Gezonde voeding

Kruiden planten: zo begin je aan je kruidentuin!


Marina Cluysen

Zo’n groot aanbod kruiden, hoe te kiezen?

Bepaal welke kruiden je het lekkerst vindt en met welke kruiden je het liefst kookt. Ga ook op zoek naar de voordelen die deze kruiden bieden. Zo heeft basilicum een positief effect op je spijsvertering én is het gemakkelijk te gebruiken in de keuken. Dat maakt van basilicum een ideale keuze. Denk er wel aan dat je dit kruid voldoende water moet geven.

Ook koriander heeft een positief effect op je gezondheid. Zo is het goed tegen buikkrampen en te veel maagzuur, en het bevordert je spijsvertering. De kracht van dille? Dit kruid bevordert je vertering en heeft een rustgevend effect. Tijm helpt dan weer bij verkoudheden en hoest, en is positief voor je immuunsysteem. Daarnaast zijn ook rozemarijn, bieslook en munt echte aanraders om aan je kruidentuintje toe te voegen.

Hoe maak je je eigen kruidentuintje?

Koop je zaden in een goed plantencentrum. Plant je kruiden in de tuin in volle grond of in een kweekbak. Heb je geen tuin? Plant je zaden dan in bloempotjes en zet ze binnen. Zet je kruiden wel op een zonnige plaats, want kruiden hebben warmte en veel licht nodig. Kruiden overleven in een voedselarme grond, maar voeg af en toe wat compost toe om het hele jaar door een goede oogst te hebben.

Koken met kruiden

Deze kruiden hebben niet alleen een positief effect op je gezondheid, ze zijn ook gemakkelijk in je gerechten te verwerken. Om optimaal te genieten van je kruidentuintje geven we je nog enkele gezonde recepten mee:

  • maak eens volkorenpasta met rucola, kerstomaatjes, zelfgemaakte pesto (met je zelfgekweekte basilicum natuurlijk) en werk af met nog enkele basilicumblaadjes;
  • wil je een frisse smaak toevoegen aan je gerechten? Kies dan voor bieslook! Voeg het toe aan je slaatje of maak eens een gevulde aardappel met ei-bieslooksaus klaar;
  • ook dille geeft een speciale smaak aan je gerecht. Bereid bijvoorbeeld zalm met dille of een selderijsoep met dillezaadjes;
  • gebruik tot slot je eigen muntblaadjes in je dessert. Ze geven een frisse toets aan je nagerechten. De perfecte afsluiter? Maak een verse muntthee klaar, want dit kruid bevordert de spijsvertering.

Meer tips om gezond te eten

Kruidenzout

Packshot Herbamare Original 250g

500g

€ 6,69

Meer weten

Herbamare Original

Heerlijk, glutenvrij kruidenzout met zeezout, bereid met verse groenten en kruiden. 100% natuurlijk!
Meer weten

Bouillon

Packshot Herbamare Bouillon

250g

€ 7,15

Meer weten

Herbamare Bouillonbasis

Zuiver plantaardige, glutenvrije bouillonbasis voor een verrukkelijke bouillon. Zonder glutamaat!
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 29-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >