk en dik aan, en bij het wandelen krijg je een zwaar gevoel in je benen. De vermoeidheid in je benen neemt af als je de benen naar boven legt.

Wat is de oorzaak van zware en vermoeide benen?

Zware en vermoeide benen zijn het gevolg van een slechte bloedcirculatie vanuit de voeten en onderbenen. Deze slechte bloedcirculatie kan op zijn beurt veroorzaakt worden door langdurig rechtstaan, waardoor het bloed voortdurend tegen de zwaartekracht naar boven gepompt moet worden. Daarnaast leiden vrouwen met overgewicht vaak aan vermoeide benen, omdat de interne kanalen waardoor het bloed naar boven gepompt wordt, te zwaar belast worden. Bij zwangere vrouwen en vrouwen op hogere leeftijd, zijn deze interne bloedkanaaltjes zwakker dan bij andere vrouwen, waardoor de bloedcirculatie eveneens bemoeilijkt wordt.

Vooral vrouwen hebben vaker last van zware en vermoeide benen, omdat een bepaalde stof in het lichaamsvocht van vrouwen een goede bloed doorstroom verhindert. Meestal ondervinden vrouwen trouwens meer hinder van zware benen in de zomer, omdat de bloedvaten dan uitzetten en de bloedcirculatie vertraagd wordt.

Tips om zware en vermoeide benen te verlichten

Je kan zware en vermoeide benen op een natuurlijke manier verlichten met behulp van Aesculaforce forte tabletten. Deze tabletten zijn 100% natuurlijk en zijn gemaakt van de paardenkastanje, die de stof aescine bevat. Deze stof versterkt de kanaalwanden zodat het bloed in benen beter kan doorstromen. Bovendien zijn de tabletten omhuld, wat ze maagsap-resistent maakt en ze dus geen maaglast veroorzaken.

Daarnaast kan je zware benen verlichten doe je door de bloedcirculatie in je benen te stimuleren door veel te bewegen. Joggen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld ideale bewegingsvormen, omdat de beenspieren bij deze sporten samentrekken en ze de interne bloedkanaaltjes masseren. Vermijd daarentegen om langdurig recht te staan of in een houding te zitten met de benen gekruist: zo wordt de bloedcirculatie immers belemmerd. Ook te strakke kledij kan dit veroorzaken.

Je kan de bloedcirculatie eveneens bevorderen door je benen ’s nachts hoger te leggen door bijvoorbeeld een extra kussen aan het voeteinde van je bed te voorzien. Ook af en toe op blote voeten in zand of gras lopen, zal de circulatie verbeteren. Voorkom tevens koude voeten en voorzie warme schoenen, kousen en kleding. Je kan daarnaast wisselbaden nemen en je voeten 3 minuten in een warm bad te houden, vervolgens 3 seconden in koud water, en dit proces gedurende 20 minuten te herhalen.

Een goed voedingspatroon kan tenslotte een gunstig effect hebben op zware en vermoeide benen. Zorg voor gevarieerde maaltijden met voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen en werken als antioxidant, die schadelijke stoffen neutraliseert.

1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Marcella De Ligne, 913 dagen geleden

  De oorzaken die ik lees ,is juist het zelfste wat ik voel
  Mijn aders komen tot in mijn voeten,en zijn paarskleurig,en ik heb last voor te stappen
  maar ik dacht dat ook kon zijn,mijn voeten hebben alle 2 al geboken geweest
  Ik zou graag hebben dat ik zo hulp krijgen

  • Marina Cluysen , 160 dagen geleden

   Beste Marcella, om het zware gevoel in je benen te verlichten en de circulatie te verbeteren, kan je best Aesculaforce forte tabletjes nemen. Lees ook de andere tips in het artikel hierboven om je vermoeide benen te verlichten.

 • Harry Agustaman, 409 dagen geleden

  Ik moest totalle bedrust nemen in de hospitaal (opnammmme) voor 2 weken met het gevolg, mijn benen worden zwak en zwaar. Ik ben 88 jaar oud. Kani ik mijn sterke benen weer krijgen. Is het mogelijk met reflexologie te verbeteren. Welbedankt voor Uw anttentie

  • Marina , 408 dagen geleden

   Beste Harry, het klopt dat de benen het zwaar te verduren hebben als je totale bedrust moet nemen. Het belangrijkste is dat je de bloedcirculatie in de benen goed houdt. Dat kan door de benen iets hoger te leggen (beduiteinde aan de voeten hoger zetten). Verder kan je in je bed wel wat oefeningen doen: met de voeten draaien naar links en naar rechts, de voeten op en neer bewegen, de benen omhoog heffen en weer neerleggen. Als je hierover bezorgd bent, kan de kinesist van het ziekenhuis je elke dag ook wat oefeningen helpen doen en de benen ook masseren. Vraag het gewoon aan de verpleegster dat ze dit voor jou regelt. Zodra je uit je bed mag, kan je ook zo vaak mogelijk wat kleine wandelingetjes doen in je kamer of op de gang. Veel sterkte!

 • Christine, 170 dagen geleden

  Beste ,
  Ik heb sinds kort last van pijnlijke benen ?!
  Mvg
  Christine

  • Marina Cluysen , 160 dagen geleden

   Dag Christine, je gaat best voor een eerste diagnose naar de huisarts zodat je weet wat er juist aan de hand is. Als het gewoon zware, vermoeide benen zijn of spataders, dan kan je kiezen voor een natuurlijk middel zoals Aesculaforce forte tabletjes op basis van paardenkastanje. Lees het artikel bovenaan nog eens goed door voor tips die je kan toepassen. Beterschap!