Huid

Natuurlijke hulp bij tekenbeten


Marina Cluysen

1. Wat kan er gebeuren na een tekenbeet?

Als er roodheid  en/of een rode kring rond de beet te zien is, kan de teek besmet geweest zijn met de ziekte van Lyme of een andere tekenziekte en kan de teek deze ziekte op jou overgedragen hebben. De teek heeft je via zijn speeksel of darminhoud besmet met een gifstof, neurotoxine genoemd. Dit veroorzaakt de ziekte van Lyme of Borreliose en dan ga je best naar de huisarts. Is je weerstand niet goed, dan heb je meer kans dat de ziekte je te pakken heeft. Meestal schrijft die een antibiotica kuur voor om verder verloop van de ziekte te voorkomen en je te genezen.

Het gebeurt vaker dat de beet niet opgemerkt wordt, net als de rode ring of vlek. In dat geval zal men meestal niet dadelijk duidelijke klachten hebben, maar kunnen de klachten weken, maanden of zelfs jaren later optreden: vermoeidheid, griep-symptomen, duizeligheid, hoofdpijn, spierpijnen, gewrichtspijnen, hartkloppingen, dunnere huid op de benen, gezichtsverlies, verlamming van gezichtsspieren, blauwe verkleuring van de huid, motorische uitval...

Indien je ooit bent gebeten door een teek en je ondervindt deze verschijnselen, meld dit dan aan je arts. Hij zal een bloedonderzoek doen en een behandeling starten om je te genezen. Na de genezing ben je niet immuun voor tekenbeten, dus je moet blijven oppassen!

2. Maatregelen om tekenbeten te voorkomen

Kleding

Wandel je graag in het bos of in een weiland, draag dan best lange mouwen, lange broeken en gesloten schoenen. Daar teken in het kreupelhout en op gras zitten, is het aangeraden de sokken of kousen over de broekspijpen te trekken zodat ze niet via de binnenkant van de broekspijpen naar boven kunnen klimmen en zo gemakkelijk bij de huid kunnen. Lichtgekleurde kleding is beter want daarop zie je de teken goed zitten en dan kan je ze gemakkelijk verwijderen.

Het lichaam grondig nakijken

De kleine bloedzuigertjes kruipen vaak lang rond en zoeken een dunne, warme huidplek vooraleer ze steken. Kijk daarom vooral de oksels, knieholten, nek, hoofd en oren na. Vergeet de rug niet!

Beschermingsmiddel tegen teken

Tekenbeschermingsmiddelen helpen, maar je kan er niet 100% op vertrouwen. Van de 18 middelen die in Zwitserland in 2001 getest werden, waren er slechts 4 doeltreffend. En het hoeft geen chemisch product zijn want de testwinnaar toen was het Biologische product Zanzarin Bio lotion.

Teken snel verwijderen

Snel en doeltreffend verwijderen van de teek kan een overdracht van tekenziekte verhinderen. De truc is om de teek loodrecht naar boven weg te trekken uit de huid met een fijn pincetje. Beschadig de teek niet bij het uittrekken. De Borreliën (schadelijke microben) zitten in de darm van de teek en komen bij het stukmaken van de teek vrij en kunnen zo via het steekkanaal in de mens geraken.

De teek ook niet met olie, alcohol of nagellak bedruppelen, want dan gaat hij pas goed zijn schadelijke stoffen afgeven.

Huisdieren

Teken kunnen zich ook aan honden, katten, paarden en alle andere huisdieren vastzuigen. Teken die nog niet vastzitten, springen gemakkelijk over op mensen in de buurt van het dier. Om je huisdier te beschermen zijn er halsbanden en sprays. Let wel op en kijk de samenstelling altijd na want sommige producten bevatten bedenkelijke stoffen. Kies liefst voor een biologisch product.

3. Natuurlijke ondersteuning bij de ziekte van Lyme

De natuurgeneeskunde beschouwt de ziekte van Lyme  als een gevolg van verzwakte weerstand. De therapie behelst dan ook om, behalve de verplichte antibiotica kuur, alles te doen om het zelfhelend vermogen van de patiënt te versterken en alles te laten wat het zelfhelend vermogen verzwakt. Vele symptomen zijn gelukkig van voorbijgaande aard, vooral als de patiënt gezond leeft.

De twee grondpijlers voor de natuurlijke ondersteuning van het herstel zijn: de weerstand versterken en het gif (neurotoxines) elimineren. Niet alleen het gif maar ook alle andere "slakken" in het lichaam die het zelfherstellend vermogen verhinderen, moeten worden geëlimineerd.

1. Eliminatie van gifstof

  • Waterafdrijvende kruiden zoals guldenroede, berken- en brandnetelbladeren verbeteren de uitscheiding door de nieren.
  • Leverstimulerende planten zoals mariadistel en artisjok verbeteren de ontgifting door de lever.
  • Speciale voedingssupplementen binden de gifstoffen: vb chlorella algen, daslook, koriander, hoog gedoseerd vitamine C en Nigella sativa olie.

2. Versterking van de weerstand

Door goede voeding: onmisbaar zijn in ieder geval grote hoeveelheden groenten die rijk zijn aan carotinoïden en chlorofyl zoals wortelen en bladgroenten en dit onder de vorm van verse slaatjes en versgeperste sappen. Daarbij nog afweerversterkende kruiden zoals basilicum, daslook, knoflook, uien, geelwortel, gember, oositindische kers, koriander, pepermunt, salvia, tijm, tuinkers en kaneel.

De manier waarop je eet is belangrijk: wie haastig en verstrooid eet, zal minder voordeel hebben van de heilzame werking van gezonde voeding.

3. Andere heilzame planten die kunnen helpen

Sinds enkele jaren zijn er een paar planten die hoopvol zijn bij de Borreliose behandeling:

  • Dipsacus silvestris: de wortel van deze plant word sinds jaar en dag gebruikt bij artrose, reuma, huidproblemen en ter versterking van de weerstand. In China wordt deze plant gebruikt als nier- en levermiddel.
  • Una de gato of Uncaria tormentosa: de immuunversterkende eigenschappen van deze plant uit de Amazonegebieden werden klinisch vastgelegd. Thee en gestandaardiseerde extracten van deze plant zijn ook in Europa al enkele jaren in de handel verkrijgbaar.

Belangrijk

De behandeling moet zo snel mogelijk plaats vinden. Er wordt een antibiotica kuur gegeven van maximaal 30 dagen. Toch kan het voorkomen dat na die dertig dagen de klachten niet verdwenen zijn of terugkeren: men spreekt dan van chronische Lyme. De Lyme-bacterie is moeilijk klein te krijgen: hij is zeer sterk en dringt tot diep in het lichaam door. Hij kan zichzelf in een beschermend omhulsel zetten dat hem beschermt tegen het immuunsysteem van de mens en tegen antibiotica. Verder bestaat er een variant van de bacterie die geen celwand heeft en daardoor niet herkend wordt door het immuunsysteem. Ook antibiotica die normaal op de celwand inwerken, hebben hierdoor geen effect.

Men mag nooit aannemen dat men de ziekte van Lyme of Borreliose eenvoudigweg door het innemen van enkele supplementen kan genezen. Meestal is een combinatie van verschillende maatregelen (antibiotica en natuurlijke middelen) het beste om van deze ziekte af te geraken. De ziekte van Lyme is tenslotte geen simpele verkoudheid.
(bron: artikel van Petra Gutmann, www.bioforce.ch)

Meer lezen over de huid

Laatste wijziging op deze pagina: 05-06-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >