Stress

Omgaan met stress door mindfulness


Marina Cluysen

Wat is mindfulness?

We ervaren stress omdat we op een ongezonde manier aandacht besteden aan onze omgeving. Omdat we onze gedachten laten leiden door angst voor negatieve reacties van anderen of omdat we bang zijn om de controle te verliezen. Om met stress om te gaan, schakelen onze hersenen over op automatische piloot, maar dat maakt onze angstige gevoelens alleen maar erger. Onze hersenen zijn namelijk van nature ingesteld om zich op signalen van gevaar te concentreren. Met mindfulness doorbreek je dat negatieve denkpatroon door te leven in het moment. Zo leer je om niet langer te vechten tegen stress, maar rustig te registreren wat stress met je doet.

Omgaan met stress door mindfulness

Meditatieoefening

Puur geluk schuilt in kleine dingen. Gun jezelf dan ook de tijd om al die kleine dingen in het leven ten volle te ervaren. Zo eenvoudig kan mindfulness zijn:

  • kies elke dag een eenvoudige taak uit (bv. boterhammen maken of tanden poetsen) en voer die taak extra traag uit;
  • laat je hersenen niet afdwalen, maar concentreer je volledig op die ene simpele taak;
  • hoe voelt het fysiek aan om je hierop te concentreren? Neem de tijd om er bij stil te staan: sluit je ogen, voel je ademhaling, voel je voeten op de grond, …

Last van stress? Herhaal deze oefening en je zult merken dat de stressgevoelens verminderen. Laat je vooral niet ontmoedigen als het niet meteen lukt, want dat is perfect normaal. Oefening baart kunst! Jezelf een totaal nieuw denkpatroon aanleren, doe je nu eenmaal niet van de ene dag op de andere.

Tip: rustgevende kruiden

Naast mindfulness zijn rustgevende kruiden een uitstekend middel om stress te verjagen. Passiflora complex forte van A.Vogel zit boordevol passiebloem, citroenmelisse en valeriaan: stuk voor stuk krachtige kruiden die bekend staan om hun ontspannende werking.

Ontstressen in 1, 2, 3 met de A.Vogel Stresscoach

stress - StresscoachEigenlijk kan iedereen af en toe een stresscoach gebruiken. Iemand die je leert om te gaan met stress en die je toont hoe je snel en simpel kan ontspannen. Net zoals een personal coach, helpt onze stresscoach je om sterker te worden. Sterker tegen stress meer bepaald. Schrijf je nu gratis in en mis de unieke tips van onze A.Vogel Stresscoach niet!

Meer weten over stress en slaap

Laatste wijziging op deze pagina: 29-05-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >