A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Koortsblaas? Met deze tips ben je er snel vanaf!

door Marina Cluysen, op 29 november 2016, Weerstand

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

koortsblaas

Heb je last van een prikkelend, brandend of tintelend gevoel ter hoogte van je lippen? Dan is de kans groot dat er een koortsblaas zit aan te komen. Een koortsblaasje is een onschuldige huidaandoening, maar het kan wel erg pijnlijk en vervelend zijn. Bovendien ziet het er niet erg mooi uit. Snel verlost zijn van je koortsblaas? Lees dan zeker verder!

Eén Belg op vijf heeft regelmatig last van een koortsblaas. De oorzaak?  Het herpes simplex virus type 1. Zo’n 8 Belgen op 10 zijn drager van dit virus (maar slechts bij 20% van hen breekt het virus regelmatig door).

Wat is een koortsblaas?

Een koortsblaas is een onschuldige huidaandoening waarbij er sprake is van een pijnlijk blaasje ter hoogte van je lippen. Deze kan erg vervelend zijn. Enkele dagen voor het blaasje verschijnt op je lippen, kondigt de koortsblaas zichzelf aan met een prikkelend en tintelend gevoel op je lip. Eén à twee dagen later zie je dan het blaasje zelf.

Een koortsblaasje is gevuld met vocht. Na enkele dagen barst het blaasje en ontstaat er een zweertje. Dit zweertje droogt geleidelijk aan uit en wordt een korstje. Na enkele dagen is de koortsblaas verdwenen. Normaal blijft er geen litteken achter.

koortsblaas-oorzaak

Hoe ontstaat een koortsblaasje?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft een koortsblaas niets te maken met koorts. Wat dan wel de oorzaak van een koortsblaas is? Het herpes simplex virus. Meer bepaald herpes simplex virus type 1.

Dit virus is erg besmettelijk. Wanneer je in contact komt met iemand (bv. kussen of aanraking) die drager is van het virus en een koortsblaasje heeft, is de kans op bestemming erg groot. Zolang het blaasje niet volledig uitgedroogd is, is er immers gevaar voor besmetting.
Als je eenmaal drager bent van het virus, is dit voor de rest van je leven.

Tijdens de eerste besmetting merk je er doorgaans niets van. Het is dus niet zo dat er zich meteen een koortsblaas zal ontwikkelen nadat je met iemand gekust hebt die een koortsblaas heeft. Pas wanneer je een nieuwe opstoot krijgt van het virus, krijg je hier last van.

Stress, vermoeidheid, je regels of ziekte (bv. verkoudheid of griep) lokken zo’n opstoot uit. Je weerstand is op deze momenten immers laag, waardoor je lichaam minder goed kan vechten tegen het virus. Ook de zon kan koortsblaasjes uitlokken.

Herpes simplex virus

Wanneer je last hebt van een koortsblaasje op je lippen, gaat het doorgaans om het herpes simplex virus type 1. Het herpes simplex virus type 2 veroorzaakt blaasjes ter hoogte van de slijmvliezen van de geslachtsorganen en kan eveneens blaasjes veroorzaken ter hoogte van de lippen of mond.

Tips bij een koortsblaas

Een koortsblaas is op zich onschuldig. Maar het is pijnlijk én ontsierend. De meeste mensen schamen zich dan ook wanneer ze er last van hebben en proberen het te camoufleren. Een speciaal daarvoor voorzien pleistertje kan daarbij helpen, maar doe het zeker niet met make-up of iets dergelijks. Echt mooi camoufleren lukt toch niet met make-up én doordat je make-up op die manier besmet raakt met het herpesvirus, blijf je jezelf achteraf steeds opnieuw besmetten.

De beste tip bij een koortsblaasje? Laat de natuur haar gang gaan. Na enkele dagen verdwijnt het vanzelf. Wees wel erg voorzichtig zodat je jezelf niet opnieuw besmet.

Geduldig wachten niets voor jou? Dit kan je ook doen:

1. Verhoog je weerstand!

koorstblaas-echinaforce+vitaminecVoel je de eerste tintelingen van een opkomende koortsblaas? Ga dan meteen (nu, nu, nu!!!) aan de slag met je weerstand! Een goede weerstand is namelijk het beste wapen tegen koortsblaasjes. Lees hier hoe je je weerstand kan verhogen.

Een voedingssupplement zoals Echinaforce + vitamine C van A.Vogel werkt ook erg goed om je weerstand snel weer op niveau te krijgen.

2. Blijf uit de zon

De zon kan een opstoot van het herpesvirus triggeren. Blijf dus uit de zon als je met een koortsblaas zit. Kan je de zon niet vermijden (bv. op skivakantie)? Gebruik dan een goede vette lippenbalsem met UV-factor.

