A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Last van rode ogen? Dit zijn de oorzaken en remedies!

door Marina Cluysen, op 20 februari 2013, Hooikoorts, Klachten, Ogen
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Rode ogen

Rode ogen… Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Maar hoe worden die rode ogen veroorzaakt en wat kan je doen om rode ogen te verhelpen? Ontdek de oorzaken van en remedies tegen rode ogen.

Wat zijn rode ogen?

Rode ogen zijn meestal het gevolg van een irritatie van het transparante slijmvlies dat het witte deel van het oog bekleedt. Je oogvlies ziet er dan rood uit en je hebt een vermoeide blik in je ogen. In de volksmond wordt er dan weleens van ‘bloeddoorlopen ogen’ gesproken. Deze aandoening komt vaak voor en kan dan ook verschillende oorzaken hebben.

Hoe worden rode ogen veroorzaakt?

Rode ogen kunnen veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik en roken of meeroken. Door het drinken van alcohol of door de irritatie van sigarettenrook, kunnen de adertjes in de ogen tijdelijk zwellen, waardoor je ogen er rood uitzien. Ook een gebrek aan slaap en te veel tijd doorbrengen achter de televisie of computer, zorgt voor gezwollen of beter zichtbare adertjes in de ogen en een vermoeide blik.

Daarnaast kan het langdurig of verkeerd dragen van contactlenzen zorgen voor rode ogen. Vooral als de ogen droog worden wanneer je tijdens het lenzen dragen je ogen te lang dichthoudt, kan dit rode ogen als gevolg hebben.

Als je last hebt van rode ogen, kan dat eveneens te maken hebben met het feit dat je ogen geïrriteerd werden door stoffen zoals make-up, chloor, zeewater, shampoo, etc.

Tenslotte worden rode ogen tevens veroorzaakt door te veel in je ogen te wrijven. Als je in je ogen wrijft, kan je namelijk vuil in je ogen brengen, waardoor de ogen gaan irriteren.

Specifieke tips voor rode ogen in de ochtend lees je hier.

Zijn bovenstaande oorzaken niet op jou van toepassing? Dan is het mogelijk dat je een allergie hebt en raadpleeg je best je huisarts.

Remedies tegen rode ogen

oogdruppels-droge-branderige-vermoeide-ogen

Heb je vaak last van rode ogen, dan doe je er goed aan om oogdruppels te gebruiken. Met oogdruppels zullen je ogen snel en langdurig bevochtigd worden, en krijgen je ogen de nodige verfrissing. Om oogdruppels te gebruiken hou je je hoofd achterover en kijk je naar omhoog (zo vermindert de knipperreflex). Trek nadien het onderste ooglid voorzicht naar beneden en richt de druppel naar de buitenzijde van het oog. Sluit het oog daarna 30 seconden en druk het traankanaaltje dicht. Maak enkele oogbewegingen zodat de oogdruppels zich goed kunnen verspreiden.

Wil je rode ogen echt vermijden, dan doe je er meestal goed aan om je levensstijl te veranderen. Roken, weinig slaap, veel alcohol en veel tijd doorbrengen achter je pc of televisie is schadelijk voor je ogen, dus perk je dit best zo veel mogelijk in. Je gezondheid zal verbeteren en dat zal je aan je ogen zien.

Heb je last van rode ogen door het langdurig dragen van contactlenzen, dan draag je de contactlenzen liefst zo weinig mogelijk, zodat je ogen minder snel uitdrogen. Draag bijvoorbeeld geen contactlenzen tijdens het slapen of wanneer je naar het strand gaat. Ook in warme ruimtes doe je beter je contactlenzen uit.

Wie snel last heeft van rode ogen door contact met schadelijke stoffen, vermijd best zo veel mogelijk het contact met deze stoffen. Ga je zwemmen, dan draag je een zwembril. Veroorzaakt make-up je rode ogen, probeer dan een andere merk.

Snel rode ogen verhelpen

Heb je last van rode ogen en moet je naar een feestje of geef je een belangrijke presentatie? Er bestaan enkele hulpmiddeltjes die snel de roodheid in je ogen kunnen doen afnemen of camoufleren.

Om rode ogen te verhelpen op korte termijn, leg je afgekoelde kamille theezakjes op de ogen. Ook een kwartiertje een rauwe, gewassen aardappel of schijfjes komkommer op de ogen leggen, kan helpen.

Je rode ogen camoufleren, doe je door handig gebruik te maken van make-up. Zet een lijntje witte kohl aan de binnenrand van je onderste ooglid. Gebruik groen als oogschaduw. Groen heft immers, als tegenpool van rood, de rode kleur op. Let op: worden je rode ogen veroorzaakt door make-up, dan is het uiteraard geen goed idee om make-up te gebruiken om rode ogen te camoufleren.

Je hebt ook natuurlijke middelen om rode ogen ten gevolge van hooikoorts te voorkomen of te verhelpen.
Hooikoorts-OogdruppelsDe Pollinosan Oogdruppels van A.Vogel kan je prima gebruiken wanneer je last hebt van jeukende, tranende of rode ogen door hooikoorts. De verzachtende bestanddelen in de Oogdruppels geven snel verkoeling.

Je kan ze preventief inzetten (om te vermijden dat de pollen hun werk kunnen doen) of gebruiken wanneer je last krijgt!
Ook geschikt voor dragers van contactlenzen.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

  • Kristien Quartier, 919 dagen geleden

    In Griekenland had ik last van “tranende” ogen, ik moest constant een zonnebril dragen, ik kon het zonnelicht bijna niet verdragen. Rode ogen ook. Wat moest ik doen of wat doen in de toekomst ? Bedankt bij voorbaat.

    • Marina , 914 dagen geleden

      Dag Kristien, rode en tranerige ogen komen vaak voor ten gevolge van een allergische reactie, bijvoorbeeld als je allergisch reageert op pollen in de lucht ofwel als er een overbelasting, irritatie of ontsteking is aan de ogen. Je kan de irritatie ingeval van pollenallergie verzachten met Pollinosan hooikoorts oogdruppels. Ingeval van algemene irritatie en overgevoeligheid en roodheid kan je de gewone A.Vogel Oogdruppels gebruiken. Elke dag 2 à 3 maal een druppel in elk oog laten vallen en je oog langzaam sluiten zodat de vloeistof over de hele oogbol verdeeld wordt. Dit verzacht de irritatie en doet roodheid verdwijnen. Bij overgevoeligheid voor zonlicht, houd je ook best je zonnebril op en blijf je zoveel mogelijk uit de zon. het zonlicht in Griekenland is natuurlijk veel feller dan hier zodat je sneller verbrandt. Je ogen zijn er ook niet aan gewend en geven de eerste dagen wat last. Dank zij de oogdruppels zal dit snel beteren.