Slaap

Oorzaken en behandeling van slapeloosheid


Marina Cluysen

3 vormen van slapeloosheid

Er bestaan drie vormen van slapeloosheid, namelijk moeilijk inslapen (inslaapstoornis), niet goed kunnen doorslapen (doorslaapstoornis) en vaak wakker worden (licht slapen).

De gevolgen van deze slaapproblemen zijn veelzijdig en gaan van minder waakzaam zijn en minder efficiënt functioneren tot vermoeidheid, uitputting en somberheid.

De oorzaken van slapeloosheid

De mogelijke oorzaken van slapeloosheid zijn erg veelzijdig. In de eerste plaats wordt slapeloosheid vaak veroorzaakt door externe invloeden, zoals geluidshinder, lichthinder, etc.

Daarnaast kan het zijn dat lichamelijke aandoeningen ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Vaak gaat het dan om aandoeningen die pijn of jeuk veroorzaken, maar ook hormonale aandoeningen kunnen de nachtrust verstoren. Ook mensen met gevoelens van angst, benauwdheid of stress lijden meer aan slapeloosheid.

Tenslotte is het mogelijk dat slapeloosheid een gevolg is van overmatig alcohol- of cafeïnegebruik voor het slapengaan. Doorgaans gaat het inslapen dan wel sneller, maar word je vroeg weer wakker.

Meestal is er echter geen rechtstreekse oorzaak van slapeloosheid te vinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je slecht slaapt door stress die samenhangt met gebeurtenissen overdag, of dat de slapeloosheid aangeleerd is. Dat betekent dat er bij het ontstaan van de slaapklachten een duidelijke oorzaak aan te wijzen was, maar dat de slapeloosheid bleef bestaan na het wegvallen van deze oorzaak. Een slechte slaap werd op die manier ‘aangeleerd’.

Behandeling van slapeloosheid

Ter behandeling van slapeloosheid is het belangrijk om op je voeding te letten. Aangezien je spijsvertering ’s nachts op een laag pitje staat, vermijd je laat op de avond best zware, eiwitrijke maaltijden. Ook cafeïne houdende dranken, zoals koffie, thee en cola, laat je net zoals alcohol beter links liggen na 18u.

Volstaat een gezond voedingspatroon niet, dan kan je beroep doen op een natuurlijk hulpmiddel.

Tips voor slapeloosheid: een goede slaaphygiëne

Als je kampt met slaapproblemen, doe je er goed aan om een vast slaappatroon te ontwikkelen. Een goede slaaphygiëne is de beste tip voor slapeloosheid!

Regelmaat inbouwen is de eerste stap naar een goede slaaphygiëne. Ga elke dag rond hetzelfde tijdstip slapen en probeer altijd op hetzelfde tijdstip op te staan. Bouw tevens een vast slaapritueel in en drink voor je gaat slapen een tas warme melk, neem een bad of lees een ontspannend boek. Lichte slapers dragen best oordopjes, zodat hun nachtrust niet verstoord kan worden door lawaai.

Daarnaast is het belangrijk dat de slaapkamer volledig in het teken staat van het slapen. Vermijd daarom activiteiten zoals eten, drinken en televisiekijken in de slaapkamer. Zorg ook voor een aangepaste slaapomgeving: een aangename temperatuur, verduisterende gordijnen en voldoende frisse lucht.

Probeer tenslotte niet te veel na te denken in bed. Alleen al de gedachte dat je niet kan slapen, veroorzaakt slaapproblemen. Als je ’s nachts wakker wordt, sta je best op en doe je iets ontspannend.

Schrijf je in voor de A.Vogel Slaapcoach

Bovendien kan je ook samen met de A.Vogel Slaapcoach werken aan je nachtrust. Schrijf je vandaag nog gratis in en ontvang meteen interessante tips om beter te slapen en uitgerust wakker te worden!

banner-slaapcoach

Meer lezen over slaap en stress

 

Laatste wijziging op deze pagina: 29-05-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >