A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Last van een prikkelbare darm? Zo kan je klachten voorkomen

door Marina Cluysen, op 13 mei 2013, Spijsvertering
1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Last van een prikkelbare darm

Buikpijn, winderigheid, een onregelmatige stoelgang,… iedereen heeft er wel eens last van. Sommige mensen hebben echter regelmatig last van deze symptomen en lijden aan het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Wat is een prikkelbare darm?

Je hebt last van een prikkelbare darm als je gedurende 6 maanden voortdurend of met tussenpozen symptomen vertoont zoals buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, flatulentie, diarree of constipatie. Buikpijn is het belangrijkste symptoom van een prikkelbare darm. Meestal begint de pijn tijdens of na de maaltijd.

Deze symptomen zijn echter zeer wisselend en verschillen van persoon tot persoon. Bovendien variëren ze van zeer lichte ongemakken tot ernstige klachten. Meestal is het zo dat klachtenvrije periodes afgewisseld worden met periodes waarin dagelijks klachten ervaren worden.

De klachten bij een prikkelbare darm worden veroorzaakt door een krampachtig samentrekken van de dikke darm. De dikke darm trekt bij iedereen samen om de ontlasting voort te duwen, maar bij mensen die lijden aan een prikkelbare darm zijn deze samentrekkingen abnormaal en krampachtig. Bovendien zal de dikke darm veel vaker samentrekken dan normaal.

Hoe wordt een prikkelbare darm veroorzaakt?

Hoe een prikkelbare darm veroorzaakt wordt, is niet precies geweten. Wellicht is een prikkelbare darm het gevolg van een combinatie van een abnormale darmbeweging en een extra gevoelige darmwand. Sommige onderzoekers zijn tevens van mening dat factoren zoals stress en voeding een invloed hebben op een prikkelbare darm. Soms verergert de aandoening na een ernstige darminfectie of tijdens een periode van stress, spanningen en emoties.

Een prikkelbare darm kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal beginnen de ongemakken op jongvolwassen leeftijd. Vrouwen hebben trouwens twee keer vaker last van een prikkelbare darm dan mannen.

Prikkelbare darm klachten voorkomen

Gezond eten is zeer belangrijk om de klachten die veroorzaakt worden door een prikkelbare darm te voorkomen. Bouw een regelmatig eetpatroon op, zorg voor voldoende vochtopname en eet gezond: minstens 300 gram groenten en 2 tot 3 stukken fruit per dag. Drink dagelijks anderhalve liter water en wees zuinig met cafeïne, vet, suiker en alcohol. Vermijd ook te grote maaltijden.

Daarnaast heeft pepermuntolie, met menthol als voornaamste bestanddeel, een krampwerende werking. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat pepermuntolie bij ongeveer de helft van de mensen met prikkelbare darmklachten een gunstig effect heeft.

Lichaamsbeweging is tenslotte goed om de stress te verminderen en stimuleert bovendien een goede werking van de darmen. Dagelijks een half uurtje matig tot intensief bewegen kan zeer doeltreffend zijn.

Een prikkelbare darm natuurlijk behandelen

Er bestaan verscheidene natuurlijke hulpmiddelen die een gezonde darmflora ondersteunen en kunnen versterken. Aciforce voedingssupplement is bijvoorbeeld ideaal om de darmflora weer in balans te brengen. Bij een goede darmflora is de kans op een prikkelbare darm immers veel kleiner. Per dag een glas Molkosan drinken, zal het behoud van een gezonde darmflora bevorderen.

Aangezien verhoogde stress vaak aan de basis ligt van een prikkelbare darm, kan Passiflora complex forte eveneens helpen bij klachten. Dit natuurlijk middel zal je rustiger maken zonder je concentratie te verstoren en werkt niet verslavend.

1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • van meir connie, 1716 dagen geleden

  Ben 47 jaar en heb s’morgens geen buik maar s’avonds precies 6 maanden zwanger.
  Heb geen pijn ,geen krampen geen opgeblazen gevoel heb er dus geen last van, het is alleen geen zicht.wel een beetje winderig wat zou het kunnen zijn.

  • ilse, 407 dagen geleden

   beste Connie van Meir, ik heb reeds jaren last van PDS : een low fat dieet helpt enorm maar ben dan wel geconstipeerd… dus ik volg nu een low fat VEGAN dieet en dat helpt! Proberen dus !!!

 • Marina Cluysen , 1716 dagen geleden

  Dag Connie, ‘s Morgens zijn je darmen rustig. Er is geen spijsvertering aan de gang na de lange nacht zonder eten. In de loop van de dag eet je natuurlijk van alles en gaat de spijsvertering ook weer aan het werk. Afhankelijk van de soort voeding kan het zijn dat je buik gaat opzetten. Bvb als je fruit en groenten in één maaltijd eet, kan er gisting ontstaan in de darmen met winderigheid en opgezette buik als gevolg. Ook als je bepaalde soorten voeding minder goed verdraagt zoals producten met gluten of lactose kan je buik flink opzetten tijdens de vertering ervan. Nog een oorzaak: als je buikspieren niet stevig zijn, zakken ze gemakkelijker uit, zeker als je de hele dag op een stoel op kantoor zit. Wat kan je doen? Het beste doe je een kuur met Aciforce om je darmflora in balans te brengen en neem je ook elke dag een paar keer een glas water met Molkosan om de vertering te verbeteren en tegen winderigheid. Doe je daarnaast nog wat buikspieroefeningen of sport je een drietal keren per week, dan zal die opgeblazen buik snel tot het verleden behoren. Is dat niet het geval, laat je dan eens testen op intolerantie voor lactose of gluten. Soms heeft een opgezette buik ook te maken met hormonaal onevenwicht. In dat geval helpt Efamol Vrouw teunisbloemoliecapsules.

 • More in Spijsvertering
  Last van winderigheid? Dit zijn de oorzaken en remedies

  Een slechte spijsvertering, constipatie of aangetaste darmflora kunnen gisting of rotting in de darmen veroorzaken. Het gevolg? Het ontstaan van...

  Close