3. Blijf eraf!

Een koortslip kan erg jeuken en prikken. Verleidelijk om er even aan te zitten dus. Niet doen! Door eraan te komen, kan je jezelf opnieuw besmetten op een andere plaats. Beeld je eens in dat je aan je koortsblaasje komt en vervolgens aan je oog… Dat wil je niet aan de hand hebben!

Bovendien kan je een koortsblaasje per ongeluk openkrabben. Daardoor krijgen bacteriën vrij spel en kan je (bovenop je koortsblaasje) ook nog eens last krijgen van bacteriële infecties.

4. Eet de juiste voeding

Voedingsmiddelen die Lysine bevatten moeten nu echt hoog op het menu staan bij jou. Lysine is een essentieel aminozuur dat je terugvindt in eiwitrijke voeding zoals kip, rund- en lamsvlees, kaas, eieren, sojabonen, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten. Smakelijk!

5. Smeer er tandpasta op

koortsblaas-tips

Zoals je hierboven al kon lezen is een koortsblaas niet langer besmettelijk zodra hij volledig uitgedroogd is en er een korstje over zit. Tandpasta zorgt ervoor dat het koortsblaasje sneller uitdroogt en is dus een goed hulpmiddeltje als je er snel verlost van wilt zijn.

6. Ice, ice baby!

Deze kwam ik zelf ooit ergens tegen. Ik heb hem nog niet kunnen uitproberen, maar: baat het niet, dan schaadt het niet :-)! Als je een koortslip voelt opkomen, moet je er een ijsblokje tegenhouden. Door de kou zou de werking van het herpesvirus vertragen en kan je soms een blaasje voorkomen.

Met deze tips kan je zo weer kusjes uitdelen 🙂! Heb jij nog een goede tip? Laat dan hieronder van je horen!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Mia, 379 dagen geleden

  Als ik in de beginfase citroen erop doe, dan komt de blaas meestal niet door. Snel erbij zijn is hier de boodschap.

  • Marina Cluysen , 82 dagen geleden

   Dag Mia, leuke en eenvoudige tip! Bedankt.

 • Rita, 379 dagen geleden

  Als je er snel bij bent helpt echinaforcezalf ontzettend goed. Ik begrijp nog steeds niet dat dit middeltje niet meer wordt aangeprezen. Gewoon super!

  • Marina Cluysen , 82 dagen geleden

   Dank je wel, Rita! Het rode zonnehoed extract remt inderdaad de infectie onmiddellijk en goed af.

 • Hilde Rosmeulen, 343 dagen geleden

  Bij de babyproducten van Zwitsal : zinkzalf. Droogt zeer goed uit. Moet je maar zeer weinig van gebruiken. Tip : smeer vooral net voor het slapengaan, dan ben je zeker dat de zalf een ganse nacht zijn werk kan doen. Smeer ook voor ! het tandenpoetsen want anders ligt het terug open

 • Delongueville Robert, 299 dagen geleden

  rob,
  wat bij mij helpt: zo vlug mogelijk (van zodra een rode vlek verschijnt) afdekken met een vettige substantie in dit geval *labello* of propoliszalf en dergelijke, en dat telkens opnieuw na eten, neus snuiten edglk. Op deze maner kan je voorkomen dat de blaasjes openbarsten en vermijd je ook de pijnlijke korsten. Na enkele dagen is alles genezen en ziet je lip er weer gewoon uit.

  • Marina Cluysen , 298 dagen geleden

   Dag Rob, Fijn dat je je eigen methode ontdekt hebt! Tip: Als ‘vettige substantie’ kan je ook kiezen voor Bioforce crème. Die bevat lanoline maar ook nog 6 helende kruiden!

 • EI, 82 dagen geleden

  Echinaforce Creme helpt mij ook goed bij herstel!
  Wel niet meer in jullie webwinkel… spijtig.
  Uit assortiment?
  De lipbalsem wil ik niet gebruiken bij koorstblazen uit hygiëne.

  • Marina Cluysen , 82 dagen geleden

   Dag El, Echinaforce crème is een homeopathische crème en daarom staat het niet op de webshop. Daar mogen alleen voedingssupplementen, medische hulpmiddelen en reformproducten op staan. Vandaar. Maar je kan de crème dus nog steeds gewoon bij je apotheker kopen of ze bestellen bij onze nederlandse collega’s op http://www.avogel.nl
   De lipbalsem heeft door zijn ingrediënten een sterk ontsmettend effect. Je hoeft dus niet bang te zijn voor de hygiëne. Het virus overleeft niet op deze lipbalsem.

 • More in Weerstand
  griep
  Ondermijn jij onbewust je herstel? 6 do’s en don’ts bij griep!

  De griep is nog niet echt in het land, maar lang zal dat waarschijnlijk niet meer duren. Velen ondermijnen onbewust...

  Close