A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Je cholesterol verlagen met omega 3

door Marina Cluysen, op 23 september 2013, Voeding
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Je cholesterol verlagen met omega 3

Ongeveer één volwassene op acht kampt met een te hoge cholesterol, de belangrijkste boosdoener voor hart- en vaatziekten. Velen grijpen daarom naar cholesterolverlagende middelen, maar je kan je cholesterol evenzeer op een natuurlijke manier verlagen. Omega 3 vetzuren zullen je bijvoorbeeld helpen in je strijd tegen een te hoge cholesterol.

Goede en slechte cholesterol

Jaarlijks sterven er ongeveer 44.000 mensen aan hart- en vaatziekten die veroorzaakt werden door een te hoge cholesterol. Het gaat dan om een teveel aan ‘slechte’ cholesterol of LDL. Ons lichaam heeft echter ook goede cholesterol (HDL) nodig om hormonen te produceren, vitamine D aan te maken en om te helpen bij de afbraak en de vertering van voedsel.

Je cholesterol verlagen met de juiste voeding

Een te hoge cholesterol is meestal het gevolg van slechte eetgewoonten. Je eetpatroon aanpassen kan daarom al heel wat positieve effecten hebben.

Meer groenten en fruit eten is gunstig voor je cholesterolgehalte. Artisjok versterkt bijvoorbeeld de leverwerking, wat zal helpen bij de afvoer van cholesterol. Avocado’s, olijven, knoflook, grapefruit, sinaasappels, etc. zijn tevens goede cholesterolverlagers. Probeer daarnaast volle granen, noten, zaden en lijnzaad te eten: deze voedingsstoffen verminderen de opname van cholesterol in je lichaam. Ook sojaproteïnen in tofu, tempeh, sojadranken, sojayoghurt en sojanoten bevatten stoffen die nuttig zijn in de strijd tegen een te hoge cholesterol.

Het effect van omega 3 vetzuren

Om je cholesterol te verlagen, laat je verzadigde vetzuren zoveel mogelijk links liggen. Deze verzadigde vetzuren komen vooral voor in dierlijke vetten, zoals boter, melk en vet vlees. Ook transvetten in koekjes, pizza’s, snoep en vette snacks zijn uit den boze.

Vervang deze schadelijke vetzuren liever door onverzadigde vetzuren uit plantaardige vetten en omega 3 vetzuren. Deze plantaardige vetzuren vind je in olijfolie, koolzaadolie, etc. Omega 3 visolie helpt slechte cholesterol verlagen en maakt gezonde HDL cholesterol aan. Eet daarom minstens drie keer per week vette vis zoals zalm, sardientjes of haring. Je kan omega 3 visolie ook innemen via de Efamol Omega Forte capsules. Deze capsules bevatten een geconcentreerde bron van omega 3 vetzuren. Twee capsules per dag helpen je cholesterol doeltreffend verlagen.

>> Lees ook: 5 slechte gewoontes die je cholesterol verhogen

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Louis, 164 dagen geleden

  Ik eet en leef gezond. Geen alcohol, niet roken, geen vetten, geen vlees. Veel groenten en fruit. Mijn gewicht is dan ook goed. 57,5 kg voor 1,69. Dagelijks ga ik twee maal flink stappen en ik neem dagelijks 2 capsules omega3. Toch is mijn cholestorol te hoog en moet ik medicijnen nemen?

  • Marina Cluysen , 160 dagen geleden

   Dag Louis, je bent goed bezig zo te lezen. Indien je niet zo’n gezonde levenswijze zou hebben, was je cholesterol waarschijnlijk nog hoger. Sommige mensen hebben van nature een hoger cholesterolgehalte en op zich kan dit niet zo heel veel kwaad als je voor de rest gezond leeft en eet. De bovenwaarden voor gezonde cholesterol zijn tegenwoordig ook tamelijk laag terwijl de getalletjes vroeger hoger waren. Zo komt het dat er meer mensen ‘zogenaamd’ te veel cholesterol hebben. Lees in verband hiermee eens het boek van Dr Geert Verhelst.

 • More in Voeding
  Zout: het witte goud?

  Zout is het meest gekende en gebruikte keukenkruid. Tegenwoordig is het spotgoedkoop, maar vroeger was het duur doordat het niet...

  Close