A.Vogel Blog

Mindfulness oefening: de beste remedie tegen stress?

door Marina Cluysen, op 6 september 2017, Stress

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Mindfulness oefening

Ervaar je stress? Dan wil je daar waarschijnlijk vanaf. Door stress voel je je immers opgejaagd, nerveus en onrustig. Mindful leven is een goede manier om stress de baas te blijven. In dit artikel ontdek je mijn favoriete mindfulness oefening.

De meesten onder ons ervaren op z’n minst af en toe (een lichte vorm van) stress. Niet verwonderlijk. De combinatie job, huishouden, hobby’s, gezin en sociaal leven is een moeilijke evenwichtsoefening. We doen ons best om alles te hebben. Want: kiezen is verliezen. Maar: you can’t have your cake and eat it…

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een actieve meditatietechniek waarbij je leert om je aandacht volledig bij het nu te houden. Een pak minder zweverig dus dan het op het eerste zicht klinkt :-). Lijkt ook niet al te moeilijk, als je het zo leest. Toch is het niet zo simpel.

Bedenk je maar eens hoe vaak je met iets bezig bent, terwijl je eigenlijk aan iets anders denkt. Tijdens het aardappelen schillen, op het toilet, onder de douche, tijdens je werk, … . Eigenlijk ben je constant met meerdere dingen tegelijk bezig. Erg vermoeiend!

Stress tegengaan via mindful leven

Mindful leven bestaat uit twee stappen:

 1. Focus je aandacht en gedachten op het hier en nu. Op datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Stel jezelf daarvoor de vraag: Wat ruik, zie, hoor, proef, … ik? Welke gedachten gaan er door mijn hoofd en welke emoties ervaar ik?
 2. Vorm jezelf geen mening bij de indrukken die je opdoet. Ben je kwaad? Focus je dan volledig op dat gevoel en alle sensaties en gedachten die daarmee gepaard gaan. Veroordeel jezelf er niet om! Vecht niet tegen bepaalde gevoelens, maar laat ze er zijn.

Doordat je bewuster in het leven staat, kan je ook beter keuzes maken die echt bij je passen. En het mooist van allemaal is dat mindfulness je helpt om meer te genieten van het leven. Het resultaat? Je ervaart plotsklaps een pak minder stress!

Mindfulness oefening

Mindfulness oefening - tips

Als je googelt op ‘mindfulness oefening’ krijg je heel wat resultaten. Je kan er lukraak eentje uitkiezen. Maar beter is het om te starten met een basic mindfulness oefening. Zo loop je jezelf niet voorbij. Hieronder vind je mijn favoriet. Erg simpel en daardoor de ideale ‘instap’ mindfulness oefening voor beginners :-).

Geduld is een schone zaak

Haast en spoed is zelden goed. Je bent het waarschijnlijk gewoon om steeds alles snel, snel af te handelen. Zo houd je meer tijd over voor andere taken en krijg je dus nog meer gedaan op 1 dag. Maar snelheid ontneemt je de kans om echt te ervaren wat je doet. En juist in dat echte ervaren, schuilt ontspanning en geluk.

Doe daarom vandaag minstens 1 taak met geduld. Bijvoorbeeld het koken van je avondeten. Beweeg bewust wat langzamer en blijf er met je gedachten bij.

>> Meer mindfulness oefeningen

Ontdek meer ontspanningstips met de A.Vogel Stresscoach!

Voel je je vaker onrustig, gespannen of gestresseerd? Dan is de A.Vogel Stresscoach net wat je nodig hebt. Het is belangrijk dat je leert om je op tijd en stond te ontspannen. Op die manier blijf je de stress immers de baas en blijf je in evenwicht. Vind jij het erg moeilijk om tijd te maken hiervoor? Of heb je helemaal geen idee hoe je hieraan begint? De A.Vogel Stresscoach neemt je bij de hand en toont je de weg naar een stressvrij leven. En dat in 3 simpele stappen!

Schrijf je gratis in voor de A.Vogel Stresscoach

Als je je inschrijft voor de A.Vogel Stresscoach, ontvang je de komende weken 3 mails met daarin de nodige tips & tricks om met stress om te gaan en ontspanningsoefeningen om jezelf te ontspannen.

stress - Stresscoach

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Anja, 167 dagen geleden

  Ik ben blij met de tips…dank u …gr.Anja

 • annick, 166 dagen geleden

  stress

  • Marina Cluysen , 165 dagen geleden

   Dag Annick, Fijn dat we je hiermee hebben kunnen helpen. Succes!

  • Marina Cluysen , 165 dagen geleden

   Dag Annick, vandaag de dag heeft iedereen wel eens stress, en soms zelfs veel stress. Kunst is om daar goed mee om te gaan. Het voornaamste is dat er evenredig veel ontspanning moet zijn in je leven. En dat je ook moet proberen de oorzaken van de stress zoveel mogelijk te beperken. Een natuurlijke ondersteuning is hierbij welkom. Bvb Passiflora complex forte tabletjes. Die maken rustig zonder de concentratie te verstoren en zonder gevaar op gewenning. Lees ook de 21 artikels over dit onderwerp: klik daarvoor op de links aan de rechterkant van deze pagina. Je vindt er tal van tips die je helpen je stress te beheersen. Succes!

 • More in Stress
  Burn-out, overspannen of stress? De 12 stappen naar een burn-out

  Pakweg drie jaar geleden, hadden de meesten onder ons nog nooit gehoord van een burn-out. Intussen kennen we allemaal wel...

  Close